Covid-19 denetimi yapan Vali Şahin: "Batman’a plazma cihazı kuruyoruz"

Covid-19 denetimi yapan Vali Şahin: "Batman’a plazma cihazı kuruyoruz"

İçişleri Bakanlığının genelgesi kapsamında, Covid-19 denetimini yapan Batman Valisi ve Belediye Başkan Vekili Hulusi Şahin, vatandaşları maske, sosyal mesafe ve hijyen konusunda uyardı.

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Batman’da gün boyunca devam eden denetimlerde toplu taşıma araçları ve esnafların kurallara uyup uymadığı kontrol edildi.

Şehir merkezinde yapılan denetimlerin ardından gazetecilere açıklamada bulanan Şahin, Batman’a plazma kan cihazının getirilerek birkaç gün içerisinde kurulumunun tamamlanacağı bilgisini verdi.

Şahin, "Tüm kamu kuruluşlarının ve personellerinin de katıldığı bir genel denetim uygulaması Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Batman’da da yaptık. Başta emniyet mensuplarımız, jandarma, belediye zabıtalarımız olmak üzere diğer kurum elemanlarımızın destekleri ile sabahtan itibaren yoğun bir denetim yapıyoruz. Bütün ticari işletmelerin denetimini ve sokaklarda denetimlerimizi yapıyoruz.  Sokaklardaki vatandaşlarımızı denetlemenin yanında pandemiye karşı hassasiyetlerini tekrar canlandırmaya yönelik bir farkındalık çalışması yapıyoruz. Vatandaşımıza ceza yazmak en son isteyeceğimiz bir şey yoksa ısrarla ihlallere devam eden olursa onlara da ceza yazmaktan geri durmayız. Hedefimiz Batman’da da salgın hastalığın daha fazla yayılmasını engellemek ve hızla hastalığın azalması yönünde düşmesini sağlamak ile sonbahara çok daha rahat bir şekilde girebilmektir." diye konuştu.

"Batman’ın artık kendi plazma kan cihazı var"

Batman'ın ihtiyaç duyduğu plazma cihazının alınacağının müjdesini veren Şahin, "Kızılay’ın kan merkezi var ama plazma sistemi yoktu. Kızılay yetkilileri ile görüştük büyük bir alan ihtiyaçları olduğundan Batman Ticaret ve Sanayi Odası (BATSO) binasının altındaki dükkânlardan bir tanesini Kızılay kan merkezine tahsis ettik. Bir hafta içerisinde Kızılay burada plazma ünitesini kuracak. Kan merkezimiz hem kan alacak hem de plazma alacak. Böylece pandemi ile ilgili Covid-19 tedavisinde çok önemli olan plazma tedavisi şu anda başka illerden gelerek yapılıyordu, artık buradan kendi bağışçılarımızdan kanlarını alarak hemen hastalarımıza nakledebileceğiz. Birkaç gün içinde bu hizmeti Batman’a sağlayacağız." İfadelerini kullandı.

"Covid-19 hastaları HES kodu ile sıkı takip edilecek"

Son olarak Şahin, şunları kaydetti:

"Sağlık Bakanlığının barkod sistemi ile Covid-19 hastaları ya da hastalığa karşı risk grubunda olanları bu sisteme Sağlık Bakanlığı kayıt ediyor. HES kodu üzerinden sizin testtiniz şayet pozitif ise, temasta bulunduğunuz kişiler ile birlikte kimlik TC numaralarınız tanımlanıyor. Telefon ile aranıp, bilgilendirilip, size deniliyor ki 'evinizden çıkmayın.' Evlerinden çıkanları sıkı bir şekilde denetleyeceğiz. Polis ve jandarmamız ellerindeki GBT cihazları ile tabletlerinden görebiliyorlar. Artık kamu kuruluşları girişlerinde HES kodunu okutarak vatandaşlarımızı içeri alacağız. Dışarı çıkması yasak olanlar tespit edildiği gibi hemen cezai işlemleri yerinde uygulanacaktır. Hasta olduğunu bile bile sokakta bir insanın dolaşması gerçekten her türlü hukukun ihlali aynı zamanda da gayri ahlaki bir davranıştır."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler