“Yeni anayasa ve başkanlık sistemi benim şahsi meselem değildir”

“Yeni anayasa ve başkanlık sistemi benim şahsi meselem değildir”

Eyüp Belediyesi Hizmet Binası ve Toplu Açılış Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yeni anayasa meselesi Tayyip Erdoğan'ın şahsi meselesi değildir. Başkanlık sistemi Tayyip Erdoğan'ın kişisel meselesi değildir. Türkiye'nin geldiği nokta hem yeni ana

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eyüp Belediyesi Hizmet Binası ve Toplu Açılış Töreni'ne katıldı. Burada konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti’nin olağanüstü kongre kararı, yeni anayasa ve başkanlık gibi konularda değerlendirmelerde bulundu.

AK Parti’nin kongre kararın hayırlı olması temennilerinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şu dönemde belli sıkıntılar yaşanıyor. Bizim de dayanışmayı çok daha güçlendirmemiz lazım. İktidar partisi olan AK Parti 22 Mayıs'ta kongreye gitme kararı aldı. Hem AK Parti'nin kongre kararı ve Sayın Başbakan'ın aday olmama kararının hayırlı olmasını diliyorum. Sayın Başbakan'a başbakanlık sürecinde verdiği hizmetlerden dolayı şahsım adına teşekkür ediyorum. Milletimiz bu ülke için tuğla üzerine tuğla koyan kimseyi unutmaz. Sayın Başbakanımızın da müstesna bir yere sahip olduğuna inanıyorum. Sayın Davutoğlu'na teşekkür ediyorum.” dedi.

“Bu bir bayrak yarışıdır”

Bu tür makamları bir bayrak yarışına benzeten Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: “22 Mayıs'taki kongrede seçilecek kişi bu bayrağı devralacak ve hizmet yarışı bu şekilde sürüp gidecek. Bu bir bayrak yarışıdır. Ben de bayrağı Sayın Abdullah Gül'den almıştım. Çalışmalarımızla hem milletimiz, hem de Rabbimiz huzurunda ibra olmamızdır. Bayrağı devralacak arkadaşlarımıza da şimdiden başarılar diliyorum.”

“Her değişim beraberinde yeni bir heyecan getirir”

AK Parti’yle ilgili gelişmeleri takip etmesinin birilerini rahatsız ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Niye rahatsız oluyorsunuz. Bundan daha tabii ne olabilir? Cumhurbaşkanı olmam geçmişimle, arkadaşlarımla ilişkimi kesmem anlamına mı gelir? Her değişim beraberinde yeni bir heyecan, yeni bir dinamizm getirir.” diye belirtti.

“Türkiye'nin geldiği nokta hem yeni anayasayı hem başkanlık sistemini öne çıkarmıştır”

Başkanlık sistemi ve yeni anayasanın gerekliliğine de vurgu yapan Erdoğan şöyle devam etti: “7 Haziran seçimleriyle 1 Kasım seçimleri arasındaki belirsizlik döneminin güçlü Cumhurbaşkanlık ile krize meydan verilmeden geçirilmesi milletimizin memnuniyetini artırmıştır. Milletimizin tercihi ile girilen bu yolun kurumsallaşacağına da inanıyorum. Yeni anayasa meselesi Tayyip Erdoğan'ın şahsi meselesi değildir. Başkanlık sistemi Tayyip Erdoğan'ın kişisel meselesi değildir. Türkiye'nin geldiği nokta hem yeni anayasayı hem başkanlık sistemini öne çıkarmıştır.

“Başkanlık sistemi bize yeni değil, bizim için gelenekseldir.”

Anayasa komisyonunda yaşanan kavgaları hatırlatan Erdoğan, başkanlık sisteminin olduğu bir yerde bunların yaşanmayacağını ifade etti. Erdoğan, “Bunlar TBMM'yi terörize etmeye çalışıyorlar. Bunlara milliyet perver, vatansever parlamenterler fırsat vermedi, vermeyecekler. Yeni anayasa bir partiye, bir kişiye hizmet edecek değildir. Bu anayasa millete karşı sorumluluk hisseden herkese katılması gerekir. Başkanlık sistemi de bir defaya mahsus uygulanmayacaktır. Başkanlık sistemi bize yeni değil, bizim için gelenekseldir.”

“Başkanlık sistemini bir an önce milletimizin onayına sunmamız gerekiyor”

Başkanlık sistemine geçtikten sonra bu göreve gelecek kişi Türkiye'nin Birinci Başkanı olarak görevine başlayacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu değişimden korkmaya gerek yok. Herkesten destek bekliyoruz. Meseleyi kişiselleştirenlerin sorumluluktan kaçtıklarını biliyoruz. Kendi istediklerinin başkan olamayacağını bilenler sistemi tıkamaya çalışıyor. Bu anlayışı kabul etmiyoruz. Bunlara rağmen 13 yıldır reformlara imza attık. Yeni bunlara rağmen yeni anayasa ve başkanlık sistemini hayata geçireceğiz. Başkanlık sistemini bir an önce milletimizin onayına sunmamız gerekiyor. Başka önerisi olan varsa oturup tartışalım. Bizim derdimizi üzümü yemek. Böyle bir hazırlığı olmayanlara da gölge etmeyin diyoruz.”  diye konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler