Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi yüzde 0,31 arttı

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi yüzde 0,31 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre Eylül ayında, bir önceki aya göre yüzde 0,31 artış kaydedildi.

HABER MRK- Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksine (YD-ÜFE)  ilişkin verileri  açıkladı.

 

TÜİK’in  verilere göre, ülke sınırları içinde üretimi yapılarak yurt dışına ihraç edilen malların üretici fiyatlarındaki değişimini ölçen Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), 2014 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,31 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre de yüzde 3,60 artış  kaydetti.  Bir önceki yılın aynı ayına göre ise, yüzde 6,88 artış ve on iki aylık ortalamalara göre de yüzde  15,03 artış gösterdiği belirtildi.

 

Sanayinin iki sektörünün bir önceki aya göre değişimleri, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 0,26 düşüş, imalat sanayi sektöründe ise yüzde 0,32 artış olarak gerçekleşti.

 

En yüksek aylık artış gıda ürünlerinde gerçekleşti


Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; gıda ürünleri (yüzde2,81), ana metaller (yüzde2,51), bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler (yüzde1,45) alt sektörleridir. Buna karşılık motorlu kara taşıtları, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) (yüzde-1,74), kok ve rafine petrol ürünleri (yüzde-1,35) ve metal cevherleri (yüzde-1,16) , bir önceki aya göre endekslerin en fazla düşüş gösterdiği alt sektörler oldu.

 

Ana sanayi gruplarında en yüksek artış dayanıksız tüketim mallarında gerçekleşti


Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2014 yılı Eylül ayında en yüksek aylık artış dayanıksız tüketim malında ve en yüksek yıllık artış ara malında gerçekleşti.  (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.