Yoğun yağışlardan sonra çiftçilere tavsiyeler

Yoğun yağışlardan sonra çiftçilere tavsiyeler

Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde son gönlerde yağan yoğun yağmurun ardından uzmanlar, çiftçilere, sulama ve ilaçlamayla ilgili bazı tavsiyelerde bulundu.

Viranşehir'de nisan ayında sağanak yağışlar dolayısıyla sulama ve ilaçlama konularında uzman olan Ziraat Mühendisi Nurettin Dal tarafından uyarı ve tavsiyeler geldi.

Çiftçilere danışmanlık hizmeti veren Ziraat Mühendisi Nurettin Dal, "Bu mevsimde özelikle (nisan ayında) çiftçilerimiz farkında olmadan aşırı bir sulama yapıyor. Peki, bu aşırı sulamadan kaynaklanan aksilikler nelerdir; Gördüğünüz gibi burada aşırı bir şekilde sulama yapılmış ve aşırı sulama sonucunda bitkinin kökleri dahi görünüyor. Bunun olmaması için aşırı sulama yapılmamalıdır. Nisan ayında veya nisandan önceki aylarda aşırı bir şekilde yağmur yağarsa ve bu yağmur üzerine de sulama yapılırsa bitki zarar görür." dedi.

Dal, "Çiftçilerimiz yağmur yağdıktan sonra kendi zirai danışmanlarını tarlaya getirtip suya ihtiyaç varsa sulama yapmalarıdır. Bitki veya toprak yeterince su almışsa sulama yapmamalarını şiddetle tavsiye ediyoruz. Çünkü bitki insan gibidir. Her şeyin fazlası nasıl bir insan için zararlıysa bitki içinde o kadar zararlıdır. Bitki fazla olan suyu alamaz ve bünyesinde var olan stomaların patlamasına sebep olur. stomalar aşırı bir şekilde su aldıklarında yeterince güneşten ışık alamaz ve ışık almayan bitki yeterli verim vermez.” diyerek uyarılarda bulundu.

Ekinlerin ilaçlanmalarına da değinen Dal, "Teknik olarak arazide gördüklerimiz  (Tarım Bakanlığının verebileceği bir karardır) şu anda süne revaçta görülüyor. Çiftçilerimize bu aylarda süne ilaçlamalarını tavsiye ediyoruz.  Süne haricinde de fungusot (mantar) ilaçlarını;özelikle bizim bölgemizde sarı pas dediğimiz fungusot hastalığı çok bulunuyor, bu ay içerisinde bitki başak döneminin çiçeklenmesine girmeden daha önce ilaçlama yapılırsa daha verimli olacaktır.  Genelikle fungusot yani sarı pas bitkinin en alt dalından başlayıp yukarı doğru gider ve fungusot hastalığı bayrak yaprak dediğimiz en üst yaprağına bulaşırsa yüzde 50-60 oranında verim düşmesine sebep olur. Bunun olmaması için nisan ayında sarı pas ilacının atılması gerekiyor.” dedi. (Sabri Acet-İLKHA)














 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler