Yeni Zelanda'da okunan hutbe gönüllere dokundu

Yeni Zelanda'da okunan hutbe gönüllere dokundu

​Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde 50 kişinin şehid olduğu saldırının ardından kılınan Cuma namazında okunan hutbede, şehid olanların bir kayıp değil kazanım; tüm insanlık için de bir uyanış olduğu mesajı verildi.

Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde geçen hafta Cuma günü 50 kişinin şehid olduğu cami katliamının ardından terörün hedefi olan El Nur ve Linwood camileri cuma namazıyla birlikte ibadete yeniden açıldı.

Terör saldırısının ardından Christchurch'deki Hagley Park'ta Cuma namazı kılındı ve hutbe irad edildi.

Park'ta düzenlenen anma törenine katılan Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern başörtüsü taktı. Ardern'ın çağrısı üzerine Yeni Zelandalı kadınlarda törene başörtü takarak geldi.

Kılınan Cuma namazı öncesinde irad edilen hutbede, birlik ve beraberlik mesajları verildi, şehid olanların bir kayıp değil kazanım ve tüm insanlık için bir uyanış olduğu vurgulandı.

İmam Cemal Fuda'nın Arapça hutbenin ardından okuduğu İngilizce hutbe şöyle:

İslam'a göre kız ve erkek kardeşlerim! İnsanlığa göre  kız ve erkek kardeşlerim! Yeni Zelanda'daki kız ve erkek kardeşlerim!

Geçen Cuma, bu camide dururken, milyonlarca Müslümanın kalbini kıran, 50 kişiyi şehid eden ve 48 kişiyi yaralayan o teröristin gözünde nefret ve kudurmuşluk, öfke gördüm.

Bugün aynı yerden baktığımda, binlerce Yeni Zelandalının, dünyanın farklı yerlerinden de fiziksel olarak bizimle olmayan ama manevi olarak bizimle olan milyonlarca kişinin gözlerinde, kalplerini dolduran sevgi ve merhamet görüyorum.

"Dünya bizde bir sevgi ve birlik örneği görebiliyor"

Bu terörist, habis bir ideolojiyle milleti birbirinden ayırmaya çalıştı. Fakat biz Yeni Zelanda'nın ayrılmaz olduğunu gösterdik. Ve dünya bizde bir sevgi ve birlik örneği görebiliyor.

Kalbimiz kırık ama bir kırılmadık, ayrılmadık, ayrılığa düşmedik. Biz, bizi bölmeye çalışanlara karşı ayaktayız, beraberiz ve kararlıyız. (Cemaat tekbir getiriyor.)

Biz, birbirimizi sevmeye ve birbirimize destek olmaya kararlıyız. Bu, beyaz üstünlüğünü savunan habis ideolojinin bize ilk saldırısı değil, fakat en ağır saldırısıdır. Hayatını kaybedenlerin sayısı sıradan bir şey değil fakat Yeni Zelanda'nın dayanışması olağan üstü bir şeydir.

"Dünya İslam'ın ve birlikteliğimizin güzelliğini görecek"

Hayatını kaybedenlerin ailelerine sesleniyorum! Sevdikleriniz bir hiç uğruna ölmedi. Onların kanı umut tohumlarını suladı. Bununla beraber, dünya İslam'ın ve birlikteliğimizin güzelliğini görecek.

Ve Allah Teala mukaddes kitap Kur'an'da diyor ki: Allah yolunda öldürülenler için "ölüler" demeyin. Hayır, onlar diridirler, fakat siz bilemezsiniz. (Bakara 154)

"Onlar bizim en iyilerimizdi; bizden en iyi, mübarek günde alındı"

Onlar bizim en iyilerimizdi; bizden en iyi, mübarek günde alındı.  En mübarek yerde, en mübarek eylemi (namaz) gerçekleştirdikleri bir vakitte…

Onlar sadece İslam'ın şehidleri değildirler; aynı zamanda bu milletin, Yeni Zelanda'nın da şehidleridirler.

"Sizlerin ayrılığı sadece bu millet için değil insanlık için bir uyanıştır"

Sizleri kaybetmemiz Yeni Zelanda'nın birliği için bir kazanımdır. Sizlerin ayrılığı sadece bu millet için değil insanlık için bir uyanıştır.

Sizlerin şehadeti Yeni Zelanda için yeni bir hayat ve birçok kişi için saadet şansı getirdi. Burada toplanmamız, tüm çeşitli renklerimizle, dev insanlığımızın bir kanıtıdır.

"Nefret gidecek ve sevgi bizi kurtaracak"

Biz, yüzler ve binler olarak burada sadece bir amaç için bulunmaktayız ki nefret gidecek ve sevgi bizi kurtaracak.

Peygamberimiz Muhammed Sallallahu Aleyhi ve Sellem bize şunu söyledi: Birbirinizi sevmedikçe gerçek iman etmiş olmazsınız.

