Bangladeş'te 'İslam'a hakarete' protesto gösterilerinde 7 kişi şehid oldu

Bangladeş'te 'İslam'a hakarete' protesto gösterilerinde 7 kişi şehid oldu

Cemaat-i İslami karşıtı internet sitelerinin Hz. Peygamber'e hakaret etmesi, Müslümanları ayaklandırdı

Bangladeş'te Cemaat-i İslami Partisi liderlerine verilen idam cezalarını destekleyen hükümet yanlısı gruplara ait internet sayfalarında, İslam'a ve Hz. Muhammed'e hakaret edilmesi üzerine İslami Partiler Koalisyonu protesto gösterisi düzenledi. Protestolarda çıkan çatışmalarda 7 kişi şehid oldu.

Bangladeş Bağımsızlık Savaşı'nda Pakistan ordusu ile işbirliği yaptığı iddiasıyla yargılanan Cemaat-i İslami Partisi liderlerinin idamını isteyen hükümet yanlılarının internette yayınladıkları makalelerde Hz. Muhammed'e hakaret edilmesi üzerine, Bangladeş'teki 12 partiden oluşan İslami Partiler Koalisyonu, ülke genelinde genel grev düzenledi.

Başkent Dakka'nın 70 kilometre kuzeyindeki Şingair bölgesinde düzenlenen protestoda, polisle eylemciler arasında çatışma çıktı. Eylemlemcileri barikat kurarak engellemeye çalışan polisler, protestocuları dağıtamayınca gerçek mermi ve biber gazı kullandı. Çıkan çatışmada 5 kişi hayatını kaybederken, aralarında çocukların ve kadınların da bulunduğu onlarca kişi yaralandı.
Protestonun yapıldığı bölgede oturan 21 yaşındaki Helana'nın, evinde polis mermisine hedef olmasına tepki gösteren bölge halkı protestoculara destek verdi. Bunun üzerine bölgedeki hükümet yanlıları da polise katıldı ve çatışma büyüdü.

Şingair Merkez Hastanesi doktorlarından Halilur Rahman, daha önce böyle bir olay ile karşılaşmadığını ifade ederek, ''Yaralılar hastanemize geldiğinde vücutlarının her yerinden kan akıyordu. Bazılarının alnında, göğsünde ve midesinde kurşunlar bulduk. İlk müdahaleleri yapıp hemen daha teşekküllü hastanelere gönderdik'' dedi.

Öte yandan, Dakka'nın 300 kilometre kuzeyinde bulunan Pabna şehrinde çıkan çatışmada da, 2 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

İslami Partiler Koalisyonu ise, çıkan çatışmalar üzerine protestoların devam edeceğini duyurdu.

Pakistan'a karşı 1971'de yapılan Bangladeş Bağımsızlık Savaşı'nda, Pakistan ordusunun yerli işbirlikçilerle 3 milyon kişiyi öldürdüğü, 10 binlerce kadına tecavüz ettiği ileri sürülmüş, 1973'te olayı incelemek için kurulun Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde 190 Pakistan askeri yargılanarak ülkelerine teslim edilmişti. 1973'ten 2010 yılına kadar hiç bir yargılamanın yapılmadığı mahkeme, Avami Birliği hükümeti tarafından 2010'da işbirlikçileri yargılamak gerekçesiyle aktifleştirilmişti. Mahkeme çerçevesinde binlerce kişi tutuklanmış, Mart 2011'de Cemaat-i İslami liderlerinden Gulam Azzam'ın da aralarında bulunduğu 11 kişi idamla yargılanmıştı. Avami Birliği hükümeti, verdiği demeçlerde idamları gerçekleştireceğini söylemişti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum