Yol olmadığı için hastalarını sırtlarında taşıyorlar

Yol olmadığı için hastalarını sırtlarında taşıyorlar

Diyarbakır’ın Ergani ilçesine bağlı Kavaklı (Qewaklî-Kanî) köyünde engelli hastaları olan köylüler, yolları olmadığı için hastaneye götürmek için hastalarını yüzlerce metre sırtlarında taşıyorlar.

Diyarbakır’da engelli hastaları olan köylüler, evlerine ulaşımı sağlayacak  yolları  olmaması nedeniyle sağlık hizmetinden faydalanmak için hastalarını yüzlerce metre sırtlarında taşıyorlar.

Köyün içinde evlerine ulaşımı sağlayacak  yolları olmadığı için mağdur olan köylüler, yağışlar nedeniyle çamur deryasına dönen evlerinin yakınına yol yapılmasını istediler.

Annesinin 10 yıldır felçli olduğunu dile getiren köy sakinlerinden Feyzi Yükün, kızı, yeğeni ve halasının da engelli olduğunu söyledi.

“Ben ambulansı aradım adresime ulaşan yol olmadığından dolayı gelmedi”

Hasta annesini yolları olmadığı için rehabilitasyon merkezine götüremediğini ifade eden Yükün, “Annem 2006 yılında felç geçirdi, o zaman konuşabiliyordu. Daha sonra tansiyon vurdu ve konuşma duyusunu da yitirdi, şimdi konuşamıyor. Hastam 180 kilo ağırlığındadır. Hastamın rapor süresi de dolmuş. Ben ambulansı aradım, adresime yol gelmediğinden  buraya gelmediler.  Hastalarımızı  acil bir şey olduğunda sırtımıza alarak yol alıyoruz. Kışın acil bir hastam olduğunda   bir yere götüremiyorum. Benim kimsem yok, diğer kardeşlerim benden ayrıdır. Genelde köylülerden yardım isteyerek annemi hastaneye götürüyorum. Kışın yol olmadığından   eve lazım olan erzaklarımızı yazın alıp stokluyoruz.” dedi.

Yollarının yapılması için yetkililere başvurduğunu söyleyen Yükün, tüm başvurularının dikkate alınmadığını belirtti.

“Yetkililerden bu yolun yapılmasını istiyorum”

Yükün, “Ben yolumuzun yapılması için Ergani Belediyesine gittim. Belediyede yetkili biri ile görüşerek yol sorunumuzu ilettim. Bana bu konuyla Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin ilgilendiğini söyledi. Ancak ben Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile iletişime geçtiğimde bana Ergani Belediyesinin ilgilendiğini söylediler. Ne yapacağımı bilemedim. Mecbur kaldım bu konuyu gündeme getirmek için basına haber verdim. Yetkililerden bu yolun yapılmasını istiyorum.” İfadelerini kullandı.

Annesi hasta  olan diğer bir köy sakini Şeyhmus Yeni ise evlerine ulaşan yol olmadığı için hastasını 4 aydır kontrole götürmediğini dile getirdi.

“Hastamızı sırtımıza alıp yola kadar taşımak zorunda kalıyoruz”

Annesini hastaneye götürmek için sırtında taşıdığını ifade eden Yeni, “Annem bel ve boyun fıtığından ameliyat olmuş ve aynı zamanda romatizması da var. Kışın yağmur yağdı mı, evimizin etrafı çamur deryası  oluyor. Bu durumda hastamızı sırtımıza alıp yola kadar taşımak zorunda kalıyoruz. Şayet yolumuz olsaydı bu kadar eziyet çekmezdik. Hatta yazınhastamı her hafta hastaneye kontrole gönderirdim ama yol bu durumda  olduğundan dolayı yaz mevsiminden beri hastamızı kontrole götüremiyoruz. Yetkililere buradan sesleniyorum, gelip bizim bu halimizi görsünler. Onlardan bir şey istemiyoruz, sadece yolumuzu yapsınlar diyorum.” sözleri ile mağduriyetini anlattı.

“Çocuklarım beni sırtlarında taşıyarak hastaneye götürüyorlar”

Geçirmiş olduğu bel ve boyu ameliyatı nedeniyle yürüme yetisini kaybeden Fadile Kumru (67) ise şöyle konuştu:

“Yol olmadığından dolayı hastaneye gidemiyorum. Eğer araba kapıma kadar gelebilseydi hastaneye gidebilirdim. Evde ihtiyaçlarımı çocuklar sayesinde giderebiliyorum. Çocuklarım beni sırtlarında taşıyarak hastaneye götürüyorlar. Halimi görüyorsunuz. Yollar çamur olduğundan beri hastaneye gidemiyorum. Yetkililer yolumuzu yapsınlar.” (M. Hüseyin Temel,/Emrah Deniz – İLKHA)



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.