Ziraat Odası Başkanı, 'Doğu’ya uygulanan pancar kotası kaldırılmalı'

Ziraat Odası Başkanı, 'Doğu’ya uygulanan pancar kotası kaldırılmalı'

Ağrı Ziraat Odası Başkanı, Doğu Bölgesindeki çiftçilere destek verilmesi ve şeker pancarına uygulanan kotanın kaldırılması gerektiğini söyledi.

Ağrı Ziraat Odası Başkanı Yavuz Aydemir, Doğu Bölgesindeki çiftçilere destek verilmesi ve şeker pancarına uygulanan kotanın kaldırılması gerektiğini söyledi. Aydemir, uygulanan politikadan dolayı Ağrı Şeker Fabrikasının kapatıldığı ve bu durumun ciddi sorunlara yol açtığını hatırlattı.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Aydemir, Şeker pancarı eken çiftçilere geçmişte verilen Doğu Teşvik Priminin kaldırılmasından ve şeker pancarına uygulanan kotadan dolayı, ürünün neredeyse ekimi durdurulmak üzere olduğunu belirtti.

Aydemir, Uygulanan kota ve primin kaldırılmasından dolayı pancar üretiminin azalmasına sebep olduğundan dolayı Ağrı dâhil Doğu Bölgesindeki birçok şeker fabrikasının kapatıldığını ifade etti.

“Ağrı’nın sosyal ve ekonomik dengesi düzeltilmeli”

Şeker Fabrikasının kapatılmasına değinen Aydemir, fabrikanın kapatılmasının Ağrı için ciddi sıkıntılara yol açtığını vurgulayarak “Bir an önce Ağrı Şeker Fabrikasının açılması ve şeker pancarı üreten çiftçimize destek vermesi lazım. Çiftçi kar etmediğinden dolayı üretim yapamıyor. Bu da fabrikamızın kapanmasına sebep oldu.  Hükümet, çiftçimize en az 30 ya da 40 kuruş destek vermesi gerekiyor şeker pancarı için.” dedi.

Aydemir, “Mazot fiyatları ayrıca çok pahalı Avrupa'da olduğu gibi çiftçiye renkli mazot verilirse 1 dolardan çok avantaj elde edilir. Avrupa'nın tarım ve hayvancılığı bu noktada ilerlemiş. Devletin gerçekten Ağrı tarım ve hayvancılık alanında destek vermesi gerekiyor. Çünkü bizim sanayimiz yok, insanların yüzde 83’ü tarım ve hayvancılıkla geçiniyor. Haliyle tarım ve hayvancılığa dayalı sanayiye destek verilmesi gerekiyor. Süt fabrikası gibi şeker fabrikası gibi kominenin tam işletilmesi gibi. Bu anlamda birkaç aktivasyon aktivite ile Ağrı’nın sosyal ve ekonomik dengesi düzelir.” diye konuştu.

Yetkililerin seslerine kulak verirlerse sorunlarının giderileceğini umduklarını belirten Aydemir, Şeker Fabrikasının acilen faaliyete sokulmasını talep etti.

“Yeniden Doğu Teşvik Primi verilmeli”

Bölgedeki çiftçilerin desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Aydemir, “Eskiden Doğu Anadolu’daki şeker fabrikalarına Doğu Teşvik Primi verilirdi. Devlet şu anda yonca, fiğ gibi tarım ürünlerine destek veriyor. Pancara da destek versin. Tekrar eski bolluk bereketli günlerini Ağrı’nın yakalamaması için hiçbir sebep yoktur.” ifadelerini kullandı.

Çiftçilerin modern tarıma geçtiklerini dile getiren Aydemir, “Artık modern tarımla uğraşan çiftçiler var. Eskiden bire 4 alınıyorsa şimdi biri 8- 9 alınıyordur. Hükümetin yapacağı tekrar Doğu Anadolu’daki şeker fabrikalarının prim vermesidir. Bunun devlete yıllık maliyeti Ağrı için konuşacak olursak 15 milyon TL olur. Bu sosyal devlet anlayışında bazen önemli olmuyor. Bu para bir memleketin gerçek anlamda kaderini değiştirmemeli.” dedi. 

Aydemir, son olarak şunları söyledi: “Ağrı'nın tek fabrikasıydı. 100 milyon TL girdisi vardı. Şimdi yok artık. Merhametlerine kalmışız. Çünkü her platformunda bu durumu dillendiriyoruz. Zamanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e bile bu durumu ilettik hiçbir gelişme olmadı. Şimdiki Hükümetin ve Cumhurbaşkanının ilgileneceğini temenni ediyor, ümit ediyorum”  (Ömer Adıgüzel - İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.