Yolu yapılmayan Çınarlılar ''YOLU TRAFİĞE'' kapattı

Yolu yapılmayan Çınarlılar ''YOLU TRAFİĞE'' kapattı

Diyarbakır Çınar ilçesine bağlı 3 köyün yollarının bozuk olması sebebiyle mağdur olan köy halkı sesini belediye yetkililerine duyuramayınca protesto için Çınar Diyarbakır yolunu trafiğe kapattı.

Köylerinin yollarının yapılmamasından dolayı yolu trafiğe kapatarak eylem yapan köylüler, yeni Büyükşehir Yasasıyla köylere de hizmet getirmesi gereken Belediyenin, köylerinin yollarını yapmadıklarını, belirterek, adeta isyan ettiler.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine her gittiklerinde muhatap bulamadıklarını belirten köylüler, belediye yetkililerinin kendilerine verdiği cevabın ise akıl ve izandan uzak cevaplar olduğunu söyledi.

Belediyede yetkili olarak gösterilen bazı kimselerin kendilerine, bütün belediye imkânlarını Şengal ve Kobani için harcadıklarını söylediklerini belirten köy sakinleri, aynı yetkililerin kendilerine, “kimse bizden hizmet falan beklemesin” dediğini de söyledi.

“Kimse bizim derdimizle ilgilenmedi”

Konu ile ilgili olarak İlke Haber Ajansına konuşan Bulutçeker (Qubik) köyü muhtarı Salih Emre, kendilerinin, içinde bulunduğu sıkıntıların oldukça fazla olduğunu, köyde yol namına bir hizmetin olmadığını söyledi.

Muhtar Salih Emre, “Köyümüzün yollarının bozuk olmasından dolayı defalarca belediyeye gittik. Ankara’ya kadar gittik. Fakat fayda vermedi. Kimse bizim derdimizle ilgilenmedi. Verdiğimiz dilekçelere eğer cevap verilmiyor ve sesimiz duyulmuyorsa biz ne yapabiliriz ki? Biz de mecburen bu şekilde yolu kapatarak sesimizi duyurmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Böyle mi hizmet verecekler halkına?”

Her gün, güne tedirgin başladıklarını ve her an acaba bir hastamız olur mu? diyerek tedirginlik içinde beklediklerini söyleyen Emre, hastalarının olması durumunda bu hastalarını şehir yoluna getirme imkanı dahi bulamadıklarını söyledi.

Emre, “Hastamızı köyden alarak asfalt yola getirene kadar hastamızın durumu daha da ağır bir hal alıyor. Bu insanlık mıdır? Böyle mi hizmet verecekler bu halka? Bu sesimizi kimse duymayacak mı?” diyerek yetkililere çağrıda bulundu.

“Orada milleti kandırıyorsunuz”

Belediyeye giderek sıkıntılarını defalarca dile getirdiklerini belirten Emre, Belediye Başkanının “elimizden bir şey gelmiyor” dediğini söyledi.

Emre,  “Elinde hiçbir şey yoksa ve elinden bir şey gelmiyorsa, senin orda ne işin var? Senin görevin nedir. Orada milleti kandırıyorsun. Oysaki bu konuda kendileri ile görüştüğümüz Mülki idare amirleri söz konusu 3 köyün yolunun yapımı için gerekli ödeneklerin belediyeye yapıldığını söylediler bize. Demek ki bu ödenekler başka tarafa harcanmış. Bu insanlara yazık değil mi bu hale getiriliyor? Halk perişan durumda.” dedi.

“Hükümet bizleri 5 kuruş etmeyen bu adamlara teslim etmiş”

Yaşadıkları bu sıkıntıların tamamının sebebinin Hükümet olduğunu söyleyen Emre, Hükümetin bu bölgede halkı, bile bile böyle bir ateşin içine attığını söyledi.

