"Yaylaların yasak olduğu yerde koyunlara bakamayız"

"Yaylaların yasak olduğu yerde koyunlara bakamayız"

​"Kendi İşinin Patronu Ol" projesini değerlendiren Siirtli vatandaşlar, yaylaların yasak olduğu yerde koyunlara bakmanın mümkün olmayacağını söylediler.

Geçtiğimiz günlerde açıklamalarda bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba, 'Köyden şehire gitme. Hem maaşını al hem kendi işinin patronu ol' projesini değerlendiren Siirtliler, projenin güzel olduğunu ancak yayla yasaklarının olduğu köylerde koyunlara bakmanın mümkün olmayacağını belirttiler.

Yaşanan olaylardan dolayı yayla yasaklarının kaldırılmasını isteyen vatandaşlar, Bakan Fakıbaba'nın açıkladığı projenin hayata geçmesi ve köy sakinlerinin istifade etmesi için yayla yasaklarının tamamıyla kaldırılması gerektiğini ifade ettiler.

"Yaylalar serbest olmadan verilecek koyunları alıp ne yapacağız?" diye soran Mehmet Taş, köyde hayvancılık yapmaları için yayla yasaklarının kaldırılması gerektiğini belirtti.

Taş şöyle konuştu: "Terör olaylarından dolayı kaçıp 7 yıl boyunca Siirt’in Eruh ilçesinde kaldım, sonraları korucu olarak köye geri döndüm. 17 yıl koruculuk yaptıktan sonra emekli oldum. Şu anda hiçbir iş yapmadan köyde oturuyorum. Eğer bu proje hayata geçirilirse iyi olur. Yaylamız var, yasak olduğundan dolayı çıkamıyoruz serbest olmazsa bizim için hiçbir fayda sağlamaz, yaylaya çıkamadıktan sonra koyunlara ne yapalım? Koyunlara köyde bakamayız. Devlet şu anda yaylaları yasaklamış durumda gitmemize izin verilmiyor. İstanbul, Mersin ve Konya gibi şehirlerde bulunan köylüler bu projeyle köylerine geri döner. Bu proje çok iyi, fakat yaylaların serbest olması lazım aksi takdirde biz koylara bakamayız."

Köylülerin 300 koyuna köyde bakacak imkânlarının bulunmadığını söyleyen Remzi Tefrul da devlet insanları kendi köylerine geri göndermelerini ve hayvancılığın artmasını amaçlıyorsa ilk olarak yaylaların serbest bırakılması gerektiğini belirtti.  

Projenin hayata geçmesi durumunda köyüne geri döneceğini söyleyen Ali Baskal ise 5 kişilik nüfusunun olduğunu, geçimini zor şartlarda yaptığını belirterek, projenin kendileri için çok iyi olacağını ifade etti.   

Mehmet Bali de köyde yaşlılardan başka kimsenin kalmadığını, devletin destek vermesi durumunda farklı şehirlere giden köylülerin geri döneceğini söyledi.

İLKHA




















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.