Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi açıklandı

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) açıkladığı verilerde, Haziran ayına ait Yurt dışı üretici fiyat endeksinin yüzde 1,49 arttığını bildirdi.

TÜİK verilerine göre, Ülke sınırları içinde üretimi yapılarak yurt dışına ihraç edilen malların üretici fiyatlarındaki değişimini ölçen yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE), 2015 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde1,49 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 9,25 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde10,51 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,23 artış gösterdi.

Sanayinin iki sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde1,63 artış, imalat sanayi sektöründe ise yüzde1,49 artış olarak gerçekleşti.

En yüksek aylık artış bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünlerde gerçekleşti

Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler (yüzde 4,49), ağaç ve mantar ürünleri (mobilya hariç) (yüzde 3,72), motorlu kara taşıtları, römork ve yarı römork (yüzde 2,75) alt sektörleridir. Buna karşılık deri ve ilgili ürünler (yüzde  -1,10), diğer mamul eşyalar (yüzde  -0,33) ve giyim eşyası (yüzde  -0,28) bir önceki aya göre endekslerin en fazla düşüş gösterdiği alt sektörler oldu.

 

Ana sanayi gruplarında en yüksek aylık artış sermaye malında gerçekleşti

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2015 yılı Haziran ayında en yüksek aylık artış sermaye mallarında, en yüksek yıllık artış ise ara mallarında gerçekleşti.  (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler