Almanya, Fransa'daki tüm altınlarını geri getiriyor

Almanya, Fransa'daki tüm altınlarını geri getiriyor

Almanya, Paris'teki depoda saklanan altınlarının tamamını Frankfurt'a getirerek depoyu boşaltmak istiyor.

Almanya'nın Fransa'nın başkenti Paris'teki altınlarının tamamını geri getireceği bildirildi. Şimdiye kadar geri getirilen toplam 37 ton altından 32 tonu Paris'ten 5 tonu da New York'taki ABD Merkez Bankası FED'in depolarından getirildi. 'Welt am Sonntag' gazetesinde yeralan habere göre Paris'teki depo tamamen boşaltılarak kapatılacak.

Alman Federal Merkez Bankası Başkanı Jens Weidmann, 2013 yılı sonuna kadar dışarda depolanan altın miktarının 1,1 milyar Avro değerinde olduğunu belirtmişti. Bu yıl başında Alman Merkez Bankası, 2020 yılına kadar yaklaşık 700 ton Alman altınının geri getirileceğini bildirdi. Böylece yaklaşık 3400 ton Alman altınının yarısı Almanya'de depolanacak. Almanya'nın bu altın rezervleri 1950 ile 1960 yılları arasındaki ihracat fazlalığının Merkez Bankasına devredilmesiyle oluşmuştu.

Alman gazetesinin haberine göre FED depolarındaki altınlar, Alman görevlilerin gözetiminde eritilerek 'London Good Delivery' standardına uygun külçeler haline getirilecek. Paris'teki altınlar ise zaten istenilen standartta olduklarından eritilmeleri gerekmiyor. Bu yüzden Alman altınlarının Fransa'dan getirilmesi daha çabuk gerçekleşti. Önümüzdeki yıllarda New York'tan geri getirilen altın miktarı da giderek artacak.

ALMANYA ALTIN REZERVLERİNİ NİÇİN DIŞARDA SAKLIYOR?

Dünyada en çok altın rezervi olan ülkeler arasında ABD'den sonra ikinci sırada yeralan Almanya'nın yaklaşık 133 milyar Avro değerinde toplam 3396 ton altını var. Bu altın rezervinin en büyük bölümü ABD Merkez Bankası FED'nin New York'taki depolarında tutuluyor. Daha küçük miktarlarda ise Frankfurt, Londra ve Paris'teki depolarda saklanıyor.

Almanya'nın altın rezervlerinin büyük kısmını yurt dışında saklamasının tarihi nedenleri var. Sözkonusu altın rezervleri 2. Dünya Savaşından sonra yeni kurulan Alman Federal Cumhuriyetinin 1950 ve 1960 yılları arasında özellikle ABD'ye gerçekleştirdiği ihracat sonucu 'Bretton-Wood' kur sistemine göre Almanya dışında oluştu. O zamanlar dünyada Amerikan Doları başı çektiğinden, diğer kurların da değer kaybetmemesini garanti eden ABD, buna karşılık diğer ülkelerin merkez bankalarının dolarlarını altına çevirmelerini taleb etti. Almanya, Fransa'daki altınların büyük kısmını Almanya'ya getiririken ABD'deki ihracatına karşı Dolardan altına çevirdiği rezervleri geri getirmedi.

Bunun bir başka sebebi de Soğuk Savaş dönemiydi. 'Bretton-Wood' sisteminin çökmesinden sonra, altın rezervlerinin Varşova Paktına karşı korunması için New York'ta saklanması güçlü bir tez olarak ortaya çıktı. Doğu Almanya sınırına sadece 100 km uzaklıktaki Frankfurt am Main şehrindeki Merkez Bankasının depoları altın rezervleri için güvenli görülmüyordu.

GERİ GETİRME TARTIŞMALARI NASIL BAŞLADI?

Alman Federal Merkez Bankası sürekli olarak altınların saklandığı merkez bankalarının düzenli kontrol yaptıklarını belirtiyordu. Ancak uzun yıllardan beri altın külçeler Alman bankerler tarafından hiç kontrol edilmemişti.

2012 yılının başlarında Hristiyan Demokrat Parti CDU milletvekillerinden Philipp Missfelder, New York'taki rezervleri görmek istedi. FED depolarına girmesine izin verilen Missfelder, Alman altınlarını göremedi.

Diğer taraftan aynı yıl Hristiyan Sosyal Demokrat Parti CSU milletvekili Peter Gauweiler de Alman altınlarının dışarda saklanmasını eleştirmişti. Gauweiler tarafından görevlendirilen bir bilirkişinin yaptığı araştırma sonunda Alman Federal Merkez Bankasının yurtdışındaki rezervlerini periyodik olarak kontrol etmesi gerektiği belirtildi. Daha sonra Alman Federal Hazine Dairesi de Merkez Bankasından altın külçelerini detaylı bir şekilde kontrol etmesini taleb etti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.