Yeşil soğan fiyatları üreticiyi sevindirdi

Yeşil soğan fiyatları üreticiyi sevindirdi

Türkiye’de yeşil soğan üretiminde önemli iller arasında yer alan Mersin'de hasadına başlanan yeşil soğanın tarlada 5 TL’ye alıcı bulması üreticisinin yüzünü güldürdü.

Türkiye'de yeşil soğanın en çok üretildiği illerin başında gelen Mersin'de çiftçiler, yeşil soğanın tarla fiyatının 4-5 TL’den alıcı bulmasına sevindi.

Mersin’in Toroslar ilçesine bağlı Resulköy, Kaşlı ve Düğdüören köylerinde yeşil soğan yetiştiricileri üreticiliği yapan çiftçiler, bin bir umutla iki ay önce toprağa ektikleri yeşil soğanın, son günlerde yağan yağmurun etkisiyle çamurlaşan tarlalarda dirgen kullanılarak tek tek elle topladıklarını söyledi. 

Anne, babasıyla birlikte yeşil soğan yetiştiriciliği yapan çiftçi Yılmaz Aydın, yetiştirdikleri taze soğanın, kuru olarak toprağa dikiminden, satış aşamasına kadar birçok işlemden geçtikten sonra satışa hazır hale geldiğini söyledi. 

Yeşil soğanın diğer yeşilliklere göre daha çok sabır ve sermaye isteyen bir ürün olduğunu anlatan Aydın, şöyle konuştu: "Toprağa dikiminin ardından 60-80 gün arasında yetişmiş hale geliyor. Yeşil soğan, tek tek temizleniyor. Soğuk ve yağışlı havaya rağmen suda yıkanıp demet haline getirip toptancılara veriyoruz. Gerçekten zahmetli bir iştir. Ama tüm zorluklara rağmen bu yıl geçen yıllara göre fiyatı bizi memnun ediyor.”

Tüm bu zorlu çalışmalarına rağmen yine de en az kendilerinin kazandığını belirten Aydın; “Bizler bin bir umutla ektiğimiz ve adet çocuğa baktığımız gibi baktığımız ve bu soğuk ve yağışlı havaya rağmen topladığımız yeşil soğanı tarlada toptancılara 4 lira 10 Kuruşa veriyoruz. Onlar da sebze hallerine 4 lira 50 kuruşa veriyor. Yani sofralara ulaşıncaya kadar kilosu 7-8 TL’ye yükseliyor. Yine bizden en iyi kazanan aradakiler oluyor. Geçen yıllara göre bu yıl ilk defa kar ettiğimizi söyleyebiliriz.” dedi.

Kilosu beyaz etten pahalı

Öte yandan, sebze halinde 7 TL kadar alıcı bulan yeşil soğanın kilosunun beyaz etten pahalı olduğunu söyleyen Mersinliler, dört gözle fiyatların düşmesini beklerken,  yeşil soğan ticareti yapan Cuma Demirkol, fiyatın bir süre daha yüksek olacağını, ancak başka yerlerde yeşil soğanın hasadının başlamasıyla birlikte fiyatının düşeceğini belirtti. (A. Hakim Kurt-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler