Yüksek fiyatlar yöresel ürünler piyasasını olumsuz etkiledi

Yüksek fiyatlar yöresel ürünler piyasasını olumsuz etkiledi

Yüksek fiyatlar, kışın vazgeçilmezleri arasında yer alan ev yapımı pekmez, cevizli sucuk, kuru üzüm, kuru incir ve bastık (pestil) gibi yöresel ürünlerin piyasasını olumsuz etkiledi.

Batman’ın üzümüyle meşhur Gercüş (Gercews) ilçesinde yapılan ve kışın vazgeçilmezleri arasında yer alan ev yapımı yöresel pekmez, cevizli sucuk, kuru üzüm, kuru incir ve bastık (pestil) gibi ürünlere yoğun ilgiyi artan fiyatlar kırdı.

Genel olarak piyasada durgunluk olduğunu söyleyen kuruyemişçiler, bu sene şire (mazronê) üzüm verimi yetersiz olduğundan yöresel ürünlerin az ve pahalı olduğunu belirttiler.

Elma Sokak'ta kuruyemişçilik yapan Ahmet Başaran, "Bu seneki el yapımı yöresel ürünler tezgâhlardaki yerini aldı. Kuru üzüm, pestil, cevizli sucuk gibi ürünlerin hepsinin yapımı tamamlandı. Üretim sezonu bitmek üzeredir. Önceki seneye göre fiyatlarda biraz yükselme var. Fiyatların yüksekliği bazı ürünlerde üzümün yetersizliğinden kaynaklanınca bazı ürünler ise ithal cevizin pahalılığından kaynaklanıyor. Geçen seneye göre fiyatlarda yüzde 50 yükselme var. Kuru üzümü geçen sene 15-20 lira arasıyken bu sene 25-30 arası satıyoruz. Cevizli sucuk 20-25 lira arasıyken bu sene 45-50 liradan satıyoruz. Pestil 20-25 lira arasıyken bu sene 30-35 lira arası fiyatları değişiyor. Üzümün verimsizliğinden dolayı bu ürünlerin fiyatları yükseldi. Pekmez önceki sene 15-18 lira arası satışımız vardı. Şu anki taşışımız 25-30 lira arası değişiyor." dedi.

Ev yapımı yöresel ürünlerin tam zamanı olduğunu belirten kuruyemişçilerden İslam Tekin, "Cevizli sucukların şimdi tam sezondur. Ürünlerimiz Mardin’in Midyat ilçesinden bize geliyor. Cevizli sucuk en az 25 liradan satılırken kaliteden kaliteye göre fiyatlar değişiyor. Fabrika yapımı 25 lira ev yapımı 40 liraya satılıyor. Bu sene ithal cevizler pahalılığından ve üzümün ise verimsizliğinden dolayı piyasadaki ürünler pahalıdır. Geçen senelere göre fiyatlar yüksektir. Cevizli sucuk gibi ürünler tezgâhlardaki yerini aldı, müşterisini bekliyor." ifadelerini kullandı.  

"Ürünlerimizin hepsi yerlidir"

Bu yıl ev yapımı yöresel ürünlerin az olduğunu belirten esnaflardan Hüseyin Akburak, "Bu sene üzüm ve pekmez tam gönlümüze göre gelmedi. Bu yüzden şu anda piyasada fazla yok. Buna rağmen yeni mahsullerimiz çok güzel, çok kalitelidir. Piyasadaki fiyatlara göre fiyatlarımız daha uygundur. Öğreğin kuru üzümü 15 liradan veriyoruz. Kuru üzümümüz mükemmeldir, güzeldir. Yöresel ürünlerimizin hepsi yerlidir." şeklinde konuştu.

"Malın azlığından dolayı fiyatları çok yüksektir"

Bu yıl üzüm verimsizliğinden dolayı üzüm özünden üretilen ürünlerin pahalı olduğuna dikkat çeken kuruyemişçilerden Hasan Mergen, "Yöresel ürünlerin şimdi tam mevsimizdir. Pekmez, cevizli sucuk, kuru üzüm, kuru incir ve bastık (pestil) gibi ürünleri tezgahlarda alıcısını bekliyor. Malın azlığından dolayı fiyatları çok yüksektir. Ürünlerin pahalı olmasının sebebi bu yıl üzüm verimi azdı. Örneğin pestil kilosu 20-30 lira arası değişiyor. Cevizli sucuk fiyatı 40-50 lira arası değişiyor. Pekmez 25-30 lira arası değişiyor. Fiyatların yüksek olmasının tek sebebi verimin azlığıdır." ifadelerine yer verdi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler