Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier: Uluslararası güçler Afganistan'da birçok konuda başarısız oldu

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier: Uluslararası güçler Afganistan'da birçok konuda başarısız oldu

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, uluslararası güçlerin Afganistan'da siyasi düzeni kurmada başarısız olduğuna dikkat çekerek, "Afganistan'da birçok konuda başarısız olduk." dedi.

ABD'nin New York kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) 76. Genel Kurulu toplantısına katılan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, "Kabil'in düşüşü bir dönüm noktasıdır. Yirmi yıl önce bu şehre korkunç bir şekilde saldırılar düzenleyenleri yenme hedefimize ulaştık. Fakat muazzam bir çaba ve yatırıma rağmen, 20 yılda Afganistan'da kendi kendini idame ettiren bir siyasi düzen kuramadık" ifadelerine yer verdi.

Afganistan'da yaşananların ardından Almanya'nın sorumluluk üstlendiğini belirten Steinmeier, "Ülkem de sorumluluğu paylaşıyor. Özellikle daha barışçıl, özgür ve demokratik bir gelecek umut eden birçok Afgan'a karşı süregelen bir sorumluluğumuz var. Yine de kendimize şunları sormamız gerektiğine inanıyorum, bu başarısızlıktan nasıl bir sonuç çıkarıyoruz? Hangi dersleri öğrenebiliriz ve çok şey istediğimizi kabul etmek zorunda kaldığımız için hangi görevleri yerine getirebileceğimizi hissediyoruz?" dedi.

Afganistan'da birçok konuda başarısız olunduğunu doğrulayan Cumhurbaşkanı Steinmeier, "Evet, Afganistan'da birçok şeyde başarısız olduk. Fakat bizim başarısızlığımız başkaları için bir neşe kaynağı olmamalıdır. Bölgesel istikrarsızlık, zayıflayan devlet yapıları, mülteci ve göçmen akışları, dini aşırılık ve terörizm ve yeni çatışma biçimleri konuları, hibrit, dijital, çevresel ve kaynak temellidir. Bu tür gelişmeler hepimizi tehdit ediyor ve hepimiz bunlarla ilgilenmek zorundayız. Almanya'nın ve Avrupa'nın dış politikası, haklı olmak ve başkalarını kınamakla sınırlı kalmamalıdır" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler