Yargıtay'dan Feyzioğluna Vize

Yargıtay'dan Feyzioğluna Vize

Yargıtay, Başbakan Erdoğan'ın "O katılırsa ben katılmam" dediği Metin Feyzioğlu için kararını verdi. Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun oy çokluğuyla aldığı kararla, Feyzioğlu'nun konuşmasına karar verildi.

Yargıtay, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun 1 Eylül'deki adli yıl açılış töreninde konuşmasına oy çokluğuyla karar verdi. Kararın gerekçesinde ifade özgürlüğüne vurgu yapıldı.

Yargıtay Başkanı Ali Alkan, 12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın, adli yıl açılışı törenine, Metin Feyzioğlu'nun konuşması halinde katılmayacağını açıklaması üzerine, konuyu Başkanlar Kurulu'na götürme kararı almıştı.

Tek gündem maddesiyle toplanan Kurul, 1 Eylül'de yapılacak adli yıl açılış töreninde konuşma yapması için davetiye gönderilen Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Feyzioğlu'nun durumunu görüştü.

Kurul, Feyzioğlu'nun 1 Eylül'de yapılacak adli yıl açılış töreninde konuşma yapması yönündeki teamülün devamına oy çokluğuyla karar verdi.

İKİ SAYFALIK AÇIKLAMA

Yaklaşık 3 saat süren toplantının ardından 2 sayfalık açıklama yapıldı. Kurul'un 2014-2015 yılı adli yıl açılış töreni gündemini görüşmek üzere toplandığı belirtilen açıklamada, adli yıl açılış törenlerinin, 71 yıldır süregelen, yargının güncel sorunlarının kamuoyu ile paylaşıldığı, aynı zamanda kamuoyu huzurunda devletin diğer organlarına görüş ve düşüncelerin aktarıldığı yargı adına çok önemli bir onur günü olduğu kaydedildi.

Açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanımızla diğer erk temsilcilerinin törenimize katılımlarına tarafımızca çok büyük önem atfedilmektedir" ifadesine yer verildi.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 25. ve 26. maddeleri ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesinde ifade özgürlüğü hakkının yer aldığı anımsatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Çağdaş demokrasilerde, toplumların ve bireylerin ifade özgürlüğü konusundaki kazanımlarının artarak korunması temel ilke olarak kabul edilmektedir. 1 Temmuz 2014 tarihinde yapılan Başkanlar Kurulu toplantısında adli yıl açılış konuşmasının içeriği ve gündemi tespit edilmiştir. Toplantıda ayrıca adli yıl açılış töreninde Türkiye Barolar Birliği Temsilcisinin savunma makamı adına konuşma yapması şeklinde süregelen Yargıtay geleneği, savunmanın temsili, sorunlarının dile getirilmesi ve ifade özgürlüğünün bir gereği olarak devam etmesi, konuşma süresi konusunda ise törenin amaç ve düzeyi ile Yargıtay Birinci Başkanının konuşma süresi de gözetilerek, devlet nezaketi ve hukukçu nesnelliği çerçevesinde bir imkan verilmesi görüşleri öne çıkmıştır. Bugün yapılan Başkanlar Kurulu toplantısı sonucunda yargının bileşenlerinden biri olan savunmanın adli yıl açılış törenlerinde konuşması şeklinde süregelen uygulamanın ifade özgürlüğünün de bir gereği olarak devam etmesi gerektiği kararlaştırılmıştır."

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.