Artuklu Üniversitesi Coronavirus test laboratuvarını kuran akademisyenlere plaket verdi

Artuklu Üniversitesi Coronavirus test laboratuvarını kuran akademisyenlere plaket verdi

Mardin Artuklu Üniversitesi, Devlet Hastanesinde Covid-19 Real-time PCR test laboratuvarının kurulmasına katkı sağlayan akademik personele başarı belgesi ve plâket verdi.

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyaya yayılan Coronavirus salgını nedeniyle Türkiye’nin aldığı tedbirler ile birlikte sunduğu sağlık hizmetlerine, tüm kurumlar gibi Mardin Artuklu Üniversitesinin de ilk günden itibaren gerek duyulduğunda her türlü desteği verme gayreti içerisinde oldukları bildirildi.

Mardin Devlet Hastanesi, pandeminin tespiti ve bulaş riskini izole etmek maksadıyla; test sayısının artırılması, hızlı vaka tespiti ve karantina süreci ile virüsün yayılmasını önlemek amacıyla Real-time PCR laboratuvarının kurulmasına MAÜ akademisyenleri tarafından büyük katkı sunulduğunu hatırlatan Rektör İbrahim Özcoşar, şöyle dedi:

“Mardin Devlet Hastanesinde oluşturulan ve PCR laboratuvarının kurulmasında büyük emek sarf eden akademisyenlerimizden; Mardin Artuklu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı öğretim görevlisi Yunus Emre ile Dr. Ümmügülsüm Tükenmez Emre’ye özverili çalışmalarından ve hayati öneme sahip katkılarından dolayı teşekkür ederiz.”

Mardin Devlet Hastanesinde kurulan ve yaklaşık bir ayı geçkin süredir hizmet veren  PCR laboratuvarında günde 300’ü aşkın test yapıldığını ve bu sayının gerek duyulması halinde 500-600 test sayısına ulaşabilme kapasitesine sahip olduğu bilgisi veren Öğretim Görevlisi Mustafa Yunus Emre, laboratuvarın kurulması esnasında Mardin’de bulunan tüm ilçe hastahenelerinde görev yapan  12 Biyolog’a Covid-19 test analiz  cihazı (PCR)nın  kullanımı için  eğitim verdiklerini ifade etti.  

 “Real-time PCR” cihazı ile kalıtsal materyal olan DNA’nın çoğaltıldığını ve Covid test kitleri ile alınan numunelerin çerisinde bu virüse ait olan RNA varlığına bakıldığı bilgisini veren Emre,  Real-time PCR cihazının  farklı  tipik kullanım alanlarından; patojen saptanması, gen anlatımının analizi, kromozomlardaki sayısal-yapısal bozuklukların analizi ve immüno PCR ile protein belirlemesinde etken olduğunu söyleyerek,  kurulan  laboratuvarın temin edilecek çeşitli kitler ile farklı hastalıkların net teşhisini de mümkün kılabileceğini belirtti.

Mardin Artuklu üniversitesi Rektörü Pof. Dr. İbrahim Özcoşar ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Reşit Yıldız tarafından laboratuvarının kurulmasına ve tecrübelerini diğer sağlık çalışanları ile paylaşarak sürece katkı sunan Dr. Ümmügülsüm Tükenmez Emre ve Öğretim Görevlisi Mustafa Yunus Emre ye özverili çalışmalarından dolayı başarı belgesi ve plâket takdim edildi.

Özcoşar, salgına karşı Türkiye olarak topyekûn bir mücadele verildiğini ve diğer dünya ülkeleri ile karşılaştırma yapıldığında sağlık alanında büyük başarı kaydedildiğini belirterek, sürece katkı sunan başta Mardin Artuklu Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileri olmak üzere tüm sağlık çalışanlarına minnettar olduklarını ifade etti.

İLKHA


Artuklu Üniversitesi Coronavirus test laboratuvarını kuran akademisyenlere plaket verdi

Artuklu Üniversitesi Coronavirus test laboratuvarını kuran akademisyenlere plaket verdi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler