Yemen'de kolera vakası 500 bine ulaştı

Yemen'de kolera vakası 500 bine ulaştı

Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) raporuna göre, Yemen'de kolera vakalarının nisan ayında ortaya çıkmasından bu yana yarım milyona ulaştığı ve yaklaşık 2000 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Ülke çapındaki ölümle sonuçlanan ve içme suyuyla bulaşan hastalıklara günlük toplamda 5 bin insanın etkilendiği ve hastalık bulaştığı belirtilen raporda koleranın aslında büyük oranda gerilediği ancak yeni bulaşan bölgelerde hızla yayıldığı açıklandı.

Dünyadaki en büyük kolera salgının Yemen’de olduğunun altı çizilen raporda, hastalığın; hijyen ve sağlık koşullarının bozulması, ülke çapındaki su kaynaklarının kesintiye uğramasının hastalığın hızla yayılmasının sebebi olduğu belirtildi. Ayrıca milyonlarca insanın Yemen’de halen temiz suya ulaşamadığı ve büyük şehirlerdeki çöplerin toplatılmadığı aktarıldı.

Yemen’deki yaklaşık 30 bin sağlık çalışanlarının yaklaşık bir yıldır hiçbir ücret almadıklarının altını çizen Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Yemen sağlık çalışanları imkânsız koşullarda faaliyet gösteriyorlar. Binlerce insan hasta, ancak yeterli hastane yok, yeterli ilaç yok, temiz su yetmiyor. Bu doktorlar ve hemşireler sağlık çalışmalarının omurgası. Onlar da olmasaydı biz hiçbir şey yapamayacaktık. Yemen'de sağlık çalışanlarının ücretlerinin ödenmesi gerekir ki hayat kurtarmaya devam edebilsinler.” dedi.

Dünya Sağlık Örgütünün Yemen’de kolera tedavisi için sağlık klinikleri ve rehabilite merkezleri kurdukları ayrıca ilaç yardımında bulundukları belirtilen raporda, hasta olup sağlık kuruluşlarına başvuranların yüzde 99’unun yaşadığı fakat buna rağmen 15 milyon insanın halen sağlık hizmeti alamadığı belirtildi.

Son olarak Yemen makamlarına ve bölgedeki savaşta rol alanlara çağrıda bulunan Dr. Tedros, “Yemen'de hayat kurtarmak için sağlık sistemini, özellikle de sağlık çalışanlarını desteklemeliyiz. Yemen makamlarını ve bölgedeki savaşta rol alan kim varsa, çok fazla acıya neden olan bu çatışmalara siyasi bir çözüm bulunması çağrısında bulunuyoruz. Yemen halkı daha fazla dayanamıyor. Hayatlarını ve ülkelerini yeniden inşa etmek için barışa ihtiyaçları var.” dedi. (Ahmet Salim Çakar - İLKHA)


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler