ABD'nin füze denemesi BMGK'ya taşındı

ABD'nin füze denemesi BMGK'ya taşındı

Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması (INF)'ından çekilen ABD'nin geçtiğimiz günlerde orta menzilli füze denemesine tepki gösteren Rusya ve Çin, konuyu BMGK'ya taşıdı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Rusya ve Çin'in talebini görüşmek üzere toplandı. Karşılıklı suçlamalarla geçen toplantıda Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitriy Polyanskiy, ABD'nin INF Anlaşması'ndan çekilmesini kınayarak ABD'yi silah yarışına girmekle suçladı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, "Çin'in de içinde olduğu yeni bir anlaşma istediklerini" vurgulayan açıklamasına tepki gösteren Çin BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun, ABD'nin Çin'i bahane ederek INF Anlaşması'ndan çekilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Rus ve Çin temsilcilerinin suçlamalarına yanıt veren ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Jonathan Cohen ise Rusya'yı 10 yıldan fazla bir süredir INF Anlaşmasını ihlal etmekle suçladı. ABD temsilcisi, 6 yıl boyunca Rusya'yı anlaşmaya uyması konusunda uyardıklarını ancak sonuç alınamayınca INF'den çekilme kararı aldıklarını öne sürdü.

ABD'nin füze denemesinin INF Anlaşması'nın yükümlülüklerini ihlal etmediğini söyleyen Cohen, ABD'nin, Rusya ve Çin'in de dâhil olacağı yeni bir anlaşmayı görüşmeye hazır olduğunu belirtti.

Ağustos ayı başında ABD, Rusya'nın INF'yi ihlal ettiğini öne sürerek anlaşmadan tek taraflı çekildiğini resmen duyurmuştu. Rusya Dışişleri Bakanlığı da bu karardan sonra INF Anlaşması'nın resmen sona erdiğini açıklamıştı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler