Din Hizmetleri Uzmanı Deniz: Ramazan’ı kurtuluşumuza vesile kılmalıyız

Din Hizmetleri Uzmanı Deniz: Ramazan’ı kurtuluşumuza vesile kılmalıyız

Ramazan ayının Allah’ın kullarına ihsan ve ikram ettiği çok özel bir ay olduğuna dikkat çeken Din Hizmetleri Uzmanı Mustafa Deniz, bu ayın en iyi şekilde değerlendirilmesi tavsiyesinde bulundu.

Başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu ateşten kurtuluş olan Ramazan ayı heyecanı devam ediyor. İslam aleminde on bir ayın sultanı olarak da kabul edilen rahmet ve merhamet iklimi olan Ramazan ayından en iyi şekilde istifade edilmesi ve bu ayın fırsata çevrilmesi tavsiye ediliyor.

Rahmet, mağfiret ve kurtuluş ayı olan Ramazan ayının Müslümanlar için büyük bir fırsat olduğunu Din Hizmetleri Uzmanı ve Evrensel Hafızlar Derneği (EHAD) Gaziantep Şube Başkanı Mustafa Deniz, İLKHA muhabirine, Ramazan ayının kurtuluşa ermeye vesile bir ay olduğunu ifade etti.

Ramazan ayının müminler için fırsat ayı olduğunu belirten Deniz, bu ayın ibadet ayı olmasının yanında birlik ve beraberliğin sağlandığı yardımlaşma ayı olduğunu söyledi.

On bir ayın sultanı Ramazan ayının müminler için önemli bir ay olduğunun altını çizen Deniz, Ramazan ayının aynı zamanda müminlerin mektebi olduğunu ifade etti.

Ramazan ayının müminlerin birbirleriyle yardımlaştığı ay olduğunu ifade eden Deniz, “Ramazan ayı müminlerin birbirleriyle gönül kurduğu, birbirlerine karşı muhabbetlerini arttığı bir dönemdir. Yine kalplerde kin ve nefret varsa onların eridiği bir aydır. Ramazan ayı müminler için önemli bir ay olması hasebiyle ‘on bir ayın sultanı denmiş’ ve on bir ayın sultanına da bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi gizlenmiştir.” dedi.

“Ramazan ayı sadece oruç ayı değil aynı zamanda Kur’an ayıdır”

Müminlerin bütün benlikleriyle oruç tutmaları gerektiğini belirten Deniz, “Müminler olarak Ramazan ayını sadece imsak ve iftar arasında oruç tutmak yani aç ve susuz kalmak şeklinde görmememiz lazım. Tüm uzuvlarımızla oruç tutmamız gerekiyor. Ramazan ayı yardımlaşmadır, bu her yönüyle yardımlaşmadır. Ramazan ayı aslında birbirimize karşı muhabbetimizi arttırmalıdır. Kendimiz için yapmamız gereken veya kendimiz için istediğimizi mümin kardeşimiz içinde istememiz, yapmamızdır. Ramazan ayı öyle bir mübarek aydır ki aslında İslam dünyası Ramazan ayının farkına varmış olsa bu ayı daha güzel yaşayacağız. Farkına varmak nedir? Sadece aç kalma değil, elimizle, dilimizle, gözlerimizle, kulaklarımızla yani tüm azalarımızla işlenebilecek, ortaya çıkabilecek günahları ortadan kaldırmak, kaldırabilme, bunun için çalışabilme ve nefsine gem vurabilmektir. Yardımlaşmayı ön plana çıkarttığımızda yardımlaşma öyle bir yardımlaşma olsun ki birbirimizin derdi ile dertlenebileceğimiz bir yardımlaşma olsun. Vereceğimiz yardımlar yerine ulaşabilsin. Elbette Ramazan ayında vermek daha faziletlidir. Ama şunu unutmamak gerekir ki her zaman yardımlaşmamız lazım.” ifadelerini kullandı.

“Ramazan ayında kazandıklarımızı diğer aylarda da devam ettirmeliyiz”

Ramazan ayında kazanılan güzelliklerin yılın tamamına yayılması gerektiğini belirten Deniz, “Ramazan ayında kazanmış olduğumuz güzel ahlakı, güzel ameller ve salih ameller ile bu yardımlaşmayın tüm aylara yaymamız gerekiyor. Çünkü Ramazan ayında kazandıklarımızı diğer aylarda da devam ettirmek mümin için önemli bir özelliktir. Ramazan ayında aslında rabbimiz bizi hoşnut kılmak ve bize değer vermek için, hani her ibadetin kendi özellikler var. Her ibadetin bir mükafatı vardır. Ama oruç için böyle bir şey yok. Ramazan ve oruç öyle bir değerli ki Rabbimiz meleklerine emrediyor; ‘şu kulumun tutmuş olduğu orucunu oruç tuttu diye yaz’ diyor. Orucu tutmamıza, tüm uzuvlarımıza tutturmamıza göre fazileti o kadar ki geniştir.” şeklinde konuştu.

“Ramazan ayı yardımlaşma ayıdır”

Ramazan ayının her anlamıyla çok bereketli bir ay olduğunu söyleyen Deniz, bu ayda yardıma muhtaç ailelere yardım edilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Kur’an-ı Kerim’de Rabbimiz, ‘İyilik ve takvada yarışın’ diyor. Aslında iyilik ve takvada yarışma Ramazan ayında en üst düzeyde olması lazım. Aslında mümin yılın 12 ay içerisinde her zaman iyilik ve takvada yarışandır. Ramazan ayı Kur'an ayı olması hasebiyle müminin mihenk taşı, baş tacı ettiği ve gönlüne yerleştirdiği, her zaman dilinden düşürmediği Kur’an ayıdır. Dolayısıyla müminin olmazsa olmazı Kur’an-ı Kerim’i okuyacağız, okuduğumuzu anlamaya çalışacağız, anladığımızı da bir yaşam tarzına dönüştürmeliyiz. Ramazan ayı Kur'an ayı olması hasebiyle önemlidir. Çünkü mümin için bu yönüyle diriliştir, kurtuluştur. Kur’an-ı Kerim’de ‘müminler kurtuluşa erdi’ buyuruyor. Namazını huşu içinde kılan müminler kurtuluşa erdi.” diye konuştu.

Ramazan ayının müminler için kurtuluş ayı olduğunu ifade eden Deniz, müminlere bir ikram olarak sunulan Ramazan ayının, ibadet, tövbe, dua, zikir, arınma, sosyal yardımlaşma ve dayanışma ayı olduğunu ve bundan dolayı da bu ayın en güzel şekilde değerlendirilmesini tavsiye etti. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler