“Yıkım çalışmalarında mukaddesatlarımız gözardı edilmemeli”

“Yıkım çalışmalarında mukaddesatlarımız gözardı edilmemeli”

İttihad’ul Ülema üyesi Abdulkuddüs Yalçın, başta Diyarbakır’ın Sur ilçesi olmak üzere yıkım çalışmalarının olduğu yerlerde, binalarda bulunan Kur’an-ı Kerim ve diğer İslamî eserlerin enkaz altında kalmaması için gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerektiği

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde devam eden yıkım çalışmalarında Kur’an-ı Kerim ve dini kitapların yıkımdan önce evlerden çıkarılması konusunda hassas olunması gerektiğini ifade eden İttihad’ul Ulema üyesi Abdulkuddüs Yalçın, mukaddesatlara karşı hürmetsizliğin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Operasyonların sona erdiği fakat sokağa çıkma yasağının kısmen devam ettiği Sur ilçesinde çatışmalardan zarar gören yapıların yıkımı sürüyor. Yıkım çalışmaları esnasında bazı enkazların altından Kur’an-ı Kerim ve dini kitaplar çıktığı gündeme gelmişti.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Âlimler ve Medreseler Birliği (İttihad’ul Ulema) üyesi Abdulkuddüs Yalçın, yıkımdan önce evlerde  Kur’an-ı Kerim ve dini kitapların bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kur’an-ı Kerim’in İslam dininin birinci temel kitabı ve ana kaynağı olduğuna dikkat çeken Yalçın, Kur’an-ı Kerim’e karşı hürmetsizliğin tehlikeli bir durum olduğunu belirtti.

“Hiçbir hassasiyet göstermeden evleri yıkıp geçmek bize yakışmaz”

Kur’an-ı Kerim’in önemini anlatan Yalçın, ona hürmet göstermenin vacip olduğunu, yıkım çalışmalarında esnasında mukaddesatların  gözardı edilmemesi gerektiğini söyleyerek, “Biz Müslüman bir ülkeyiz ve Müslüman bir ümmetiz. Dolayısıyla yıkılan evlere dikkat edilmesi lazım. Oralarda İslami kitaplar özellikle Kur’an-ı Kerim var mıdır, yok mudur? Buna dikkat edilmeli. Bugün evinde Kur’an-ı Kerim olmayan ev hemen hemen hiç yoktur. Dolayısıyla yıkım çalışmalarında mümkün mertebe buna dikkat edilmelidir.” dedi.

“Kur’an’a karşı hürmetsizlik çok tehlikeli bir durumdur”

Yıkımları gerçekleştiren ekiplerin,  yıktıkları binada Kur’an-ı Kerim ve diğer İslamî kitapların olduğu düşüncesiyle hareket etmek zorunda olduklarını söyleyen Yalçın,  “Onlar da bu ümmetin çocuklarıdır ve o evler de Müslümanların evleridir. Sanki tamamıyla gayri Müslim bir ülkedeymiş gibi hiçbir hassasiyet göstermeden yıkıp geçmek bize yakışmaz, Müslümanlara yakışmaz ve bu şekilde davranan kişilere de yakışma. Dolasıyla bu husus yıkımdan önce dikkate alınmalıdır. Yıkım gerçekleştirilmeden önce evlere bakılır, eğer Kur’an-ı Kerim ve İslamî kitaplar varsa, alınabiliyorsa alınır ve temiz bir tarafa bırakılır. Eğer bu ayrılacak Kur’an-ı Kerimler kullanılacak durumdaysa medrese ve camilere bırakılır. Yok, eğer Kur’an-ı Kerim çok yıpranmışsa âlimlerimizin tavsiyesi ile yakılarak gömülür. Bu şekilde Kur’an-ı Kerim’in hakkı ifa edilir. Eğer bu yapılmazsa bu ihmaldir. Yapılabildiği halde yapılmazsa bu bir vebaldir, günahtır ve haram bir şeydir. Kur’an’a karşı hürmetsizlik çok tehlikeli bir durumdur. Bilerek yapılan hürmetsizlik küfre kadar götürür.” İfadelerini kullandı.

Hatırlanacağı üzere Bakanlar Kurulu, Sur ilçesinde 16, Yenişehir ilçesinde 2, Bağlar ilçesinde ise bir mahalle olmak üzere 19 mahalle için 'acele kamulaştırma'  kararı almış. Alınan kamulaştırma kararının ardından Sur’da gerçekleştirilen yıkımlarda evlerin enkazında Kur’an-ı Kerimler bulunmuştu. (M. Hüseyin Temel, Emrah Deniz– İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler