Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gürcistan'la ticaret hacmimizi 3 milyar dolara çıkaracağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gürcistan'la ticaret hacmimizi 3 milyar dolara çıkaracağız

​Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Gakharia ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Gürcistan'la ticaret hacmini 3 milyar dolara çıkaracaklarını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Gürcistan Başbakanı Giorgi Gakharia, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, davetine icabetle Ankara’ya gelen Gürcistan Başbakanı Gakharia’ya teşekkür ederek, yeni görevinden dolayı tebrik etti.

Gürcistan’ın, Başbakan Gakharia liderliğinde kalkınmasını sürdüreceğine ve Türk-Gürcü ilişkilerinin daha da gelişeceğine inancının tam olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerçekleştirdikleri görüşmelerde; iki ülke arasındaki tarihi bağların, ortak değerlerin ve komşuluğun sağladığı fırsatları değerlendirme imkânı bulduklarını kaydetti.

Türkiye ve Gürcistan’ın stratejik ortaklık seviyesinde devam eden ilişkilerine biraz ara verildiğini ancak bugün dışişleri bakanlarına verdikleri talimatla en kısa zamanda Stratejik İşbirliği Konseyi’nin toplanacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dostumuz Gürcistan’la ticaretten turizme, enerjiden savunmaya her alanda gelişen ilişkilerimiz var. Stratejik ortaklığımızın sadece iki ülke için değil bölgemiz açısından da olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyorum." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan ile gerçekleştiren ortak enerji ve ulaştırma projelerinin Kafkasya’dan Anadolu’ya doğru bir istikrar kuşağı oluşturduğuna dikkati çekerek, "Ortak akıl ve stratejik vizyonla Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı ve Bakü-Tiflis-Erzurum Doğal Gaz Boru Hattına Gürcistan ve Azerbaycan ile beraber hayata geçirdiğimiz Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’ni de ekleyerek, enerji konusunda bölgemizi merkez konumuna getirdik." ifadesini kullandı.

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nın tarihî bir adım olduğuna da vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu demiryolu ile üç dost ülkenin birbirine farklı bir şekilde bağlandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu, şu anda Londra’dan Pekin’e uzanan güzergâhın kalbinde yer alan önemli bir hattı temsil ediyor. Gürcistan ile bağlarımızın sadece boru hatları ve demiryollarından ibaret olmadığını da belirtmek isterim." diye konuştu.

"Ticaret hacmimizi 3 milyar dolara çıkaracağız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2011 yılında iki ülke arasında vizelerin kaldırıldığını, pasaportsuz geçişin sağlandığını hatırlatarak, şöyle devam etti: "Vatandaşlarımızın kimlik belgesiyle seyahat edebildiği Gürcistan’ın en büyük ticari ortağının Türkiye olması bizleri ziyadesiyle memnun ediyor. Ortak fayda ve karşılıklı saygı temelinde ekonomik iş birliğimizi artarak sürdürme irademizi teyit ediyor. 2018 sonu itibariyle 1,5 milyar dolar olan ticaret hacmimizi bugün yaptığımız görüşmelerle 3 milyar dolara süratle çıkarma irademizi teyit ettik. Bu çerçevede Türkiye ve Gürcistan arasındaki ticareti kolaylaştırarak potansiyelimizden daha fazla faydalanmak için gerekli adımları atacak ve böylece iş birliğimizi daha da güçlendireceğiz. Kısa süre içerisinde Ankara’da düzenleyeceğimiz Türkiye-Gürcistan Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı bunun için bir fırsat teşkil edecektir."

Görüşmelerde güvenlik konusunun da ele alındığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu alanda iş birliğinin çok farklı bir şekilde devam ettiğini, Gürcistanlı birçok genci güvenlik, askeri ve polis noktasında yetiştirme fırsatını bulduklarını bildirdi.

"Gürcistan’ın bağımsızlığı, siyasi istikrarı ve toprak bütünlüğü türkiye için son derece önemli"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan’ın bağımsızlığı, siyasi istikrarı ve toprak bütünlüğün Türkiye için son derece önemli olduğunun altını çizerek, Türkiye ve Gürcistan’ın ortak tatbikatlar düzenlendiğini, bugüne kadar 2 bin 200 Gürcü askerî personelin Türkiye’de icra edilen çeşitli kurs ve eğitimlere katıldığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ortak denizimiz olan Karadeniz’de barış ve istikrarın sürdürülmesi için çabalarımız Gürcistan’ın da katkılarıyla devam ediyor. Askerî temaslarımızın yanı sıra savunma sanayi şirketlerimizle Gürcistan arasında daha sıkı ilişkilerin kurulmasını temenni ediyoruz. Özellikle Gürcistan’ın altyapı-üstyapı çalışmalarında müteahhit firmalarımızın inanıyorum ki Gürcistan’da yapacakları çok şeyler var" şeklinde konuştu.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde FETÖ ve Türkiye’yi hedef alan bütün terör örgütlerinin faaliyetlerine karşı Gürcistan ile iş birliğine yönelik iradenin de teyit edildiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gürcistan nasıl bizleri ata yurtlarımızdaki kardeşlerimize bağlayan bir köprü ise, Türkiye de Gürcistan’ın Batı ile ilişkilerini sağlıklı şekilde tesis etmesinde stratejik bir köprüdür." diyerek sözlerini tamamladı.

Gürcistan Başbakanı Gakharia: Türkiye ile stratejik ortaklığımızı daha da geliştirmek için elimizden geleni yapacağız

Gürcistan Başbakanı Giorgi Gakharia da Başbakan sıfatıyla ilk ziyaretini Türkiye’ye yapmanın kendisi için büyük bir şeref olduğunu belirterek, Gürcistan Hükûmeti’nin Türkiye ile mevcut stratejik ortaklığını daha da geliştirmek için elinden geleni yapacağını söyledi.

Gakharia, Türkiye’nin, Gürcistan’ın birinci ticaret ortağı olduğuna dikkat çekerek, mevcut ticaret rakamlarının daha da artırılması gerektiğini, bu konu üzerinde çalışacaklarını belirtti.  

Enerji koridorları konusunda iş birliğine büyük önem verdiklerini dile getiren Gürcistan Başbakanı Gakharia, "Çünkü Türkiye için Gürcistan Türk cumhuriyetlerine yönelik bir yoldur, ancak Türkiye Gürcistan için Avrupa’ya yönelik bir yol teşkil ediyor. Karadeniz ve bölge güvenliği konusunda Türkiye’nin rolünü de çok iyi anlıyoruz. Bu çerçevede Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine gösterdiğiniz katı tavır için ayrıca teşekkür etmek isterim." diye konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.