65 yaş ve üzeri vatandaşlar sokağa çıkma kısıtlamasını İLKHA'ya değerlendirdi

65 yaş ve üzeri vatandaşlar sokağa çıkma kısıtlamasını İLKHA'ya değerlendirdi

Sokağa çıkma kısıtlamasını getirilen 65 yaş ve üzeri kimi vatandaşlar kararı olumlu bulurken, çalışmak zorunda olan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ise, alınan kararı eleştirdi.

Son zamanlarda vaka sayılarının artmasından dolayı Malatya, Siirt, Şanlıurfa başta olmak üzere birçok il valiliği, Coronavirus tedbirleri kapsamında, 65 yaş ve üzeri yaşlılar için sokağa çıkma kısıtlaması

Malatya İl Umumi Hıfzıssıhha ise, 65 yaş ve üzeri yaşlıların, 10.00-17.00 saatleri dışında sokağa çıkmaları, düğün, nişan gibi toplu organizasyonlarda gelin ve damadın anne, baba ve birinci derece yakınları dışında katılımları yasaklanmıştı.

Malatya'da Covid-19 salgını nedeniyle vaka sayılarının artmasıyla, 22 Mart'ta 65 yaş ve kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlara sokağa çıkma yasağı getirilmiş, normalleşme süreci ve vaka sayılarının azalmasıyla yasak kaldırılmıştı. Son haftalarda Malatya'da vaka sayıları tekrar artınca İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, tedbir amaçlı 65 yaş ve üzeri yaşlılara belirli saatler dışında yeniden kısıtlama getirildi.

Kısıtlamayla ilgili İLKHA mikrofonuna konuşan Malatyalılar, sağlık açısından alınan kararın yerinde olduğunu, yasak saatlerine uyacaklarını belirtirken, çalışan yaşlılar ise, çalışamadıkları takdirde çocuklarının aç kalacağını ileri sürdüler.

Bazı yaşlılar kısıtlamadan haberlerinin olmadığını, bazıları ise haberlerinin olduğunu ve kısıtlama saatinden önce eve gideceklerini söyledi.

"Ben gezmek için değil, çalışmak için dışarı çıkıyorum. Çünkü çalışmasam çocuklar aç kalır"

Ayakkabı boyacılığı yaparak ailesini geçindirdiğini, sabah saat 09.00'da iş başı yapıp, akşam saat 19.00'da eve gittiğini söyleyen Nureddin Âdemoğlu, "Sokağa çıkma kısıtlamasından haberim var ama zaten şu an yasak değil, çalışmazsam çocuklarım evde aç kalır. Bundan dolayı çalışıyorum. Bazıları gibi çıkıp gezmiyorum. Sabah işe gelip, akşam eve gidiyorum." diye konuştu.

Sokağa çıkma kısıtlamasından haberinin olmadığını belirten Fetih Karakuş, saat 17.00 gibi eve gideceğini söyledi.

Kısıtlamadan haberinin olduğunu dile getiren Mustafa Köz, "Başımıza ne gelse yeridir. Çünkü hakketmişiz. Millet çok azmış, Allah'ı (Celle Celaluhu) unutmuş. Amellerimize göre başımıza gelen daha azdır. Bize, 10.00-17.00 saatleri dışında sokağa çıkma kısıtlaması getirildi. Şu an serbest olduğu için dışarıdayım. Saat 17.00 olmadan önce eve gideceğim." dedi.

Sokağa çıkma kısıtlamasından haberinin olmadığını belirten Ebuzer Güçlü, bundan sonra sabah saat 10.00'da evden çıkacağını ve saat 15.00'da ise, eve gideceğini belirtti.

"Sağlımızı düşünmemiz gerekir"

65 yaş ve üzeri yaşlılara getirilen sokağa çıkma kısıtlaması kararının yerinde olduğunu söyleyen Abidin Özyollu, "Alınan karar iyi ve güzel oldu. Sabah saat 10.00'da evden çıkacaksın, akşam ise, 16.00'da eve gidersin, istirahat edersin, gerçekten güzel bir uygulama oldu. Çünkü birçok yaşlıda kronik hastalık var ve vaka sayıları her gün çoğalıyor. Sağlığımızı düşünmemiz gerekir." diye konuştu.

"Yasak saatlerinde dışarıya çıkmayacağım"

Sokağa çıkma kısıtlaması kararının, doğru bir karar olduğunu dile getiren Hasan Özdemir, "Bu yasaklama kararları sağlığımız için alınıyor. Bizde bunun farkındayız. Çünkü vaka sayıları son zamanlarda çok arttı. Ben de saat 17.00'a doğru alışverişimi yapıp eve gideceğim ve yasak saatlerinde dışarıya çıkmayacağım." dedi.

Kısıtlamadan fazla etkilenmeyeceklerini ifade eden İbrahim Yılmaz, "Zaten daha önce de saat 10.00'da dışarıya çıkıyorduk, saat 17.00 sıralarında da eve gidiyorduk. Yani pek fazla değişen bir şey yok. Ama genel anlamda sağlık açısından kısıtlama kararı iyi oldu. Maske takmayanlara iyi bir ceza yazsalar iyi olurdu. Biraz önce polis maske takmayan birisini uyardı, adam sırtını dönüp, takmadı. Polis arkasından koşup yakaladı. Zaten ilk önce kurallara uysaydık şimdiye kadar salgın diye bir şey kalmazdı." ifadelerini kullandı.

"Kısıtlama kararı bizim için alınmış, bize de uymak düşer"

Covid-19 salgının başta Türkiye olmak üzere, tüm dünyadan kalkması temennisinde bulunan Satılmış Pektaş, şunları söyledi:

Gerçekten bu süreçte herkes perişan oldu. İnsan ne diyeceğini bilemiyor. Sokağa çıkma kısıtlamasından şimdi haberdar oldum, daha önce duymamıştım. Devlet bizi düşündüğü için bu kararı almış, bize de uymak düşer. Çünkü sağlık ve huzur her şeyden önce gelir. Sağlık ve huzurun olmasa tüm dünya sizin olsa bir anlam ifade etmez.

"İki buçuk aydır 2 defa dışarı çıktım, oda kısıtlama gelmiş"

Sokağa çıkma kısıtlamasını namaz kılmak için gittiği camide imamdan öğrendiğini söyleyen Mehmet Ali Tosun, "Zaten daha önce yasaktan dolayı 2-3 ay evde kaldık. Tansiyon hastası olduğum için pek evden çıkmıyorum. 2 buçuk aylık süreçte bugün ile birlikte 2 defa dışarıya çıkmışım. Bugün çıktım oda kısıtlama getirilmiş. Birazdan eve gideceğim." dedi.

"Gece gündüz bu salgının bitmesi için dua ediyoruz"

Ailenin ihtiyaçlarını karşılamak için dışarıya çıktığını dile getiren Battal Korkmaz, "Biri 8 aylık, biri 4 yaşında 3 tane çocuğum var. İhtiyaçlarını karşılamak için benden başka kimse yok. Gece gündüz bu salgının bitmesi için dua ediyoruz. Elimizden duadan başka bir şey gelmiyor. Allah bizlere sağlık ve huzur versin. İkindi ezanının ardından eve gideceğim." diye konuştu.

Sokağa çıkma kısıtlamasının kendisini fazla etkilemeyeceğini belirten Şahin Üner, kısıtlamanın 10.00 ile 17.00 saatlerinden sonra başladığını, kendisinin ise, saat 11.00'da evden çıktığı ve saat 16.00'da da eve gideceğini belirtti.

85 yaşında olmasına rağmen herhangi bir hastalığının olmadığını dile getiren Veli Çalışkan, 65 yaş ve üzeri yaşlılara getirilen sokağa çıkma kısıtlamasından haberinin olmadığını, bir iki saat gezdikten sonra eve gideceğini söyledi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler