Yaylardaki göçebe koçerlerin çileli dönüşü başladı

Yaylardaki göçebe koçerlerin çileli dönüşü başladı

Baharın gelişiyle sıcak bölgelerden Bitlis'in yüksek ve serin yaylarına gelen göçebelerin dönüş yolculuğu başladı.

BİTLİS-Havaların soğuması ve yağışların başlamasıyla birlikte sıcak bölgelere gitmek için yollara dökülen göçebeler birçok zorlukla karşılaşıyor.

 

Hayvanlarını mahalle aralarında götürmeye çalışan göçebeler, hem trafiği aksatıyor hem de mahallelinin tepkisini alıyor. Zor şartlarda hayatını sürdürmeye çalışan göçebeler kendilerine gösterilen tepkiye aldırış etmeden yollarına devam ediyor.

 

Zor şartlarda hayvancılık yaptıklarını belirten göçebelerden Mehmet Taş, gelişlerinin zor olduğu gibi dönüşlerinin de zor olduğuna dikkat çekti.

 

Mehmet Taş, yaz aylarında Güneydoğuda sıcaklığın fazla otlağın az olduğunu belirterek, “Hayvanlarımızın daha iyi beslenmeleri için Bitlis’in serin ve gür otlaklarının olduğu yüksek yaylalarına getiriyoruz. Yaylalara gelinceye kadar birçok sıkıntılarla karşılaşıyor ve birçok hayvanımız yollarda telef oluyor. Gelişimiz çileli olduğu gibi dönüşümüzde çilelidir. Buradan geçerken bazen mahalle aralarından geçmek zorunda kalıyoruz. Buda doğal olarak mahallelinin tepkisine neden oluyor. Biz bunların hiçbirinin olmasını istemiyoruz. Fakat halkımızdan da olaya sağduyuyla yaklaşmalarını bekliyoruz. Zaten görüyorsunuz bu yağışlı ve çamurlu yollarda neler çektiğimizi. Buradan Nusaybin’e kadar bu zorlu yolculuğumuz devam edecektir.” Diyerek içinde bulunduğu sıkıntıları dile getirdi.

 

Taş son olarak, yayla kiralamanın çok pahallı olması nedeniyle zarar ettiklerini ve emeğinin karşılığını alamadıklarını ifade ederek, yetkililerden hayat şartlarının iyileştirilmesi için yardım talebinde bulundu.

 

Mahalle sakinleri ise, hayvanların mahalle arasından geçirilmesi hem trafiği aksattığını hem de kendilerine zarar verdiğini belirterek, yetkililerin buna çözüm getirmesi gerektiğini dile getirdiler. (Şükrü Tontaş-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler