Zeynel Bey Türbesi 2015 yılında taşınacak

Zeynel Bey Türbesi 2015 yılında taşınacak

Ilısu Barajı ile sulara gömülecek olan Batman'ın antik kenti Hasankeyf'te bulunan Zeynel Bey Türbesi’nin 2015 yılında taşınacağı bildirildi.

Hasankeyf'in en önemli tarihi eserlerinden olan Zeynel Bey Türbesi, 2015 yılı içerisinde taşınması planlanıyor. Taşınması hedeflenen Zeynel Bey Türbesi, bu sayede Hasankeyf’te taşınacak ilk tarihi eser olacak.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Hasankeyf Kaymakamı Temel Ayca, “Zeynel Bey Türbesi aslında geçen sene taşınması planlanmıştı. Geçen sene ihalesi iptal edilince bu yıl tekrar ihaleye çıkacak. İhalede gerekli şartlar sağlanırsa 2015 yılı içerisinde Zeynel Bey Türbesi şuan ki bulunduğu yerden Hasankeyf’e su geldikten sonra su altında kalmayacak bir yere taşınacak. Bu Hasankeyf’te taşınacak ilk tarihi eser olacak. Daha sonra taşınacak olan minareler var, cami duvarları var ama bu taşıma işlemleri Zeynel Bey Türbesi ile başlanacak.” dedi.

Zeynel Bey Türbesi’nin taşınması için özel bir yol açılarak raylı sistem şeklinde taşınacağını ifade eden Ayca, türbenin taşınmasının Türkiye’de bir ilk olacağını ve bunun birkaç ay sürebileceğini söyledi.

Türbenin tarihçesi:

Zeynel Bey Türbesi 1462-1482 yıllarında Hasankeyf'te hüküm süren Akkoyunluların bıraktığı tek eserdir. Zeynel Bey Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın oğlu olup, Akkoyunlular ile Osmanlılar arasında cereyan eden Otlukbeli Savaşı’nda (1473 M.)  hayatını kaybettiği belirtiliyor. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.