Dışişleri: Çin'den GKRY'ye giden uçağa Türkiye'den geçmesine izin vermedik

Dışişleri: Çin'den GKRY'ye giden uçağa Türkiye'den geçmesine izin vermedik

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Güney Kıbrıs Rum Yönetimine (GKRY) insani yardım taşıyan uçağa Türkiye tarafından izin verilmediği iddialara cevap verdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Türkiye'nin, GKRY’e ilişkin bilinen politika çerçevesinde, GKRY tescilli uçaklar ile GKRY’e ve GKRY’den kargo taşıyan uçaklara Türkiye üzerinden üst uçuş ve havaalanlarına iniş/kalkış izni verilmediğini belirtti.

Hasta taşıyan ambulans uçaklar, tahliye uçuşları veya sağlık malzemesi taşıyan uçaklara ise, başvurulması halinde, insani mülahazalarla istisna tanınarak olumlu yanıt verildiğini belirten Aksoy, bayrağına bakılmaksızın, buna teknik ve zorunlu iniş talep eden uçakların da dahil olduğunu kaydetti.

Aksoy, "Son olarak, Çin'den GKRY'e tıbbi malzeme taşıyan bir uçağa üst uçuş izni verilmediği konusunda basına dün haberler yansımıştır. Çin’den havalanan uçak, kalkış öncesinde üst uçuş izni başvurusunda bulunmamıştır. Sözkonusu uçak ancak Türk hava sahasına geldiğinde Larnaka'ya ineceğini bildirerek üst uçuş izni istemiştir." dedi.

Aksoy, şöyle devam etti:

"Bu durumda, GKRY ile ilgili uçuşlara yönelik standart kısıtlamalar kapsamında, uçağın hava sahamızı kullanmasına izin verilmemiştir. Zira, istisna tanınmasını teminen eşgüdüm yapılması için gerekli zaman da bulunmamaktaydı.

Sözkonusu uçuş için zamanında başvuru yapılmış olsaydı, insani mülahazalarla istisna tanınması mümkün olabilirdi. Nitekim, geçmişte bu tip uçuşlara izin verilmiş, GKRY tescilli uçakların ülkemizdeki bir havaalanına inmesine dahi müsaade edilmiştir.

Bu uygulamayı bilen GKRY'nin uçağın zamanında başvurmasını sağlamayarak, bilahare ülkemizin bu insani tutumunu suistimal etmesi, kendi insanlarının çıkarı hilafına belli konuları siyasi amaçla kullanma çabalarının bir tezahürüdür."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler