Yeşil Xurs incirleri tezgahtaki yerini aldı

Yeşil Xurs incirleri tezgahtaki yerini aldı

Mardin’in Kızıltepe ilçesine bağlı Yeşil Xurs vadisinde yetişen doğal incirler tezgâhlardaki yerini aldı.

Kızıltepe ilçesine bağlı Yeşil Xurs vadisinde yetiştirilen incir ağaçları Ağustos ayının sıcaklarıyla beraber meyve vermeye başlarken çarşı merkezindeki tezgahlarda ise adeta yok satılıyor.

Etrafı dağlarla kaplı 12 mahalleden (köyden) oluşan Yeşil Xurs vadisinde yetişen incir yazın adeta tüketilen meyvelerin başında geliyor. Hem yaşı hem de kurusu rahatlıkla tüketilebilen incir, birçok hastalığa ve olumsuzluğa karşı da önlem alınır niteliğinde.

Yerli ve doğal olan incirlere halkın yoğun ilgi gösterdiğini belirten satıcılardan Sedat Bahadır, "Ben ilçe merkezinde market işletiyorum. Ağustos ayı sıcaklarının başlamasıyla incir ağaçları meyve vermeye başladı. İncirler bizim köyde yetişiyor. Biz de marketimizde Yeni çıkan incir mahsulünün satışına başladık. Hem doğal hem de yerli ürün olduğu için müşteriler tarafından büyük rağbet görüyor. Günde ortalama 100 -120 kilogram satıyorum. Genelde sipariş üzeri satış yapıyorum. İncirlerin geleceğini duyan vatandaşlar bir gün önceden sipariş veriyorlar. Geldiği gibi bizde onlara ayırıyoruz. Fiyatları ise çeşitleri ve büyüklüğüne göre değişiyor. Şu anda fiyatları 3 ile 5 TL civarında seyrediyor. Şuanda satışımızda incirin en revaçta olduğunu söyleyebilirim.” dedi.

İncirin faydaları

İncir dünyadaki en besleyici besin olmayabilir ancak potasyum ve lif içeriği açısından oldukça önemli bir meyvedir. İçerdiği yüksek oranlardaki protein, vitamin ve minerallerle hücrelerin yenilenmesini sağlayan bir besindir ve bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği ile de dikkat çeker.

İncir özlerinin tahminen içerdiği benzaldehit sebebiyle Japon araştırmalarında tümörleri küçülttüğüne dair yaklaşık yüz kadar kayıt bulunmaktadır.

"Maksimum lif kaynağı"

Amerikan Diyabet Kurumu’na göre insanlar günde 25 ile 50 gr arasında lif (posa) tüketmeliler. Ulusal Bilim Akademisi’ne göre ise, yaşa ve cinsiyete bağlı olarak bu miktar 21 ile 38 gr arasında belirlenmiştir.

Harvard Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, diyetinde yüksek miktarda lif tüketen erkeklerin (yaklaşık günde 29 gr) az lif tüketenlere kıyasla kalp krizi riskinin yüzde kırk oranında düştüğünü göstermiştir. Yüksek lif içeren beslenme tarzlarının çok daha sağlıklı bir kan şekeri ve kilo kontrolü sağladığı da ispatlanmıştır. 3-4 incirde yaklaşık 5 gr lif bulunur ki bu da inciri en yüksek lif içeren besinler arasına yerleştirir.

Süte yakın kalsiyum içerir

Ortalama 3-4 incir yaklaşık 125 kalori karşılığında size 82 mg kalsiyum, artı 34 mg magnezyum sunar. Bu bir bardak portakal suyundakinin üç katından daha fazladır.

Kalp hastalıkları, inme ve yüksek tansiyona birebir

Sadece 3-4 adet incirle 473 mg potasyum da alınır ki bu miktar inciri potasyum miktarı yüksek besinler arasına sokar. Yapılan çok sayıda araştırmada sebze ve meyve gibi potasyum açısından zengin yiyeceklerle beslenen insanların kalp rahatsızlığı ve inme yaşama oranlarının düşük olduğu kanıtlanmıştır. Üstelik tansiyonu düşük tutmanın kilit maddesi potasyumdur. En son yapılan incelemelerde düzenli şekilde yüksek potasyum içeren besinler tüketen insanların kan basıncının tüketmeyenlere kıyasla daha düşük olduğu kanıtlanmıştır.

“Felç riski azalıyor”

Potasyumun tansiyon üzerindeki etkisinin incelendiği 33 araştırmayı yakın zamanda gözden geçiren araştırmacılar işe başlarken tansiyonu normal olan ve günde 2.340 mg potasyum alan (besinlerden takviye olarak) katılımcıların yüksek tansiyon yaşama riskinin yüzde 25 oranında azaldığını keşfetmişlerdir. Bu düşüş yüksek tansiyon sorunu yaşayan insanlar için çok önemlidir.

Potasyumun olası bir diğer faydası da inmeye karşı korumasıdır. Bir incelemede her gün bir öğün incir gibi potasyum yönünden zengin yiyecekler tüketen yüksek tansiyon hastalarının ölümcül inme riskinin yüzde kırk oranında azaldığı keşfedilmiştir.

“Şeker yerine incir kullanın”

İncir püresini birçok yemekte tatlandırıcı olarak kullanılabilirsiniz. 225 gr inciri bir bardağın yarısından daha az bir suyla mikserden geçirerek kendi incir pürenizi kendiniz hazırlayabilirsiniz. Bu püreyi sütünüzde, yoğurdunuzda ve tatlılarınızda rahatlıkla kullanabilirsiniz. İnciri lif, kalsiyum, potasyum içeriğiyle birlikte lezzeti için yiyin, mevsiminde olmak kaydıyla 3-4 adet taze incir yemek yeterli olacaktır. Unutmayın, kurutulmuş olanların kalori miktarı daha fazladır.

Kanser savar bir meyve”

İncir çok iyi bir antioksidan (kanser karşıtı maddeler) kaynağıdır ve herhangi bir sağlık problemi olmayan bireyler günde 3-4 adet inciri rahatlıkla tüketilebilirler. İncir özlerinin, tahminen içerdiği benzaldehit sebebiyle, Japon araştırmalarında tümörleri küçülttüğüne dair yaklaşık 100 kadar kayıt bulunmaktadır. Ancak fruktoz (meyve şekeri) oranı yüksek olduğu için şeker hastalarının günde 2 inciri proteinli gıdalarla tüketmesi gerekir.

“Enerji deposu”

Yaş incir kurutulduğunda, bünyesindeki kalsiyum oranı yaklaşık 4 kat artar ve bu sayede müthiş bir kalsiyum ve enerji deposuna dönüşür. Kurutulmuş incirin balgam söktürücü özelliği de ortaya çıkarken, protein sentezinde kullanılan aminoasit çeşidi açısından da zenginleştiğinden hücre gelişimini destekler.

“Kan şekerini düzenler”

İncir sanılanın aksine günde bir-iki adet tüketildiğinde kan şekerini düzenler, hazmı kolaylaştırır, çocukların gelişiminde ise anne sütü kadar faydalıdır. Her gün bir adet tüketilen incirin ise kolesterolü düzenlediği kaydediliyor.

“Enfeksiyonlara karşı aşı niteliğinde”

İncirin bünyesinde bulunan fruktoz (meyve şekeri), albüminli maddeler, organik asitler, pektin, provitamin, A, B1, B2, C vitaminleri, magnezyum, kükürt ve fosfor bulundurmaktadır ve bu vitamin ve mineraller enfeksiyonlara karşı vücudumuzu korumada başrol oynar.  (Mehmet Aslan - İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler