ABD'de düzenlenen 'George Floyd' protestoları durdurulamıyor

ABD'de düzenlenen 'George Floyd' protestoları durdurulamıyor

ABD'nin Minneapolis kentinde polis şiddeti sonucu siyahi George Floyd'un hayatını kaybetmesinin ardından ülkenin birçok eyaletinde protestolar düzenleniyor.

George Floyd protestoları ABD'nin birçok eyalete sıçradı. Protestocular ile polisler arasında zaman zaman şiddetli anlar yaşanıyor.

Göstericiler "beni vurma" ve "nefes alamıyorum" şeklinde sloganları atarken, polis şiddetini kınayan pankartlar taşıdılar.

Öfkeli göstericiler, çevrede bulunan çöp konteynırlarını ateşe verirken polislerde göstericilere gazla müdahale ediyor. Gece geç saatlere kadar devam eden olaylarda bazı göstericilerin hafif yaralandı.

Artan protestolar nedeniyle ülkede cumartesi akşamı 8 eyalette, destek için Ulusal Muhafız birliklerinin göreve çağrıldı. 16 eyaletteki 25 şehirde ise gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Ülkenin birçok eyaletinde polis ile göstericiler çatıştı

Dün akşam saatlerinde başlayan ve gece yarısına kadar devam eden gösterilerde de polis ile protestocular arasında çatışmalar yaşandı. Gösteriler sırasında polisin kalabalığa copla müdahale ettiği, bir polis aracının da bariyerlerin önünde duran göstericilerin üzerine sürülmesi sonucu bazı kişilerin yaralandığı görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı.

Philadelphia’da polisin sert tutumu nedeniyle gösterilerin şiddete dönüşmesiyle 4 polis aracı yakıldı, 13 polis de yaralandı. Göstericilerden 14 kişinin ise gözaltına alındığı ifade edildi.  

ABD'de ilk olmayan polis şiddetti Floyd'un "Nefes alamıyorum" feryadı ile tekrar gönderme geldi.

ABD Başkanı Trump'tan açıklama

ABD Başkanı Donald Trump, Floyd'un Minneapolis'te polis şiddeti sonucu ölen Floyd'un ardından çıkan olaylarla ilgili Twitter hesabından açıklamada bulundu.

"Minneapolis'teki dün geceki yağmacıların yüzde 80'i eyalet dışındandı" ifadesini kullanan Trump, bu kişilerin özelikle Afrikalı Amerikalılara ait küçük işletmelere, evlere, kamu mallarına, barış ve eşitlik isteyen Minneapolislilere zarar verdiğini söyledi.

Trump, "Şiddeti kışkırtmak için eyalet sınırlarından geçmek, federal bir suçtur. Liberal valiler ve belediye başkanları sert önlemler almalı ya da federal hükümet işin içine girer ve yapılması gerekeni yapar. Buna ordumuzun sınırsız gücünü kullanmak ve birçok kişiyi gözaltına almak da dahil. Teşekkürler!" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'de 2019'da 1019 kişi öldürüldü  

Yapılan araştırmalarda ABD'de 2019 yılında bin 19 kişi polis tarafından öldürüldüğü, ülkede ölüme neden olan polislerin yüzde 99'unun hiç ceza almadığı belirtildi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.