Yüksekova'da karanlık yapılar yine iş başında

Yüksekova'da karanlık yapılar yine iş başında

Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde son aylarda yaşanan çocukların kaybolma olayları, insanların asılsız iddialarla hedef gösterilmesi, köylerde haraç toplam ve hayvanlara el konulması halk arasında tedirginlik yarattı.

HAKKARİ - Çözüm Süreci ile beraber umutlanan Yüksekova halkı, son aylarda ilçe merkezi ile köylerde yaşanan bir takım karanlık olaylardan tedirgin olmaya başladı.


Yıllardır PKK ile devlet arasında yaşanan çatışmaların ortasında kalan ve kendilerine seçme hakkı bırakılmayan bölge insanları adeta iki zulüm arasında hayat mücadelesi verdi, vermeye devam ediyor.


Gerek PKK gerekse de devletin asker ayağı ile gerçekleştirilen katliamlarında onlarca köy yakıldı. Yüzlerce İnsan can verdi. PKK'nin bölge halkına dayattı "Örgüte koşulsuz-şartsız itaat ve yardım" dayatması ile devletin "Terör örgütüne yardım ve yataklık" suçlaması insanları adeta canından bezdirdi.


Yaşanan bunca katliam ve mağduriyetten sonra başlatılan 'Çözüm süreci' Hakkâri halkı arasında adeta bir bayram havası oluşturdu. PKK'ye destek veren, vermeyen tüm çevreler, çözüm sürecinin bir an önce sonuca bağlanmasını ve bölgenin huzura kavuşması temenni ediyor.


Ancak son aylarda yaşanan çocukların kaybolma olayları, insanların asılsız iddialarla hedef gösterilmesi, köylerde haraç toplam ve hayvanlara el konulması gibi olaylar halk arasında tedirginlik yarattı.


18 yaşın altındaki erkek çocuklar biranda kayboluyor ve daha sonra bunların "Örgüte katıldılar" haberi geliyor. Çocuklarının PKK'ye katıldığını öğrenen aileler adeta şok yaşıyor. Aileler çocuklarının kesinlikle ya kandırıldıklarını ya da kaçırıldıklarını iddia ediyor. Ailelerin bu durumlarını haklı çıkartan örnek ise yine Yüksekova ilçesinde medyana geldi.


Zihinsel engelli çocuğu kaçırdılar
Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre; biran da kendisinden haber alınamayan ve akli dengesi yerinde olmayan S.B isimli genç, ailesinin tüm aramalarına rağmen bulunamadı. Aile daha sonra çocuklarının PKK'ye katıldığı haberini aldı. Büyük şaşkınlık yaşanan aile çocuklarının sağlıklı olmadığını, böyle bir şeyin mümkün olmayacağını çeşitli kanallarla örgüte bildirdi. Hatta aile örgüte çocuklarının "Delilik Raporu"nu bile sundu. Bu girişimlerden sonra akli dengesi yerinde olmayan çocuk tekrardan ailesine geri verildi.


Yine benzer bir durum önceki gün Yüksekova'da yaşandı. A.O isimli çocuk önceki ay ailesinin ifadesi ile habersiz kayboldu. Aile yaptığı tüm aramalara rağmen her hangi bir ize rastlamadı. Aile her ne kadar ifade etmese de yerel kaynaklar daha olayın ilk günü küçük çocuğun PKK tarafından kaçırıldığını belirtti.


Çocukların biran da kaybolması Yüksekovalı ailelerde derin endişe yaratıyor.


Yüksekova'da PKK'ye çocuk kaçıran bir şebeke var
Halk arasında Yüksekova'da bir şebekenin PKK'ye çocuk kaçırdığı konuşuluyor. Çocukları kandıran ya da onları herhangi bir suça tuzağa düşüren bu karanlık yapı, daha sonra bu çocukları örgüte para karşılığında götürüyor. Şebeke örgüte götürdüğü her çocuk için ayrı bir para alıyor.


Öte yandan bu durumda olan ailelerin hiç biri yaşadıkları mağduriyeti her hangi bir yetkiliye anlatamıyorlar. Örgüt aynı şekilde aksi davranan ailelerin daha şiddetli cezalandırılacağı tehdidinde bulunuyorlar.


Köylülerin mallarına el konuluyor
Ayrıca Cilo Dağı eteklerindeki köylerde yaşayan insanların mallarına el koyulduğu öğrenildi. Aynı şekilde yerel kaynakların ifadesi ile PKK'den olduklarını iddia eden silahlı kişiler köylülerin hayvanlarını sayıyor ve yaptıkları sayıma göre de "Bunlarda partiye zekâttır" denilerek hayvanlara el koyuyorlar. Onlarca köylünün hayvanlarına el konulduğu ve köylülerin benzer şekilde kimseye bahsetmemeleri noktasında tehdit edildikleri öğrenildi. (Fırat İnan - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.