Ankara Müftüsü Doğan: "Beraat Gecesi bir bağışlanma ve affedilme gecesidir"

Ankara Müftüsü Doğan: "Beraat Gecesi bir bağışlanma ve affedilme gecesidir"

Ankara İl Müftüsü Dr. Yusuf Doğan, Şaban ayının 15'inci gecesinin Beraat Gecesi olduğunu ve beraat kelimesinin temize çıkma, bağışlama ve suçtan beraat etme anlamlarına geldiğini belirtti.

Bu akşam idrak edilecek olan Beraat Gecesi'nin, camilerin kapalı olması nedeniyle ailece ibadet edilmesi ve tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirus salgınının bir an önce ortadan kalkması için dua edilerek ihya edilmesi gerektiğini söyledi.

Ankara İl Müftüsü Dr. Yusuf Doğan, "Beraat Gecesi bir bağışlanma ve affedilme gecesidir. Üç Aylar içinde Regaip ve Miraç gecelerinden sonra bize Ramazan'ı müjdeleyen son kandil gecesi Beraat Kandilidir. Beraat Kandili müjdelendiği üzere gece boyunca tövbe kapısının açık olduğu bir gecedir. Bu gece boyunca bağışlanma ve tövbe yolları aramak, ibadetlerle meşgul olmak son derece önem arz eder. Bu nedenle bu kandil geceleri müminler için birer fırsattır." dedi.

"Beraat Gecesi de önemli bir zaman dilimidir"

Kandil gecelerinin özel geceler olduğunu bu gecelerde bol bol tövbe ve istiğfar edilmesi gerektiğini belirten Doğan, "Aslında Mü'minler son nefesini verinceye kadar yaratılış gayesine uygun bir hayat sürmelidir. Ancak hayatımızda bir kısım özel mekân ve özel zamanlar vardır. Mekke/Kâbe-i Muazzama, Medine/Ravza-ı Mutahhara, Kudüs/Mescid-i Aksa, mahallemizdeki camilerimiz özel mekanlarımız olduğu gibi kandil geceleri de bu özel zamanlardandır. İnşallah idrak edeceğimiz Beraat Gecesi de önemli bir zaman dilimidir. Beraat gecesine ait özel bir ibadet yoktur. Mü'minler bu gecede ve gündüzünde namaz kılmak, oruç tutmak, tefekkür etmek, Kur'an okumak, tövbe-istiğfar etmek, hayır-hasenat yapmak gibi güzel ameller ile meşgul olmalıdır." ifadelerini kullandı.

Doğan, "Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) bu gece ile ilgili olarak şöyle buyurur: 'Allah beraat gecesinde yeryüzüne tecelli eder ve: Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim, yok mu af isteyen af edeyim, yok mu benden bir şey isteyen istediğini vereyim' buyurur. Bir başka Hadis-i Şerifte Resulullah (Sallallahu Aleyhi Vesellem), 'Allah Teâlâ Beraat Gecesi'nde ibadet ve taat ile af ve mağfiret dileyen mü'minlerin Kelb kabilesinin koyunlarının kılları adedince günahlarını af eder.' buyurmaktadır." diye belirtti.

"Camilerimizde cemaat olamasak da evlerimizde namazlarımızı cemaatle kılalım"

"Camiler kapalı olduğundan bu gece evlerimizde ne gibi ibadetler yapmalıyız?" sorusunu Doğan, şu şekilde cevapladı:

Dünya bir afet ile mücadele içerisindedir. İnsanlığın dûçar olduğu bu afette acaba benim de bir sorumluluğum var mıdır diye muhasebe etmeliyiz. Dünyanın baş edemediği bu durumu öncelikle Yüce Rabbimizin azamet ve kudretinin bir işareti olarak anlamamız gerekmektedir. Bu da Rabbimize karşı sorumluluk bilincimizi yeniden gözden geçirmemiz gerektiğini bize hatırlatmalıdır. Burada Peygamber Efendimizin (Sallallahu Aleyhi Vesellem) şu hadisi bizi uyarmalıdır: 'Size hastalıklarınızı ve hastalıklarınızın ilacını haber vereyim mi? Sizin hastalıklarınız günahlarınız, onların ilacı da istiğfardır.' Dolayısıyla bu gece bol bol istiğfar etmeliyiz. Kaza namazları olanlar bu borçlarını eda etmelidir. Gecenin gündüzünde oruç tutalım. Camilerimizde cemaat olamasak da evlerimizde namazlarımızı cemaatle kılalım. Kur'an'ı anlayarak ve ahkâmına göre yaşama aşkıyla okuyalım. Anne-baba, komşu, akraba ve arkadaşlarımızla kandilleşelim, hayır dualarını alalım. Salgın nedeni ile muhtaç olanların ihtiyaçlarını karşılayalım.

Haramlardan uzak durmamız gerektiğine vurgu yapan Doğan, "Bizlerin zihin ve gönül dünyalarımızı olumsuz etkileyen her tür haramlardan ve malayânilerden uzak duralım. Bu gece Diyanet TV ekranlarından yayınlanacak olan kandil programını takip ederek yapılacak dualara samimiyetle amîn diyelim. Beraat kandilimizin bizlere, Ümmet-i Muhammed'e hayırlar, bereketler getirmesini, tüm insanlığın üzerindeki bu afetin def-u ref' olmasına vesile olmasını Cenab-ı Hakk'tan niyaz ederim." dedi.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler