Zorunlu trafik sigortası ücreti daha fazla indirilmeli

Zorunlu trafik sigortası ücreti daha fazla indirilmeli

Batman Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası, zorunu trafik sigortası için belirlenen ücretin çok yüksek olduğuna dikkat çekerek, yüzde 20’lik indirimin araç sahiplerini tatmin etmeyeceğini belirtti.

Zorunlu trafik sigortalarında yapılan değişiklikleri değerlendiren Batman Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Raşit Yaşar, trafik sigortasında yapılan yüzde 20 oranında indirimin güzel bir gelişme olduğunu ancak yüzde 45 oranında indirim olması gerektiğini belirtti.  

2014 yılında zorunlu trafik sigortasında Batman’da uygulanan fahiş fiyatlarla beraber 2015 yılında Türkiye geneline yayıldığını ifade eden Yaşar, “Türkiye geneline yayılmasıyla beraber araç sahipleri ve STK’lar tarafından yapılan çalışmalar doğrultusunda hükümet kanadından Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek bu konuda duyarlılık gösterdi. En son yapılan çalışmalar neticesinde zorunlu trafik sigortaları birinci aşamasında yüzde 20 indirim uygulamasına geçindi. İkinci aşamasında tekrar bir indirim söz konusu olacaktır. Eğer sigorta şirketleri bu uygulamaları hayata geçirmedikleri takdirde önümüzdeki ay itibarıyla hazine tarafından illere göre sigorta fiyatları belirlenecek.” dedi.

Türkiye'de 19 milyon aracın araç sahibinin zorunlu trafik sigortası mağduru olduğunu söyleyen Yaşar, “3 ay öncesinde zorunlu trafik sigortalarını yapmış olan vatandaş fazla ücret ödemişlerse yeniden daha indirimli bir sigorta acentesiyle anlaşıp sigortalarını yatırdıktan sonra fazla ödedikleri ücretleri iade alabilecekler. Sigorta şirketleri bu indirimlere cevap vermezlerse Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in ifadelerine göre, hazine tarafından belirlenecek fiyat doğrultusunda illere göre fiyat belirlenecektir. Örneğin İstanbul’daki zorunlu trafik sigortası ile Batman, Hakkari gibi illerin fiyatları farklı olacak. İstanbul’da normal bir aracın sigortası en düşük 500 lira ise bizim bölgede asgari en fazla 400 lira olacak. Bizim beklentilerimiz de o doğrultudadır. Temennimiz Başbakan Yardımcımız Mehmet Şimşek’in konuyu daha hassa takip etmesidir. Daha fazla duyarlılık göstermesidir. Türkiye’de 19 milyon araç vardır. 19 milyon araç sahibi fazla para ile sigorta fiyatlarını ödeyerek mağdur olmaktadır.” ifadelerini kullandı.   

Trafik sigortasının en az yüzde 45 civarında indirime girmesi gerektiğini belirten Yaşar, “Bin lira gibi bir rakamı düşünürsek yüzde 20’si 200 lira gibi bir rakam olur. 19 milyon araç için 200 lira düşünüldüğü zaman büyük bir rakam olur. Bu konu vatandaşları memnun etti. Zorunlu trafik sigortasında bizim beklentimiz yüzde 20’lerde değildir. Bizim beklentilerimiz asgari yüzde 40-45 civarındadır. Çünkü geçmişte yapılan zamlar yüzde 150 ve yüzde 165 çıvarlarında yapılan zamlardır. Bizim talebimiz gibi yüzde 40-45 oranında indirim yapılırsa geçmişte yapılan zamlarla sigorta acenteleri yine yüzde 100 karlı çıkmış olacaklardır. Zorunlu trafik sigortaları araçtan araca değişiyor. Şu anda bin liralık yapılan ödemeler bize göre en büyük rakamın 500-550 lira olması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

İLKHA





HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.