Zarif: Esad ile görüşmemin raporunu Erdoğan'a sunacağım

Zarif: Esad ile görüşmemin raporunu Erdoğan'a sunacağım

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, "Suriye'de Esad ile uzun bir görüşme yaptım. Bu konuşmanın raporunu Sayın Erdoğan'a sunacağım." dedi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Suriye'de Beşar Esad ve Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile dün yaptığı görüşmelerin ardından bugün Ankara'ya geldi. Zarif, Ankara'da mevkidaşı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. Bakan Zarif, "Suriye'de Esad ile uzun bir görüşme yaptım. Bu konuşmanın raporunu Sayın Erdoğan'a sunacağım." dedi.

Ankara’ya resmi bir ziyaret gerçekleştiren Zarif, ilk olarak mevkidaşı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi. İki mevkidaş, Dışişleri Konutu'nda yaptıkları baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

ABD'nin İran'a yönelik ambargolarıyla ilgili değerlendirmesi sorulan Çavuşoğlu, ABD'nin ambargolarına karşı olduklarını her platformda doğrudan ABD'lilere net şekilde söylediklerini belirtti.

Çavuşoğlu, "ABD'ye önümüzdeki süreçte de bu ambargoların yanlış olduğunu anlatmaya devam edeceğiz." dedi.

İran Dışişleri Bakanı Zarif, ise Suriye ziyaretine işaretle "Son üç yılda Astana süreci çerçevesinde Suriye'de huzuru büyük oranda sağlamayı başardık. Biz Türkiye ve Rusya ile birlikte Suriye'de çabalarımıza devam edeceğiz. Geçen iki günde Suriye'deydim. Orada bazı yetkililerle görüştüm. Bununla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'a rapor sunacağım. Umarım iki ülke birlikte bu bölgede daha güzel ilişkiler yaratabiliriz." dedi.

Cevad Zarif, bir soru üzerine ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını da değerlendirdi.

Zarif, "ABD diğer ülkelerin ilişkilerini kontrol altına alamaz. Hiçbir zaman bir ülke diğer ülkenin içindeki bazı unsurlarından yana davranmak için diğer menfaatleri kurban etmez. Geçen yılda İran'ın birçok ülkeyle ekonomik ilişkileri azaldı ancak ABD'liler İran'a satışa devam etti. Bu da ABD'nin ikiyüzlülüğü ve çifte standartının bir örneğidir. Bizim ABD'li firmalarla herhangi bir sıkıntımız yok. ABD'nin diğer ülkelerle ticaretimizi etkilemesine izin vermeyiz. ABD yasadışı bir işlem yapıyor. Bütün dünya ABD'nin bu tavrının karşısında olmalıdır." diye konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.