YGS yaklaşıyor: Heyecana kapılmak yersiz!

YGS yaklaşıyor: Heyecana kapılmak yersiz!

Üniversite adayları, 23 Mart'ta ilk sınavlarına girecek. Üniversite giriş sınavının birinci ayağı olan YGS 23 Mart Pazar günü yapılacak. Uzmanlar, sınava girecek öğrencilerin heyecana kapılmadan sakin bir şekilde sınav süresini en iyi şekilde değerlendirm

İSTANBUL - Üniversite adayları, 23 Mart’ta ilk sınavlarına girecek. Üniversite giriş sınavının birinci ayağı olan YGS 23 Mart Pazar günü yapılacak. Bu yıl sınava 2 milyon 7 bin 659 öğrenci girecek. Bu yıl Sınavsız Geçiş hakkı için 2014-ÖSYS’ye başvuran aday sayısı 78 bin 428 olarak açıklandı. ÖSYM, bazı adaylara ise ayrıcalık tanıyacak. Ulusal ve uluslararası yarışmalarda ilk 3’e giren liselilere istedikleri üniversite ve bölüme girme fırsatı verilecek. Üstün yetenekli sporcu ve sanatçılar ve engelli sporcular da özel yerleştirmeye tabi tutulacak. Bu yıl ilk kez engelli öğrenciler özel yetenek sınavını kazanırsa 140 değil, 100 YGS puanı üzerinden yerleşecek.

 

Sınavda heyecana kapılmayın
YGS’ye girecek öğrencilerin sınava kısa bir süre kala yaptıkları denemelerde gerçek sınav gözü ile bakmaları gerektiğini söyleyen, Eğitimci Mustafa Gökhan Kan, “Öğrencilerin sınavları kolaylaştırması için zoru kolaylaştırmaları gerekir. Bunun için sonlara doğru olan denemelerde gerçek sınav gözüyle bakarlarsa sınav daha kolay geçer. Bir öğrenci matematikten başlamaya alışmışsa bunu bir ahlak haline dönüştürmeli. Başka bir örnek verecek olursak 40 dakika ayırmışsa Türkçeye bu süre 41 dakika olmamalı. Bunları yaptıkları zaman gerçek sınav onlar için sıradanlaşır. Birde 12. Sınıf öğrencilerinde heyecan ve vesvese hakim oluyor genelde. Bununla ilgili sınavın ilk 10 dakikası atlatıldıktan sonra sınavın seyrine kapıldığınız zaman bu heyecan da kalmaz. Bundan dolayı öğrenci kardeşlerim çok rahat olmalı ve çünkü sınavlarda ne kadar rahat olurlarsa o kadar kolay geçer sınav onları için” diye konuştu.

 

Öğrenciler sınava nasıl hazırlandıklarını anlattı
YGS’ye hazırlanan öğrenciler sınava nasıl hazırlandıklarını ve hayallerindeki bölümleri anlattı:

 

Ali Yahya Rüzgar: Lise son sınıf öğrencisiyim YGS’ye hazırlanıyorum. Bu sene derslerime düzenli olarak çalışıyorum. Türkçe, matematik ve sosyal bilgiler alanından sınava gireceğim. Hayalimde İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini girmek var. Derslerime belli bir program dahilinde çalışıyorum. Sabah okula gidiyorum öğlen gelince de YGS için ders çalışıp hazırlanıyorum. Düzenli bir program halinde derslerime çalışıyorum ve soru çözüyorum. Konuları tekrar ediyorum sürekli deneme soruları çözüyorum. Çalışmalar iyi gidiyor, inşallah Hukuk Fakültesini kazanırım.
 

 

Muhammed Çakar: Lise son sınıf öğrencisiyim. Ben de YGS’ye hem okulda hem de dershaneye giderek hazırlanıyorum. YGS’den iyi bir sonuç alıp tıp bölümünü kazanmak istiyorum. Bunu istememin en büyük nedeni sürekli hasta olan insanlara tardım etme isteğim oldu. Ne zaman hasta birini görsem ona yardımcı olmak istiyorum. Bundan dolayı çok çalışıp tıp bölümünü kazanmayı istiyorum. Neredeyse bütün günüm okumakla geçiyor diyebilirim. Sabah okula gidiyorum, öğlen gelince bir saat daha ders çalışıp oradan da dershaneye gidiyorum. İşleyeceğimiz konular üzerinde sürekli tekrar yapmaya çalışıyorum. Bununda çok faydasını gördüm. Hafta sonları tamamen ders çalışıp test çözüyorum. Kısmet olursa tıp bölümünü kazanırsam insanlara faydalı olup dertlerine bir nebze de olsa derman olmak istiyorum.
 

 

Ramazan Rüzgar: Lise son sınıf öğrencisiyim, YGS sınavına hazırlanıyorum. İstanbul Üniversitesi Bilgisayar Bölümü’nü düşünüyorum. Küçüklüğümden bu yana bilgisayarlara olan ilgimden dolayı bu bölümü tercih etmeyi düşündüm. Türkiye bilgisayar ve yazılım konusunda çok iyi değil, bu bölümü seçmeyi düşünmem de bunda etkili oldu. Ben okuyup aileme ve ülkeme faydalı olmak istiyorum. Okul çıkışı düzenli bir programım var. Eve gelince önce konuyu çalışıyorum. Daha sonra soru çözüyorum, denemelere giriyorum. Derslerime program dahilinde çalışıp düşündüğüm bölümü kazanmak istiyorum.
 

 

Abdussamet Yaman: Lise son öğrencisiyim. dershaneye giderek sınava hazırlanıyorum. Düzenli bir ders çalışma programım var. Sürekli test çözüyorum. Hayalimde iyi bir yer kazanıp öğretmen olmak var.
 

 

Sınav kazandıran altın tavsiyeler
Sınava sayılı günler kaldı. Adayların heyecanı zirvede. Kimi öğrenciler, son günlerini sadece ders çalışmaya ayırarak yanlış yaparken, kimileri de sadece dinlenerek farklı bir yanlışa imza atıyor. Aynı zamanda bazı öğrenciler hala konuya ve sorulara odaklanma sorunu yaşıyor. Peki, ne yapmak gerekiyor? İşte uzmanların tavsiyeleri:
- Kendinize güvenin.
- Başarınızın farkında olun .
- Yeterince çalışın .
- Rekabete girmeyin .
- Kendinize ayıracağınız vakitler olsun .
- Kazanamazsam “.........” olur gibi felaket senaryolarını düşünmeyin .
- Sizi dersten alıkoyan faktörleri tespit edin ve geçici olarak onlardan uzaklaşın.
- Yaptığınız fedakarlığın geri dönüşünün size olacağını unutmayın .
- Yeterince çalışıyorsanız suçluluk ve yetersizlik duygularına girmeyin.
- Endişelenmemelisiniz. Unutmayın ki sınava gereği gibi hazırlandınız.
- Soruları kendi fikrinize göre değil soru metninde var olan ifadeye göre çözmelisiniz.
- Soruları dikkatli ve gereken hızda okumalısın. Soruyu çözmek için önce anlamak gerekir.
- Sınav içinde basit bedensel egzersizler yapabilirsiniz (esneme hareketleri vb.).
- Seçeneklerin hepsini okumadan cevap şıkkını işaretlememelisiniz.    (M. Erkan Yavuz - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.