Yeni Papa darbeci çıktı!

Yeni Papa darbeci çıktı!

Latin Amerika'dan seçilen ilk Papa olan Bergoglio'nun, memleketi Arjantin'de gerçekleştirilen askeri darbenin destekçileri arasında olduğu iddiası tartışma başlattı

Arjantinli Jorge Mario Bergoglio Katolik kilisesinin 266. papası oldu. Bergoglio Avrupa dışından seçilen ilk Arjantinli ve Latin Amerikalı papa olmasının yanında, tarihin ilk cizvit papası da oldu.

Papanın Arjantin'den seçilmesi ülkede genel bir memnuniyet yaratsa da, Bergoglio'nun diktatörlük döneminde aldığı tutum yüzünden çok büyük destek göremedi. Arjantinle ilgili her olayı Plaza de Mayo Meydanı'nda kutlayan Arjantinliler, bu kez meydan yerine meydandaki katedralde kutlamayı tercih etti.

Yeni Papa, Jorge Mario Bergoglio, Arjantin'deki insan hakları kuruluşları ve Plaza de Mayo Anneleri ve Büyükanneleri tarafından darbe döneminde diktatörlerle işbirliği yapmakla suçlanıyor.

Arjantinli Papa, iki sene önce, diktatörlük döneminde işkence merkezine çevrilen Donanma Teknik Okulu (ESMA) davasında tanık olarak dinlendi, birçok müşteki tarafından iki cizvit papazı korumayı reddederek gözaltına alınıp aylarca işkence görmelerine sebep olmakla suçlandı ama her zaman suçlamaları reddetti.

Darbe döneminde cizvitlerin en yüksek makamında olan Bergoglio'nun, korumasındaki gecekondu bölgelerinde kilisenin yoksullara yardım kolunda çalışan aktivist Francisco Jalics ve Orlandio Yorio'nun sığınma taleplerine olumsuz cevap verdiğini ve bilerek, papazları darbecilerin kucağına attığı iddia ediliyor.

KİLİSE ÖZÜR DİLEMİŞTİ

Dönemin Moron bölgesi Piskoposu Miguel Raspanti, Pagina 12 gazetesinde tarihçi Horacio Verbinsky'e verdiği demezte, iki papazı kurtarmak için Bergoglio'nun vereceği bir izin belgesine ihtiyaçlarını olduğunu ama Bergoglio'nun imza atmaya hiçbir zaman yanaşmadığını söylüyor.

Özel bir grup tarafından kaçırılan Jalics ve Yorio aylarca ESMA'da işkence gördükten sonra, yarı çıplak ve uyuşturulmuş bir halde şehrin çok uzağında bir alanda bulunmuşlardı.

1976 yılında ülkede yapılan darbe sonrasında binlerce muhalif ve solcu, diktatörlük tarafından tutuklanmış, işkenceden geçirilmiş ve hatta binlercesi uçaklardan denize atılmak gibi dehşet verici yöntemlerle öldürülmüştü.

İddiaların en güçlü savunucusu, kilisenin darbe dönemindeki rolünü anlatan, El Silencio yani Sessizlik isimli kitabın yazarı ünlü arjantinli gazeteci Horacio Verbitsky.
Verbitsky, kilisenin verdiği sessiz desteğin diktatörlüğün devamında hayati bir rol oynadığını söylüyor.

Arjantin katolik kilisesi, 2003 yılında bir açıklama yayınlayarak, 76 darbesine yeterince karşı çıkmadıklarını söylemiş ve özür dilemişti.

Papa'nın Alman selefi olan 16. Benedict geçmişinde Nazi Partisi'nin gençlik örgütüne üye olduğu için bir hayli tartışılmıştı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.