Emre, “Hükümet bizleri 5 kuruş etmeyen bu adamlara teslim etmiş, sözüm ona, hizmet etmeyi bu adamların insafına bırakmış.  Bu belediyeler şehrin içinde bile hizmet yapmıyor. Nerde kaldı köy yollarını yapacaklar. Evet, bu, devletin suçudur. Daha önce buraları Karayollarına bağlıydı. Sürekli olarak gelip yapıyordular. Ama şimdi belediyenin eline kalınca yapmıyor ve yapmayacakta.” diyerek tepkisini ortaya koydu.

“Yazık oluyor bu kadar insana”

Kendilerine karşı sergilenen bu tavrın en büyük sebeplerinden birinin de HDP’li belediyeye oy vermemeleri olduğunu ifade eden Emre, kendilerine dil ile söylenmese bile, fiili olarak ortaya konan tavrın, “Bize oy vermediysen sana hizmet yok.” anlamına geldiğini söyledi.

Emre, “ Yeter artık! Yetkililer bugün sesimizi duymazlarsa bir dahaki sefere sesimizi duyurmamız için daha büyük bir şey yapmamız gerekecek. Yoksa bizi duyan olmayacak. Yazık oluyor bu kadar insana. Çocuğumuz okula gelemiyor. Geç geldiği için öğretmenler yok yazıyor, sınıfta bırakıyorlar. Hastamız oluyor hastaneye getiremiyoruz. Rica ediyoruz. Devlet buna bir el atsın.” diyerek yetkililere çağrıda bulundu.

“Bu eylem son çaremiz”

Yol kesme eylemine destek veren Aydoğdu Karacabel köyü sakinleri ise yollarının kullanılamaz halde olduğunu belirterek,  yaptıkları bu eylemin son çareleri olduğunu, kendilerine başka imkân verilmediğini söyledi.

“Olan imkânları da Şengal ve Kobani için harcadık”

Belediyeye her gittiklerinde başka bir bahane ile karşılaştıklarını söyleyen köylüler, belediyenin, kendilerine hiçbir imkân verilmediğini, bundan dolayı da ellerinden bir şey gelmediğini söylediğini, var olan imkânlarını da Şengal ve Kobani için harcadıklarını söyleyerek kendilerini kandırdıklarını söylediler.

“Öğrencilerimiz okula gidemiyor”

Sadece yol sorunlarının olmadığını, bunun yanında elektrik ve kanalizasyon sorunlarının da hal edilmediğini belirten Aydoğdu köylüleri, “Öğrencilerimiz okula gidemiyor. Daha önce Köy Hizmetleri bakıyordu bu işlere. Böyle bir sorunumuz yoktu. Şimdi bu işi belediyeye verdiler. Sonuç tam bir rezalet. En son seçimlerde yol yapma bahanesiyle köye gelip kumu döktüler. O kum öyle kaldı. O günden sonra kimse bizim halimizi sormuyor.” diyerek sıkıntılarını dile getirdi.

“Demek istiyorlar ki:  Benim gibi düşünmeyene, bana oy vermeyene olacak olan budur”

Köy sakinlerinden Seyithan Karadağ ise, muhtarlarının defalarca Çınar Belediyesine gittikleri halde bir sonuç alamadıklarını belirterek, “Biz devlete gittiğimizde de devlet diyor ki belediyeye gidin. Şimdi vatandaş kimi muhatap alacağını bilemiyor. Bu bir sindirme politikasıdır. Yani burada demek istiyorlar ki:  Benim gibi düşünmeyene, bana oy vermeyene olacak olan budur. Biz böyle anlıyoruz. Devlet bizim sesimizi duysun. Hastamız olduğu zaman 15 dakikalık yolu bir saatte gidebiliyoruz. Öğrenciler saat 07.00’de okulda olacaklarına saat 09.00’da okula varıyorlar. Bu çocuklar zaten okula gidip gelene çok yoruluyorlar. Nasıl bir eğitim alabilirler? Bunu insaf sahibi olan her kese soruyorum.” şeklinde konuştu. (Emrah Deniz / Hüseyin İçli – İLKHA)


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.