CEO ne demek? CEO'nun açılımı ve Türkçe anlamı nedir?

CEO ne demek? CEO'nun açılımı ve Türkçe anlamı nedir?

Özellikle iş dünyasında kullanılan terimlerden biri de CEO’dur. İş dünyası ile ilgilenen birçok kişi mutlaka CEO kelimesini duymuştur.

CEO kelimesi iş dünyası ile ilgili olarak sıkça duyulan bir kelimedir. İngilizce bir kelimenin kısaltılmış hali olarak karşımıza çıkar. İş dünyasındaki pozisyonlardan biri olan CEO, şirketlerde olmazsa olmaz pozisyonlardan biridir.

CEO kelimesinin sözlük anlamı nedir?

CEO kelimesi Türkçede icra kurulu başkanı anlamına gelmektedir. İngilizce açılımı ise; Chief Executive Officer’dir. Aynı zamanda genel müdür pozisyonu için de CEO kelimesi kullanılır.

İcra kurulu başkanı veya tam çevirisi ile yönetim ofisleri şefi, bir şirket, örgüt ya da acentenin en üst dereceli yöneticisi CEO olarak tanımlanır.

Aynı zamanda şirketin diğer çalışanlarına liderlik etme, çalışanlara ilham verme gibi görevlerde üstlenmişlerdir. Şirketin en üst düzeyinde bulunan yönetim kurulu başkanına bağlı olan CEO pozisyonuna sahip bir kişi şirkette büyük sorumluluklar üstlenir.

CEO, yönetim kurulundan aldığı hedefi gerçekleştirmek amacıyla strateji oluşturup uygular. Yani, şirketin bugününü yönetirken; yarınını da planlayan ve de yönetim kuruluna hesap veren öncü kişidir. Kısacası CEO, yöneticilerin en baştaki yöneticisidir.

CEO, büyük şirketlerde; yönetim kurulu ile icra kurulunun arasında bağlantı kurar.

CEO'nun görevleri nelerdir?

Yaygın anlayışa göre CEO’nun temel görevi, şirketi kâr ettirmektir. Fakat şirket yönetimi konusunda değişen anlayışlarla birlikte; CEO’lardan beklentiler de zamanla değişmiştir.

Son yıllarda CEO’lardan; kârlılık ile büyüme kadar, çalışanlara ve de tedarikçilere liderlik etme, insanlara ilham verme rollerini üstlenmeleri istenilmektedir.

Artık CEO’ların şeffaf, iletişim yeteneklerinin güçlü ve empati yeteneği olan kişiler olmaları beklenmektedir. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.