47’nci 112 Acil Çağrı Merkezi Diyarbakır’da hizmet vermeye başladı

47’nci 112 Acil Çağrı Merkezi Diyarbakır’da hizmet vermeye başladı

Acil ihtiyaçların bildirildiği tüm kurumlarla sadece 112 numarası üzerinden iletişim kurulabilen Acil Çağrı Merkezi Diyarbakır’da hizmete açıldı.

Daha önce Türkiye’nin 46 ilinde hizmet veren Acil Çağrı Merkezi, Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Münir Karaloğlu’nun ilk acil çağrıya cevap vermesiyle hizmet vermeye başladı.

Merkez Yenişehir ilçesinde kurulan 112 Acil Çağrı Merkezinin hizmet uygulamaları hakkında açıklamalarda bulunan Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Münir Karaloğlu, kurulan tesisin Türkiye’de 47’nci olduğunu söyledi.

Türkiye’de şu ana kadar 46 vilayette tek acil çağrı merkezi uygulamasının olduğunu ve ilk uygulamanın Antalya'da başlatıldığına dikkat çeken Karaloğlu, “Bugün Diyarbakır’la beraber 47’nci il olacak. Bilindiği üzere her kurumun acil çağrı numaraları var. Vatandaşların bütün kurumların çağrı merkezi numarasını hafızasında tutması zor. Bu kadar parçalı acil çağrı hizmetinin verilmesi maliyetli olduğu gibi kurumlar arası koordinasyon açısından da zordu. Şimdi bu çatı altında bütün acil çağrı numaraları 112 ile birleştirildi.” dedi.

“Hem hızlı müdahale hem de koordinasyon artacak”

Karaloğlu, “Artık vatandaşlar; itfaiye, emniyet, jandarma, sağlık, AFAD ile ilgili bir problemi olduğunda 112’yi arayarak acil çağrısını bırakarak hizmet isteyebilecek. Bu hem müdahaleyi hızlandıracak hem maliyetleri düşürmüş olacak ve en önemlisi koordinasyonu arttıracak.” ifadelerini kullandı.

Kurulan tesisin oluşturduğu kolaylıklara vurgu yapan Karaloğlu, “Bir acil problem yaşandığında sadece birini değil birden fazla kurumu ilgilendiriyor. Mesela trafik kazasıyla ilgili 112’ye bir çağrı düştüğünde buradaki arkadaşlar koordine edip hangi birimin orada bulunması gerekiyorsa onlara çağrıyı aktararak kurumları olay yerine ulaşmasını sağlamaya yarayan yeni ve çağdaş bir sistemdir.” şeklinde konuştu.

Bölgedeki dil zenginliğine de değinen Karaloğlu, “Diyarbakır çok dilli bir şehir olması dolayısıyla vatandaşlarımız çağrı merkezimize Türkçe, Kürtçe ve Zazaca çağrılarını bırakabilecek. Bu dilleri bilen arkadaşlarımız da çağrı alıcısı olarak buradalar.” diye belirtti.

“112’yi sadece acil ihtiyaçlar için kullanın”

Vatandaşlara çağrıda bulunan Karaloğlu, “Vatandaşlarımıza çağrımız, 112’yi sadece acil ihtiyaçlar için kullansınlar. Acil ihtiyaçlar dışında gereksiz yere meşgul edersek belki çok sevilen bir yakınınızın acil ihtiyacını ertelemiş olursunuz. Bundan sonra bütün vatandaşlarımız 112 numarasını hafızalarında tutsunlar.” dedi.

Yapılacak çalışmalar ve teknik sistem hakkında bilgi veren İller İdaresi Genel Müdürü Daire Başkanı Tarık Bahadır ise şöyle konuştu:

“112 Acil Çağrı Merkezinin temel mantalitesi insanların acil durumlarda farklı kurumları aramak için birden fazla numarayı belleklerinden tutma zorunluluğundan kurtarabilmektir. Acil hizmet veren kurumları aynı çatı altında toplayarak acil durumlarda koordinasyonu sağlayıp olaylara hızlı müdahale etmek için kurulan bir sistemdir. Şu anda 47’nci il olarak Diyarbakır’ı faaliyete geçiriyoruz. Bundan sonra Diyarbakırlı hemşerilerimiz Acil Çağrı Merkezine 112’yi arayarak ulaşacaklar. Arayan kişinin konumu otomatik olarak ekrana düşecek ve birden fazla kurumu ilgilendiren bir olay varsa ilgili birimlere anında iletilecek. Bu şekilde insanlar daha hızlı acil çağrı hizmeti almış olacaklar.”

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.