"Yemen'de 85 bin çocuk açlık ve hastalıktan ölmüş olabilir"

"Yemen'de 85 bin çocuk açlık ve hastalıktan ölmüş olabilir"

​Save the Children, Yemen'de 2015'ten beri süren savaşta 5 yaşındaki küçük yaklaşık 85 bin çocuğun aşırı açlık veya hastalıktan ölmüş olabileceğini belirtti.

İngiliz yardım kuruluşu Çocukları Kurtarın Vakfı'nın (Save the Children) "Şiddetli Akut Yetersiz Beslenme" vakalarından çocuk ölüm oranlarını değerlendirdi.

Vakfın, Birleşmiş Milletlere dayandırdığı derleme verilerine göre, yaklaşık 85 bin çocuk Nisan 2015 ve Ekim 2018 arasında ölmüş olabilir.

BM, Yemen'de yaklaşık 4 yıldır süren çatışmalarda 14 milyon insanın kıtlık riski altında olduğunu söylüyor. Suudi öncülüğündeki koalisyonun bir yıldan fazladır Yemen'e uyguladığı abluka nedeniyle bu rakam önemli ölçüde arttı.

Yaklaşık bir yıldır Hudeyde limanı üzerinden yapılan gıda ithalatında aylık 55 bin ton düşüş yaşandı. Bu rakam, 2.2 milyon çocuk da dahil olmak üzere 4,4 milyon insanın ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli. Birkaç ithalatın daha durması halinde bu durum Yemen'de doğrudan kıtlığa yol açabilir.

Vakfın Yemen'deki Direktörü Tamer Kirolos, Yemen'deki 85 bin çocuğun savaşın başlamasından bu yana aşırı açlık nedeniyle ölmesi karşısında dehşete düştüklerini belirterek, her bir çocuğun bombalar ve kurşunlarla öldüğünü düzinelercesinin de açlıktan öldüğünü ancak bunun tamamen önlenebileceğini ifade etti.

Kirolos, "Bu şekilde ölen çocukların hayati olan organlarının işlevleri yavaşlar ve sonunda durur. Bağışıklık sistemleri o kadar zayıf ve kırılgandır ki, hatta ağladıklarında bile enfeksiyon kapabilirler. Ebeveynler, gözleri önünde eriyen çocuklarını sadece izleyebiliyorlar, yapabilecekleri hiçbir şey yok." dedi.

Kirolos, geçtiğimiz birkaç hafta içinde, Hudeyde ve çevresinde yüzlerce hava saldırısının yapıldığını ve şehirdeki 150 bin çocuğun hayatının tehlikede olduğunu belirtti. (Fırat Arslan- İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler