"Yer altı su seviyeleri düşüyor"

"Yer altı su seviyeleri düşüyor"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yer altı su seviyelerinin düştüğünü ve bunun mutlaka kontrol altına alınması gerektiğini söyledi.

Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Orman ve Su İşleri Bakanlığına yönelttiği soru önergesinde, kentin toplam arazisinin yüzde 76'sının sulama potansiyeline sahip olmasına rağmen sulu tarımın neden yüzde 48'ler seviyesinde olduğunun açıklanmasını istedi. Ayrıca Güler, Niğde'de enerjiyle yer altından su çıkarılarak tarım yapılan alanın miktarı ve sulama için ödenen elektrik enerjisi tutarının ne kadar olduğunu da sordu.

Soru önergesine cevap veren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Konya Kapalı Havzası'nda yer altı suyu kullanımına yönelik yoğun talep ve kullanımın yanı sıra yağışların azlığı ve benzeri nedenlerle yer altı su seviyelerinin düştüğünü açıkladı.

Bu düşüşlerin mutlaka kontrol altına alınması gerektiğine dikkat çeken Eroğlu, "Bu nedenle havza, yeni yer altı suyu tahsislerine kapatılmıştır. Niğde ilimiz de söz konusu havza içerisinde yer almakta olup, yaşanan yer altı suyu sıkıntısı ve yağışların azlığından dolayı sulu tarımdan ziyade kuru tarım tercih edilmektedir." dedi.

Bakan Eroğlu, enerji kullanılarak çıkarılan yer altı suyu ile Niğde'de toplam 42 bin hektar alanın sulandığını da sözlerine ekledi.

Niğde ve çevresinde tarım alanlarının sulanması konusunda çiftçilerin yeterince bilinçlendirilmediğini kaydeden CHP'li Gürer ise şunları söyledi: "Pek çok tarım arazisi halen 'vahşi sulama' olarak tabir edilen sistemle sulanıyor. Özellikle ova köylerinde yer altından elektrik enerjisiyle çıkarılan su ile tarım alanları sulanmaktadır. Bu da üretici için ciddi bir mali külfettir. Dünya çapında yapılan araştırmalarda, kullanılabilir suyun son 20 yılda ciddi miktarda azaldığına dikkat çekiliyor. Su kaynaklarımıza sahip çıkmalıyız. Var olan suyu israf etmeden kullanmalıyız. Tarım alanlarında kaynak sularının kullanımı için gerekli altyapının oluşturulması şart. Niğde'de Ecemiş Çayı'nın suyu boş yere Akdeniz'e akıp giderken, ova köylerinde patates üreticileri, elektrik enerjisiyle yer altı suyu çıkarıp, tarlasını suluyor. Hem Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının hem de Orman ve Su İşleri Bakanlığının sulama suyu konusunda ciddi tedbirler alması, üreticinin sulama suyuna daha az maliyetle ulaşmasının sağlanması gerekmektedir."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.