Çocukların dijital ortamda maruz kalabilecekleri tehlikelere karşı bilinçlendirme eğitimi

Çocukların dijital ortamda maruz kalabilecekleri tehlikelere karşı bilinçlendirme eğitimi

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çocukların dijital ortamlardaki oyunlar ve sosyal medya üzerinden maruz kalabilecekleri tehlikeleri önceden tespit etmek ve önleyebilmek için çalışmalarını sürdürüyor.

İnternetin bilinçli kullanımı konusunda 12 bin 135 kişiye eğitim verilirken; dijital risklere karşı çocukları güvende tutmanın ipuçlarını anlatan broşür hazırlandı.

Eylem Planlarını Hayata Geçiriyor

Bakanlığın web sitesindeki bilgiye göre, Cumhurbaşkanlığı İcraat Programı kapsamında 1 Ocak-30 Haziran 2020 dönemini kapsayan İkinci 180 Günlük Eylem Planındaki başlıklar hayata geçiriliyor. Bunlardan biri de "Çocukların Dijital Risklerden Korunması Kapsamında Özel Kreş ve Gündüz Bakımevi Çalışanları ile Bu Kuruluşlardan Hizmet Alan Ailelere Eğitim Verilmesi" faaliyeti oldu. Bu kapsamda “Bilişim Teknolojileri ve İnternetin Bilinçli Kullanımı” konusunda 81 ilde 5 bin 723 veli, 6 bin 412 personel olmak üzere 12 bin 135 kişiye eğitim verildi. Eğitimlerin içeriğinde; medya kavramı, yeni medya araçları, çocuk ve dijital medya, dijital çağda ebeveyn olmak, bilişim teknolojilerinin çocuklar için fırsatları ve riskleri, çocukları bilişim teknolojilerinin risklerinden korumak için aileler tarafından dikkat edilmesi gereken hususlar, önerilen web ve ihbar adresleri,  dijital oyunlar için kullanılan sınıflandırma sistemi gibi konular da yer alıyor. Eğitimlerin tüm personel ve velilere verilmesine yönelik çalışmalar da devam ediyor.

7 başlıkta dijital önlemler

Bakanlık, çocukların teknolojiyi ve interneti bilinçli, güvenli ve etkin kullanmasına yönelik de bir broşür hazırladı. 81 ildeki bakanlığa bağlı kreşlerde dağıtılan broşüre göre, ebeveynlerin 7 başlıkta alması gereken önlemler şöyle:

“Çocukları internet dünyasında yalnız bırakmayın”

Çocuklar dijital ortamda rahatsız edici bir durumla karşılaştıklarında bunu ailesi ya da güvendiği bir yetişkin ile paylaşması gerektiği konusunda bilgilendirilmeli. Çocukların aktif olarak kullandığı siteler, uygulama ve oyunlar bilinmeli. Çocuklarla iletişim halinde olunmalı, onlardaki olumsuz yöndeki değişimler izlenmeli ve gerekli müdahale yapılmalı.

“Çocukları risklerden korumak için güvenlik önlemlerini alın”

Çocukların kullandığı cihazlarda ve sosyal medya hesaplarında güvenlik ve gizlilik ayarlarına dikkat edilmeli. Lisanslı antivirüs programları kullanılmalı. Dijital ortamlardaki zararlı içeriklerin önüne geçebilmek adına çocukların kullandığı bütün elektronik aletlerde (tablet, telefon, bilgisayar, vb.) güvenli internet hizmeti kapsamında sunulan Çocuk Profili/Aile Profili kullanılabilir. Çocuklara bilinmeyen kişilerden alınan e-postaların açılmaması, internette reklam olarak çıkan bağlantılara tıklanmaması ve bilinmeyen program/dosyaların indirilmemesi gerektiği öğretilmeli.

“Temel kurallar koyun ve rehberlik edin”

Teknolojik cihazlarla geçirilen süre çocuklarda duruş bozukluğu, dikkat bozukluğu, gelişim geriliği, bağımlılık, obezite gibi sorunlara neden olabileceğinden çocukların dijital ortamlarda geçirdiği zamanın ve yaptığı faaliyetlerin takibi sağlanmalı. Çocukların yaşına uygun, güvenilir ve tavsiye edilen sitelerde vakit geçirmesi sağlanmalı. Çocuklar internette ulaştığı her bilginin doğru olmayabileceği konusunda bilinçlendirilmeli. İnternet ortamında tanımadıkları kişilerle arkadaş olmamaları, herhangi bir görüşme yapmamaları gerektiği öğretilmeli.

“İyi bir dijital kullanıcı rol modeli olun”

Yetişkinler çocuklara teknoloji ve internetin doğru kullanımı konusunda bilgi verirken davranışlarıyla da rol model olmalı.

“Sanal dünyaya karşı gerçek dünya”

Çocukların dijital ortamlarda geçirdiği zamanı azaltmak için onların farklı sosyal, kültürel ve sportif etkinliklere katılması desteklenmeli. Özellikle 3 yaşına kadar çocuklar ekrana maruz bırakılmamalı.

“Dijital mahremiyet”

Çocuklara internet ortamında hangi bilgileri paylaşabilecekleri, hangilerini paylaşmamaları gerektiği konusunda rehberlik edilmeli. Sanal ortamda özel ve bazı kişisel bilgilerin paylaşılmaması gerektiği öğretilmeli. Çocuklara sınır koymaları, kişilerin sınırları ve mahremiyeti ihlal eden istekleri karşısında "Hayır" diyebilmeleri öğretilmelidir.

Çocukların görüntülerini ve bilgilerini sosyal medyada paylaşmayın”

Aileler tarafından çocukların sosyal medyada görüntüleri ve özel bilgileri herkesin görebileceği şekilde paylaşılmamalı.

“Suç teşkil eden içeriklerle karşılaşırsanız, bildirin”

Broşürde online ortamda çocukların gelişimlerini olumsuz yönde etkileyecek ve suç teşkil eden içeriklerle karşılaşıldığında siber@egm.gov.tr, Alo 183 Sosyal Destek Hattına bildirilebileceği bilgisi verildi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler