AB Uyuşturcu Pençesinde

AB Uyuşturcu Pençesinde

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan bir raporda, devletlerin `yasal uyuşturucuların` kullanımının artmasıyla baş etmeye çalıştığı vurgulanıyor.

BM Uyuşturucu ve Suç Dairesi UNODC , eroin ve kokain gibi daha bilinen uyuşturucuların tüketim miktarının ise dünya genelinde durağan olduğunu belirtiyor.



 

Birleşmiş Milletler`in 2013 Dünya Uyuşturucu Raporu`nda, yeni sentetik uyuşturucu maddelerin internet üzerinden yayılmakta olduğuna dikkat çekiliyor.
 
Yasal olmalarına rağmen, bu uyuşturucuların da ölümcül sonuçlara yol açabileceğine işaret ediliyor.
 
En Büyük Pazar ABD
Raporun üzerinde durduğu mesele, güvenilirliği yeterince test edilmemiş olan "yeni psikoaktif maddeler" (NPS) diye bilinen ilaçların kamu sağlığına büyük zarar verebilecek olması.
 
Raporda şöyle deniyor: "İnternet aracılığıyla ve açıkça satılan NPS`ler bilinen uyuşturuculara göre çok daha fazla tehlikeli olabilir. `Çeşni`, `miyav miyav` ve `banyo tuzu` gibi sokak isimleri genç insanları, düşük risk alarak keyif yaşadıklarına ilişkin yanlış bir düşünceye itiyor."
 
UNODC, sürekli yeni maddeler ortaya çıktığından, yetkililerin bunlara yetişmeye çalıştığını belirterek, suç örgütlerinin kolluk güçlerine göre çok hızlı hareket ettiğini aktarıyor.
 
Rapora göre, yeni nesil uyuşturucuların ortaya çıkış yeri Asya olmasına rağmen, en büyük pazar Amerika Birleşik Devletleri.
 
ABD`de bu maddelerin kullanım oranı, Avrupa Birliği ülkelerine göre iki kat fazla.
 
AB içindeyse gençlerin en çok uyuşturucu kullandığı ülke İngiltere. Yaşları 15-24 arasındaki 700 bin İngiliz gencin bu yasal uyuşturucuları denemiş olduğu belirlenmiş.
 
Avrupa Uyuşturucu Maddeler ve Uyuşturucu Bağımlılığı tıklayın İzleme Merkezi`nin, geçen yıl içinde 73 yeni uyuşturucu madde tespit ettiği belirtiliyor. 2011`de tespit edilen uyuşturcu madde sayısı ise sadece 49.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.