Depremde Doğanyol'da neler yaşandı?

Depremde Doğanyol'da neler yaşandı?

Deprem etkisinin çok hissedildiği Malatya'nın Doğanyol ilçesinde 2 kişi hayatını kaybederken, çok sayıda kişi yaralandı. Bir cami ve 325 ev zarar görürken, 49 hayvan da telef oldu.

Elazığ Sivrice merkezli 6,8 şiddetinde meydana gelen depremde, Malatya'da en çok etkilenen yer Doğanyol ilçesi oldu. Depremin meydana geldiği gün, Ğazal Havva Say ile 6 yaşındaki oğlu Yusuf Ali Say Doğanyol'da, Mustafa Kara ile Ayşe Fatma Türkmen de ilçeye bağlı Gökçe Mahallesinde enkaz altında kalarak hayatlarını kaybetmiş, ilçede çok sayıda kişi de yaralanmıştı.

Şimdiye kadar yapılan hasar tespitlerinde 29'u metruk olmak üzere 54 ev yıkılmış, 192'si ağır, 79 ev de az hasar gördü. Birçok işyerinin de hasar gördüğü ilçede, çöken ahırların altında kalan 48 büyükbaş ve 1 küçükbaş hayvan da telef oldu.

Depremin ardından ilçeye gelen AFAD ekipleri Jandarma ile birlikte çadır kurdu. Bazı vatandaşların ise AFAD'ın dağıttığı çadırları kendi imkânları ile kurduğu görüldü. Kızılay ve belediye ekipleri depremzedelere sıcak yemek dağıtırken, bazı STK'ların da incelemelerde bulunarak çeşitli yardım malzemelerini getirdikleri görüldü.

Deprem anını anlatan ilçe sakinleri, yaşanan artçı sarsıntılardan dolayı evleri zarar görmeyen vatandaşların dahi korkudan evlerine giremediklerine dikkat çekti.

Havaların çok soğuk olduğunu ve perişan olduklarını belirten ilçe sakinleri, yetkililerin kendilerinden haberdar olduğunu ve gerekenin yapmalarını beklediklerini dile getirdiler.

Eski kerpiç evlerin hepsi yıkıldı, minare caminin üzerine düştü

Koldere Mahallesi sakinlerinden Engin Kocabey, depremden dolayı birçok toprak evin yıkıldığını, cami minaresinin üst kısmının caminin üzerine düştüğünü belirterek, şöyle devam etti:

"Eski kerpiç evlerimizin hepsi yıkıldı. Caminin minaresi yıkılarak caminin üzerine düştüğünden dolayı caminin çatı katının bir kısmı yıkıldı. Hayvanlar telef oldu. Allah'a (Celle Celaluhu) şükür, Koldere mahallemizde herhangi bir can kaybımız yok ama mal kaybı var, hasar kaydı çok. Millet perişan durumda...!" diyerek yaşadıkları durumu anlattı.

"Artçı sarsıntılar devam ediyor millet korkudan hasar olmayan evlere bile giremiyor"

Yetkililerin kendilerinden haberdar olduğunu ve kendilerini ziyaret ettiklerini söyleyen Kocabey, "İçişleri Bakanımız, Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız buraya geldi. Gerekenin yapılmasını bekliyoruz, çünkü millet perişan… Hava çok soğuk. Sadece çadırla olmuyor. Artçı sarsıntılar devam ediyor, deprem daha bitmiş değil. Millet korkudan hasar olmayan evlere bile giremiyor. Allah (Celle Celaluhu) yardımcımız olsun." dedi.

Akşam evde oturdukları sırada depremi hissettikleri gibi dışarı kaçtıklarını söyleyen Mustafa Öz, iki evinin olduğunu ve bir tanesinin yıkıldığını söyledi.

"Depremzedelere devlet sahip çıkmalı ve yardım etmeli"

Evlerinin tamamen çöktüğünü belirten Orhan Öz, "Deprem anında evde değildik. Malatya'ya misafirliğe gitmiştik. 4 sene önce de bir deprem oldu, sanırım o deprem 5,9 civarıydı. O zaman burada pek yıkım olmadı. İnsanların pek yapabileceği bir şey yok, ancak devlet sahip çıkmalı ve yardım etmeli. Kızılay ve diğer kuruluşlar da muhakkak yardım eder diye düşünüyorum." dedi.

"Önceki depremde evime 'oturulur' demişlerdi ama yerle bir oldu"

Depremzedelerden Nevzat Bayrak, "Bundan önceki depremde evime 'oturulur' dediler ama ben oturmadım, korkudan oradan çıktım, başka bir eve taşındım. Şimdi ki depremde, 'oturulur' denen evim yerle bir oldu. Neyin nesi, bir şey anlamadım. Çok şükür başka bir evim var. Benden daha darda olanlara yardım etsinler." diyerek örnek bir davranış sergiledi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.