"Sevginiz ve merhametiniz için teşekkür ederim"

Yeni Zelanda halkına sesleniyorum. Gözyaşlarınız için teşekkür ederim. Haka'nız (Yerli Mauri halkının sergilediği bir çeşit dans) için teşekkür ederim. Çiçekleriniz için teşekkür ederim. Sevginiz ve merhametiniz için teşekkür ederim.

Başbakanımıza sesleniyorum: Teşekkür ederim. Liderliğin için teşekkür ediyorum. Tüm dünya liderleri için bir ders oldu. Teşekkür ederim ailelerimizi kendine yakın tuttuğun için ve bizi bir başörtüsüyle şereflendirdiğin için. Teşekkür ederim sözleriniz ve şefkat gözyaşlarınız için. Teşekkür ederim bizden biri olduğun için. Teşekkür ederim Yeni Zelanda hükümetine ve diğer tüm müthiş insanlara, bizleri önemli gördüğünüz ve unutmadığınız için.

Polisimize ve öncü kişilere teşekkür ederim. Hayatlarımızı her gün kendi hayatlarınızdan önce gördüğünüz için.

Teşekkür ederim komşulara, kapılarını bizi katilden korumak için açanlara. Arabalarını durdurup bize yardıma koşanlara teşekkür ederim.

Ayakta durmakta zorlandığımız o anlarda bize yemek getirip bize yardım edenlere teşekkür ederim.

Teşekkür ederim Yeni Zelanda, sevginin ve önemsemenin ne demek olduğunu dünyaya gösterdiğiniz için.

Buraya, Cuma namazını eda etmek için gelen kız ve erkek kardeşlerime sesleniyorum, tekrardan bir araya geldiğiniz için teşekkür ederim.

"Allah'ın bize vaadi haktır"

Sizlerin ve benim, yaşadığımız travmadan sonra kendimizi bir boşlukta görmemiz çok kolaydır. Fakat Allah'ın bize vaadi haktır. "Onlar, başlarına bir musibet geldiğinde, 'Doğrusu biz Allah’a aidiz ve kuşkusuz O’na döneceğiz' derler." (Bakara 156)

Kısıtladığınız öfkeniz ve taşan merhametiniz için teşekkür ederim. Kararlılığınız için teşekkür ederim.

"İslam düşmanlığı öldürüyor"

İslam düşmanlığı öldürüyor. Müslümanlar bunun acısını tüm dünyada yıllarca his etti. Daha önce Kanada'da öldürdü. Onun barbarlığı (vahşiliği) Norveç'te çocuk yaştaki kişilere karşı kullanıldı, İngiltere'de, Amerika'da ve dünyanın diğer ülkelerinde suçsuz Müslümanlara karşı kullanıldı.

"Korku politikaları ve nefret söylemlerine son verilmeli"

İslam düşmanlığı gerçektir. Bizim ne giydiğimizle korkutuyor. Bizim yediklerimizle korkutuyor. Bizim ibadet şeklimizden ve inancımızı uygulama şeklimizden korkutuyor.

Korku politikaları ve nefret söylemlerine bir son vermeleri için Yeni Zelanda hükümeti ve komşu hükümetler dâhil, dünyadaki tüm hükümetlere çağrıda bulunuyoruz.

"50 kişinin şehadeti İslam karşıtı söylemlerin bir sonucudur"

Geçen Cuma günü 50 kişinin şehadeti ve 42 kişinin yaralanması bir gece aniden gelen bir şey değil. Bazı politik liderlerin, medya ajanslarının ve diğerlerinin İslam karşıtı söylemlerinin bir sonucudur.

Geçen hafta gerçekleşen olaylar dünyanın geri kalanına gösterdi ki; terörizmin bir rengi, ırkı ya da dini yok.

"Aşırı sağcılığın yükselişi küresel tehdittir"

Beyaz ırkın üstünlüğü ve aşırı sağcılığın yükselişi insanlık için büyük bir küresel tehdittir ve bir an önce sona ermelidir.

Bu fırsatı verdiklerinden dolayı Müslüman ve gayrimüslim kardeşlerime bugün katıldıkları için teşekkür etmek istiyorum.

Ayrıca bu zor zamanlarda bize destek ve yardıma gelen uluslararası misafirlerimize de teşekkür ediyorum. (Dua okuyor)

Allah'ım hepimize merhamet et.

Allah'ım, geçen hafta katledilenlere rahmet eyle.

Onları yüksek cennetinle mükâfatlandır.

Onları yüksek cennetinle mükâfatlandır.

Allah'ım yaralılara acil şifa gönder ve hayatını kaybedenlerin ailelerine sabır ver.

Allah'ım, milletimizi ve ülkemiz Yeni Zelanda'yı barışla, güvenlikle muhafaza et ve insanlarını da habis kişilerden koru.

Allah'ım, dünyanın geri kalanını barışla, güvenlikle ve saadetle muhafaza et.

Allah'ım, Yeni Zelanda'yı ve Yeni Zelandalıları ve dünyanın geri kalanını muhafaza et. 

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.