Araştırma şirketi müdürü Doğmuş: "Batman ekonomisi virüsten olumsuz etkilendi"

Araştırma şirketi müdürü Doğmuş: "Batman ekonomisi virüsten olumsuz etkilendi"

Batman'da bir araştırma şirketinin genel müdürü Recep Doğmuş, basın mensuplarıyla bir araya gelerek Coronavirus'un ekonomiğe yansımasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Salgının ekonomik anlamda yarattığı tahribattan dolayı insanların sağlıklarını bile adeta ikinci plana attığını kaydeden Doğmuş, özellikle Batman'ın ekonomik açıdan oldukça olumsuz etkilendiğini kaydetti.

Batman'ın içinde bulunduğu ekonomik yapının Türkiye'den farklı olduğunu anımsatan Doğmuş, "Batman'da işsizlik daha fazladır. İstihdam daha az ve insanların yarısından fazlası borçlu durumdadır. Ayrıca Batman, borç tahsilatlarında en yüksek sıkıntı yaşanan iller arasındadır." dedi.

Salgının dünyada olduğu gibi Türkiye’de de etkisini gösterdiğini vurgulayan Doğmuş, "Yetkili kurumlar tarafından yapılan açıklamalar ve alınan tedbirler birçok vatandaş tarafından takip edilmektedir. Salgının sağlık sistemine zarar vermemesi ve daha fazla insanın etkilemesinin önüne geçmek için evde kalma çağrıları yapılmaktadır. Çağrılara uymayla beraber Türkiye’nin diğer şehirlerinde olduğu gibi Batman’da da birçok işletme faaliyet yapamaz duruma gelmiştir." diye konuştu.

Açıklamasının devamında Doğmuş şunları söyledi: "Türkiye’de en yüksek işsizlik oranı bölgemizde ve yüzde 30,9 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt), en düşük işgücüne katılma oranı ise yüzde 43,5 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) Bölgesi'ndedir. 2019 Mart ayında yaptığımız araştırma sonuçlarına göre Batman halkının yüzde 56’sının borçlu olduğunu tespit etmiştik. Gerçekleştirdiğimiz araştırmadan bir yıl geçti ve şu an mevcut durumun daha kötü olduğunu ve Türkiye genelinde de benzer bir tablonun olduğunu söyleyebiliriz."

Ekonomik anlamda bu sürecin büyük bir çoğunluğu olumsuz etkilediğini belirten Doğmuş, "Hal böyle olunca büyük çoğunluğumuz için evde kalmak seçenek bile olmuyor. Dışarı çıkmayı seçenek olarak görenlere bakıyoruz, hâlbuki dışarı çıkmak zorunda olanlarımızın çok daha fazla olduğunu görmüyoruz. Bu durumun etkileri başta Batman olmak üzere bölgemizde kendini daha derinden hissettirmektedir. Bu nedenle şu ana kadar maalesef sürekli dile getirdiğimiz Batman'ın sahibi yok cümlesini hayatımızdan çıkarıp, yeterince gösteremediğimiz geniş aile bilinciyle Batman'ın sahibi Batman halkıdır, düşüncesiyle sahiplenme zamanı olduğunu belirtmek isterim. Yakın çevremizden başlayarak, gücümüzün yettiği kadarıyla birbirimize yardımcı olalım." dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.