Yapımı tamamlanan MYO iki yıldır bekliyor

Yapımı tamamlanan MYO iki yıldır bekliyor

Batman’ın Kozluk ilçesinde, 2 yıl önce faaliyete gireceği belirtilen Meslek Yüksek Okulu, henüz açılmış değil.

Batman Üniversitesi’ne bağlı Kozluk (Hazo) Meslek Yüksek Okulu’nun 2015-2016 yılları arasında faaliyete geçmesi beklenirken, okul hâlen açılmış değil.

TOKİ tarafından ihale edilen ve 7 bin 500 metrekarelik alana sahip olan Meslek Yüksek Okulu’na daha sonra 51+29 dönümlük parsel de tahsis edilmişti.

Kozluk eski Kaymakamı Orhan Aktürk ve Batman Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Abdusselam Uluçam tarafından defalarca denetlenen Meslek Yüksek Okulu’nun 2015-2016 eğitim-öğretim yılları arasında açılacağı ve Kozluk’a büyük bir yatırım olacağı belirtilmişti.

Bu dönem başında açılmasının beklendiği belirtilen Meslek Yüksek Okulu (MYO) için güvenlik görevlilerinin dahi alındığı iddia edilirken, MYO'nun belediyeye tahsis edileceği iddiaları da gündemde…

10 Temmuz 2012’de bir ilk gerçekleştirerek senatosunu Kozluk ilçesinde toplayan Batman Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Abdusselam Uluçam, Kozluk Anadolu Lisesi’nde yaptığı toplantıda yapımı devam eden Kozluk MYO'nun 2015-2016 eğitim-öğretim yılında yeni binasında eğitime başlayacağını söylemiş ve şöyle konuşmuştu: “Yeni yapılmakta olan Kozluk Meslek Yüksekokulu inşaatı yüzde 75 tamamlanmış durumda. Ayrıca birleşik olarak binanın kompleksinde kaymakamlığın mevcut arsayı tahsis etmesi düşünülünce spor tesisleri ve diğer sosyal alanlarıyla birlikte neredeyse bir kampüs denebilecek alt yapıya sahip olacak. İnşallah 2015-2016 eğitim-öğretim yılında Kozluk MYO yeni binasında eğitim öğretime devam edecektir. Bizler mutluyuz, sadece kent merkezinde değil ilçelerimizde de eğitim ordusu yaygınlaştırarak hem bilime katkıda bulunmak hem de yörenin doğal ve diğer kültürel zenginliklerini ortaya çıkararak bir ölçüde de üniversite ile kent bütünleşmesi yaşanacaktır. Kozluk MYO, laboratuvarları, spor tesislerinin yanı sıra öğrencilerin sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri büyüklükte bir okul olacak."

Öte yandan, 22 Kasım 2014'de özel bir televizyon programına konuşan Kozluk eski Kaymakamı Orhan Aktürk de Meslek Yüksek Okulu’nun 2015-2016 eğitim-öğretim yılında açılacağını açıklamış ve şunları dillendirmişti: “Sayın Bakanımızın katkıları ve Valimizin desteğiyle güzel bir yüksekokul kazandırıyoruz. En büyük yatırımımız… Bunu sona sakladım. 36 dersliktir. İçerisinde kütüphanesinden spor tesislerine kadar tamamen bir üniversite kampüsü şeklinde dizayn edilmiş ve şu an inşaatı devam ediyor. İnşallah önümüzdeki sene hizmete başlayacak.”

Yapılan tüm açıklamalara rağmen MYO, aradan geçen 2 yıldır henüz eğitim ve öğretime kazandırılmış değil.

Konuyla ilgili İLKHA muhabirlerine açıklamalarda bulunan Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, Kozluk Meslek Yüksek Okulu’nun, TOKİ’nin henüz kendilerine teslim etmediği ve orada öğrencilerin barınabileceği yerlerinin olmamasından dolayı açılmadığını söyledi.

“Mutlaka öğrencilerin barınabileceği yerler yapılmalı”

Gecikmelerin kendilerinden kaynaklanmadığını ifade eden Durmuş, “Kozluk’taki Meslek Yüksek Okulu’nun inşaatını TOKİ yaptı. TOKİ’den biz daha inşaatı teslim almadık. Bazı nedenlerden dolayı bitirilmedi. İlk önce okul dere yatağına kurulmuştu. Biz okulun konumunu değiştirdik, dere yatağından kurtardık. Ama Kozluk’a çok modern bir okul kazandırdık. Yalnız bir sıkıntı var. Kozluk’ta öğrenciler nerede barınacak? Öğrencilerin mutlaka barınabilmeleri için orada planlama yapılabilmesi lazım. Onun için belediyeden, kaymakamlığımızdan yardım bekliyoruz. Çünkü taşımalı eğitim Kozluk’a hiçbir şey katmaz. Öğrencilerimizin mağdur olmasını da istemiyoruz. Bu nedenle belediyeden, vilayetten, oradaki STK ve yöre halkından bu konuda destek bekliyoruz.” dedi.

Kendilerinin de bir an önce MYO'nun açılmasını istediklerini aktaran Durmuş, “Mutlaka öğrencilerin barınabileceği yerler yapılması lazım ki öğrencilerimizi oraya götürebilelim. Bizim her şeyimiz hazır. Şu an 3 tane bölümümüz Kozluk için hazır. Bu bölümleri de artıracağız. Yalnız bu barınma problemini mutlaka çözmemiz gerekiyor. Şu anda bu sebeplerden dolayı bekliyor, yoksa biz de Kozluk Meslek Yüksek Okulu’nun açılmasını istiyoruz. Meslek Yüksek Okulu’nun geçici kabulü TOKİ tarafından yapılmış, bize de devir teslim çalışmaları başlayacak.” diye konuştu.

“Köprü yapılırsa üniversite çıkmaz sokaktan kurtulmuş olacak”

Batman Üniversitesinin gelişimiyle ilgili de konuşan Durmuş, şunları söyledi: “Üniversitenin gelişmesi için bir kere üniversitenin etrafındaki yerleşim alanlarının çoğalması gerekiyor. Yani o bölgenin imar yönünden gelişmesi gerekiyor ki, şehir ile üniversite birleşsin. Üniversite, şu an şehirden uzak kalıyor. Buranın canlanabilmesi için mutlaka üniversite güzergâhından Batı Raman’dan Savur ilçesine geçebilecek Dicle Nehri üzerinden bir köprü yapılsa üniversite çıkmaz sokaktan kurtulmuş olacak. Köprü yapılırsa Batman-Mardin arası 60 kilometreye düşecek.”

“Öğrencilerin burayı tercih etmesini sağlayan bölümlerin açılması gerekiyor”

Batman’ın ivedilikle bir tıp fakültesine ihtiyacının olduğunu vurgulayan Durmuş, “Bir üniversite dışarıdan öğrenci çektiği müddetçe büyür. Yabancı öğrencilerin buraya gelmeleri gerekir ki buranın kültürünü kendi şehirlerinde, kendi kültürlerini de Batman’da tanıtsın. Batman’da yabancı öğrencileri çekecek bölümlerin açılması gerekiyor. Nedir bu bölümler? Tıp, eczacılık, dişçilik, hukuk fakültesi gibi yabancı öğrencileri celbeden, burayı tercih etmesini sağlayan bölümlerin açılması gerekiyor. Bu nedenle de biz büyük bir uğraş içindeyiz. Birinci projemiz köprünün yapılması, ikinci projemiz ise tıp fakültesinin açılmasıdır.” ifadelerini kullandı.

İLKHA




















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler