BM: İdlib'te kalan sivillerin güvenliği sağlanmalı

BM: İdlib'te kalan sivillerin güvenliği sağlanmalı

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri İtalyan yetkilisi Filippo Grandi, İdlib'de kalan sivillerin güvenliğinin sağlanması çağrısında bulundu.

Son zamanlarda İdlib'den göç eden 900 bin kişinin yüzde 80'i kadın ve çocuklardan oluşuyor. Zorlu kış şartlarına maruz kalan bu insanların çok acil olarak yardıma ihtiyaçları var.

Komşu ülkelerin "kapasite ve kamu desteği konusunda hâlihazırda zorlandığını" da belirten Grandi, sığınmacıları kabul eden ülkelere daha fazla uluslararası yardım yapılmasını istedi.

Yaklaşık 1 milyon insanın ciddi bir tehlike altında bulunduğu İdlib'te durum her geçen gün dramatik bir şekilde daha da kötüleşirken, Birleşmiş Milletler mülteciler yüksek komiseri Flippo Grandi çatışmaların durmasına yönelik çağrılara destek vererek, bölgede mahsur kalan sivillerin güvenli yerlere taşınması için acil olarak harekete geçilmesini istedi.

Son aylarda 900 binden fazla insanın İdlib'teki evlerinden kaçmak zorunda kaldıkları ifade ediliyor. Bu insanların çoğu şu anda İdlib'in kuzeyinde ve Halep vilayetinin bazı kesimlerinde bulunuyor. Dondurucu soğukta bu insanların da gelmesiyle, bölgede yaşanan insani felaket daha da kötüleşmiş durumda.

Grandi, "Bu insanların hayatlarını kurtarmak için çatışmaların durdurulması ve bölgede güvenliğin sağlanması gerekiyor." İfadelerine yer verdi.

Grandi, "BM Genel Sekreteri çatışan tüm taraflardan savaşın kurallarına uymalarını istedi. Her geçen gün durum daha vahim bir hale geliyor. Binlerce masum insan, uluslararası camiadaki bölünmüşlüğün bedelini ödeyemez. Bu krize çözüm bulunamazsa bu durum uluslararası camianın ortak vicdanında bir leke olarak kalacaktır." dedi.

Açıklamalarının devamında Grandi şöyle dedi: "Eskiden olduğu gibi kriz anlarında, en fazla tehlike altında bulunan insanların can güvenliği için Türkiye dahil tüm komşu ülkelerden-bu ülkelerdeki kapasite ve kamuoyu desteği konusundaki sıkıntıları bilmeme rağmen, daha fazla mülteci kabul etmelerini istiyorum. 3,6 milyonu Türkiye'de olmak üzere yaklaşık 5,6 milyon mültecinin bulunduğu bu ülkelere verilen uluslararası desteğin devam ettirilmesini ve hızlandırılmasını temenni ediyorum."

İLKHA


BM: İdlib'te kalan sivillerin güvenliği sağlanmalı

BM: İdlib'te kalan sivillerin güvenliği sağlanmalı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.