ABD Somali'de gizli savaş yürütüyor: Sivil katliamlarını örtbas etmeye çalışıyor

ABD Somali'de gizli savaş yürütüyor: Sivil katliamlarını örtbas etmeye çalışıyor

Uluslararası Af Örgütü, Somali'de hava saldırılarını arttıran ABD'nin gizli bir savaş yürüterek, sivil kayıplarını örtbas etmeye çalıştığına dikkat çekiyor.

Uluslararası Af Örgütü, Somali'de ABD'nin artan hava saldırılarıyla birlikte sivil kayıplarının da arttığını açıkladı. ABD'nin ise Somali'de şu ana kadar hiçbir sivilin öldürülmediğini açıklaması, 'ABD, Somali'de gizli savaş yürütüyor' yorumlarını beraberinde getirdi.

Nisan 2017’den bu yana Amerika Birleşik Devletleri (ABD), insanlı uçaklardan ve insansız hava araçlarından düzenlediği hava saldırılarının sayısını çarpıcı bir şekilde artırdı ve Somali'de, yıllık saldırı oranını üç katına çıkardı.

2018'de de Somali'deki saldırılarına hız veren işgalci ABD, Libya'daki saldırılarını Somali'ye nazaren geride bıraktı. Ve daha sonra Yemen'e düzenlediği saldırılara kadar arttırdı ve Yemen'i de geride bıraktı. Bu yükselişe rağmen ABD, bu dönemde Somali'de hiçbir sivil öldürmediğini iddia ediyor. Uluslararası Af Örgütü ise bu raporda, aksine kanıtlar ortaya sunuyor.

"Saldırılar, uluslararası insanlık hukukunu ihlal ediyor"

Uluslararası Af Örgütü, Somali'deki Aşağı Shabelle'de 14 sivilin öldüğü ve 8'inin de yaralandığı beş olayı araştırıyor. ABD'nin hava saldırılarının bu olayların dördünden sorumlu olduğunu ve beşincisinin de ABD tarafından yapıldığına dair elde tutulur bilgiler olduğunu kaydediyor.

Af Örgütü, konuyla ilgili yayımladığı son raporda, ABD'nin 100'den fazla hava saldırısı gerçekleştirdiğini ve saldırılarda 14 sivilin öldürüldüğünü, 8'inin de yaralandığını belirtiyor.

Saldırılar, Somali'nin başkenti Mogadişu dışında, büyük ölçüde El Şabab kontrolü altındaki bir bölge olan Aşağı Shabelle'de Reaper uçağı ve insanlı uçakla gerçekleştirildi. Raporda, "Saldırılar, uluslararası insanlık hukukunu ihlal ediyor." denildi.

Raporda, söz konusu gerçekleşen saldırılara örnekler verilerek, tüm bunların somut kanıtlarının bulunduğu kaydedildi.

Ayrıca, tanıklar, güvenlik uzmanları ve öldürülen kişilerin aile üyeleriyle de görüşmeler yapıldığı aktarıldı.

"Bulgularımız, 'sıfır zayiat' açıklamasına doğrudan aykırı"

Uluslararası Af Örgütü'nün Silahlar ve Askeri Harekâtlar Kıdemli Danışmanı Brian Castner "Ortada somut bir savaş var ve ABD, üstünü örtmek istediğini aslında örtemiyor. Bulgularımız, ABD ordusunun Somali'deki sıfır sivil zayiat açıklamasına doğrudan aykırı. ABD'nin 2016'dan bu yana ülke genelinde hava saldırılarını üç katına çıkardığını ve Libya ve Yemen'deki grevlerini geride bıraktığını düşündüğünüzde bu iddia daha da hayali görünüyor." ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler