​Zor günler yaşayan esnaftan faizsiz kredi talebi

​Zor günler yaşayan esnaftan faizsiz kredi talebi

​Uzun zamandır zor günler geçiren Batman esnafı yetkililere seslenerek, kepenk kapatmamaları için faizsiz kredi talebinde bulundu.

6-7 Ekim olaylarından bu yana zor günler geçiren Batmanlı küçük esnaf, hükümet yetkililerine çağrıda bulunarak kendilerine sahip çıkılmasını istedi.

Türkiye’de gün geçtikçe büyüyen sermaye, market zincirleri ile AVM’lerle artık rekabet edemeyecek duruma gelen küçük esnaf, kepenk kapatma aşamasına gelmiş durumda.

İşlerinde yaşanan olumsuz gidişata ‘dur’ demek için hükümet yetkililerine çağrıda bulunan Batmanlı esnaf, kepenk kapatmamak için kendilerine faizsiz kredi verilmesini istedi. İflasın eşiğine geldiklerine dikkat çeken esnaf, işlerinin her geçen gün daha da kötüye gittiğini ifade etti.

Tek isteklerinin kepenk kapatmayıp işlerini sürdürebilmek olduğunu vurgulayan söyleyen giyimci esnaflarından Hayrullah Yıldız, “Piyasada işler şu anda durgundur. İşlerimiz eskiye göre biraz daha durgundur. Kışın bitmesi ve yazın gelmesi nedeniyle işlerimiz de bir düşüş var. Ondan dolayı şu anda işler olmuyor. İşlerimiz yazın biraz daha açılır diye umut ediyoruz. Eskiye nazaran yüzde 50 civarında bir iş düşüklüğü var.” dedi.

“Hükümetten esnafa faizsiz kredi talebimiz var”

Geçmiş yıllardaki gibi işlerinin canlanacağı günü beklediklerini dile getiren ayakkabı satıcısı Özcan Üşüme, “İşlerimiz yaklaşık birkaç aydır epey durgun vaziyettedir. Genel olarak durum aynıdır. Bu sene kış gelmediği için kışlık mallarımız elimizde kaldı. Her sene bu aylarda biraz durgunluk var da ama bu sene biraz daha fazla oldu. İşlerin açılmasını umut ediyoruz. Geçmiş yıllara nazaran bu sene biraz daha kötü geçti. Bu sene müşteri yok. Böyle giderse çoğu esnaf işi bırakır. Çoğu kişi de kiraların yüksek olduğundan dolayı tutunamıyor. 10-15 bin TL’ye kadar kiralar yükselebiliyor. Hükümetten esnafa faizsiz bir kredi talebimiz var. Esnaf tefecilerin eline düşmeden faizsiz kredi olursa faydalı olur diye düşünüyorum.” diye konuştu.

“Esnaf kepenk kapatma durumuna geldi”

İşlerin durgunluğundan yakınan bir diğer esnaf Faysal Kaplan, “Çarşı gayet sakin geçiyor. Böyle giderse ödemelerimizi ödeyemez hale geleceğiz. Esnaf artık kepenk kapatma durumuna geldi. Zincirleme olarak bu herkesi etkiliyor. Tüm sektörler ciddi anlamda bir sessizlik yaşıyor. Esnafa daha önce faizsiz kredi yapılmıştı. Memnun kaldık ve çok kişi de bundan faydalandı. Şu anda da ihtiyacımız var, böyle bir şey olursa biraz nefes almış olacağız. Bizi en çok zorlayan kira ödemeleridir, ödemelerimizdir. Uzun vadede almamıza rağmen çeklerimizi ödeyemez hale geldik. Böyle giderse ciddi bir sıkıntı olacak.” ifadelerini kullandı.

“İşlerimizi etkileyen mağaza zincirleri, AVM’lerdir”

Esnaf Orhan Bozkurt ise şunları söyledi: “İşlerimiz o kadar da iyi değil. Özellikle işlerimizi etkileyen mağaza zincirleri, AVM’lerdir. Bunlar haliyle küçük esnafı doğrudan ya da dolaylı şekilde etkiliyor. Bizim yetkililerden özellikle istirhamımız; büyük işyerlerini, AVM’leri şehir dışına çıkarmalarıdır. Böyle giderse küçük esnaf kepenklerini kapatmak zorunda kalacak. Her ay esnaflar borç batağına giriyorlar, çeklerini ödeyemiyorlar. Bunun için esnafa faizsiz kredi verilmesini istiyoruz. Kredi olursa esnaf için bir kan olur. Küçük esnafın kollanması gerekir. Esnaf Sanatkârlar ve Ticaret Odası var fakat destek noktasında, sahiplik noktasında küçük esnafa sahip çıkmıyor. Sadece laf üzerinde kalıyor. Sözlerin tatbiki olmuyor.” diyerek yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmemesine tepki gösterdi.

İLKHA


















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler