Danıştay'daki Ayasofya duruşması bitti, karar daha sonra açıklanacak

Danıştay'daki Ayasofya duruşması bitti, karar daha sonra açıklanacak

Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği'nin, 1934 yılında Ayasofya'yı cami statüsünden müze statüsüne taşıyan kararın iptali için yaptığı başvuru, Danıştay'da ele alındı.

Derneğin 1934 yılında Ayasofya'yı cami statüsünden müze statüsüne taşıyan kararın iptali için yaptığı başvuruda, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesi kararı için hazırlanan protokolde, Mustafa Kemal'in imzasının sahte olduğu ve kararın iptali isteniyordu.

Danıştay'da görülen duruşma bitti. Kararın 15 gün içerisinde açıklanması bekleniyor. 1934 yılındaki protokolün iptali yönünde bir karar çıkarsa, Ayasofya’nın yeniden cami yapılmasının önü açılacak.

İstanbul'un fethinin sembolü olarak camiye çevrilen ve 481 yıl sonra 24 Kasım 1934'te Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye dönüştürülen Ayasofya, yüzyıllarca İslam’ın ve fethin simgesi oldu.

1453 yılında Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesiyle camiye çevrilen, 1930 yılında tamirat gerekçesiyle ibadete kapatılan, 24 Kasım 1934’te Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye çevrilen ve bir yıl sonra ziyarete açılan Ayasofya Camii’nin 86 yıldır ibadete kapalı olması Müslümanları derinden üzüyor.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.