Yaşanan olaylar bölgedeki güveni yok etti

Yaşanan olaylar bölgedeki güveni yok etti

15 Temmuz ABD destekli darbe girişimi ve ardından PKK'nin bombalı saldırıları ile bölgede güvenin azalttığını belirten işletmeciler, huzur istediklerini söylediler.

Yaşanan olaylar sonrası batı illeriyle çalışan birçok sektörde olduğu gibi kuruyemiş sektörünü de etkilediğini belirten işletme sahipleri, olayların bölgedeki güveni yok ettiğini söyledi.

PKK'nin bombalı saldırıları, yol kesmeleri ve bölgedeki eylemlerin dozunu artırması sonrası işadamlarının yatırımlarını durdurması ve bölge halkının iş yapamaması kuruyemiş üreticilerini de olumsuz etkiliyor.

Özellikle bölgede artarak devam eden olaylarla birlikte kuruyemiş sektöründe yaşanan olumsuz etkileri İlke Haber Ajansı’na anlatan kuruyemiş imalatçısı Burhan Dağ, kuruyemiş sektörü olarak yaşanan olaylardan çok etkilendiklerini belirtti.

"Olaylardan dolayı doğuya olan güven bitmiş durumda"

Batmanlı esnaf olarak yıllardan beridir kuruyemiş sektörüyle uğraştıklarını söyleyen Dağ, "Bölgede yaşanan olaylarla ilgili bizimde bir takım sıkıntılarımız oluyor. Biz ürünlerimizin çoğunu batı illerinden alıyoruz. Kayseri, Denizli ve Gaziantep gibi illerden daha önceleri çek ile senetle temin edebildiğimiz ürünleri bugün nakit para ile dahi alamıyoruz. Çünkü yaşanan olaylardan dolayı doğuya olan güven kısıtlanmış hata bitmiş bir durumdadır. Bu yüzden mal getiremiyoruz. Bu tip sıkıntılar yaşıyoruz. Çevre il ve ilçelerle çalışıyorduk can güvenliği nedeniyle gidemiyoruz. Bu yüzden piyasamız biraz daraldı."dedi.

"Ticaretimiz ciddi anlamda etkilendi"

Batman'da bir sorun olmadığı halde bölgede yaşanan olaylar piyasayı olumsuz yönde etkilediğini belirten Dağ, "Bildiğiniz üzere Batman çevre il ve ilçeleri de Batman'dan beslenmekteydi. Meyvesi, sebzesi ve gıdası hep Batman üzerinden yapılıyordu. Batman bir köprü görevi görüyordu. Yaşanan olaylar her ne kadar Batman'da yaşanmasa bile ticari anlamda olumsuz etkiledi. Bu konuda bizim yapabileceğimiz pek bir şey yok."ifadelerini kullandı.  

"Bölgede huzur ve güvenin olmasını istiyoruz"

Nakit para göndermelerine rağmen mal göndermeyen firmaların olduğunu söyleyen Dağ, şu ifadeleri kullandı: "Firmaların araçları yolda yakılır, durdurulur ve şoförleri geri gelir, gelmez endişesi var. Bu konuda devletin olaya bir el atması ve bölgeye huzuru temin etmesi gerekir. Bölgede huzur ve güvenin olmasını istiyoruz."

"Çekirdekte kilo başı 2 TL'lik fiyat artışı oldu"

Ham ürünleri Kayseri, Denizli, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Elbistan gibi yerlerden temin ettiklerini ifade eden Dağ, "Bu sene olayların yanı sıra mevsimsel sıkıntıdan kaynaklanan çekirdek ekimi biraz azaldı. Bu yüzden çekirdek fiyatları da biraz arttı. Çiftçi artık çekirdek ekmiyor. Bizde ham mal temin edemiyoruz. Bu tür sıkıntılar yaşıyoruz. Toptana sattığımız ürünleri, sattığımız fiyata ham madde alamıyoruz. 7 TL'ye sattığımız çekirdeği yerinde çiğ ham bir şekilde alamıyoruz. 7 TL'ye kavrulmuş, paketlenmiş ve temizlenmiş bir şekilde sattığımız çekirdeği 7 TL'ye alamıyoruz. Şu an fiyatlar yükseldi ürün alınamaz bir hale geldi. 5 TL aldığımız çekirdeği 7 TL'ye alamıyoruz. Yani çekirdekte kilo başı 2 TL'lik fiyat artışı oldu."diye konuştu.

"Nakliye fiyatlarında yüzde 50'ye yakın bir artış var"

Bir başka kuruyemiş imalatçısı Fahreddin Yıldız ise şunlar kaydetti: "Geçen yıllara göre kuruyemiş fiyatları yükseldi. Destek az olunca çiftçi çekirdek ekmemiş. Bazı bölgelerde de mevsimsel nedenlerden dolayı çekirdeğin ham malları kusurludur. Önceki seneye göre fiyatlarda da 2 TL'lik bir zam olmuş. Yaşanan olaylarda bizi etkilemiş. Batı illerinden gidip ham madde almak istiyoruz doğu güneydoğuya vermiyorlar. Vermemelerin nedeni de bölgede yaşanan olaylardır. Batman'da hiç bir olay yoktur. İmalatçı olarak tek isteğimiz batıdaki toptancılar Batman'a güvenip mal satmalarıdır. Nakliyeciler doğuya çalışmıyor bunun tek sebebi de terör olaylarıdır. Bölgeye nakliye fiyatlarında yüzde 50'ye yakın bir artış var."

İLKHA

















HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.