ABD'deki protestolar şiddetlenince Trump sığınağa götürüldü

ABD'deki protestolar şiddetlenince Trump sığınağa götürüldü

​ABD'nin Minneapolis kentinde polis şiddeti sonucu hayatını kaybeden siyahi George Floyd'un ardından çıkan olaylar durdurulamıyor.

ABD'nin Minneapolis kentinde geçen hafta Derek Michael Chauvin adlı bir polis memuru, 46 yaşındaki siyah Amerikalı George Floyd'u gözaltına alırken diziyle boynuna bastırarak onun ölümüne neden oldu.

George Floyd'un öldürülmesini protesto eden göstericilerin Beyaz Saray'ın önünde toplanmasının ardından ABD Başkanı Donald Trump'ın yaklaşık 1 saat sığınakta kaldığı ileri sürüldü.

Trump'ın sığınağa götürüldüğü iddiasını yayınlayan CNN, protestoların Beyaz Saray çevresine sıçradığı cuma gecesi Trump'ın eşi Melania Trump ve oğulları Barron'un da sığınağa götürüldüğünü söyledi.

New York Times de Beyaz Saray çevresine sıçrayan gösteriler üzerine "gizli servis ajanlarının Trump ve ailesini geçmişte terör saldırılarında kullanılan yeraltı sığınağına götürdüğünü" yazdı.

Trump: Beyaz Saray'a girselerdi onları vahşi köpekler karşılayacaktı

Yaklaşık bir haftadır ülkesindeki protestoları görmezden galen Trump, halka seslenmediği ve Twitter hesabı üzerinden kışkırtıcı mesajlar göndermekle eleştiriliyor.

Daha önce yağmalama olayların başlaması halinde protestoculara ateş açılabileceğini ima eden Trump, Cuma gecesi "İçeriden tüm olanları izledim. Kendimi daha fazla hissedemezdim. Göstericiler Beyaz Saray'a girselerdi şimdiye kadar gördüğüm en vahşi köpekler ve en netameli silahlarla karşılanacaklardı" demişti.

Protestolar çatışmalara sahne oldu

ABD polisinin kapattığı Beyaz Saray'ın önündeki Lafayette Parkı'nın etrafında buluşan göstericiler, "adalet yoksa huzur yok", "nefes alamıyorum", "siyahların hayatı önemlidir" gibi sloganlar attı.

Uzun süre devam eden barışçıl gösteriler polisin sert tutumu nedeniyle bir anda alevlendi. Polisin göz yaşartıcı gazına, göstericiler taş ve su şişeleriyle karşılık verdi.

 İlerleyen saatlerde polisle göstericiler arasındaki ufak çaplı çatışmalar devam etti. Ülkenin 25 kentinde akşam sokağa çıkma yasağı ilan edilirken protestocuların gösterileri devam ediyor.

Coronavirus nedeniyle 100 binden fazla ölümün ve 40 milyon kişiyi işsiz bırakan büyük bir kamu sağlığı krizinin ve ekonomik darboğazına giren ABD'de Floyd'un ölümü ülkede 2020 yılında yaşanan  sıkıntılar sıralamasında yerini aldı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler