Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: "Günahlardan korunmak Müslümanın temel görevidir"

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: "Günahlardan korunmak Müslümanın temel görevidir"

Üç aylar vesilesiyle Adana’ya bir dizi temaslarda bulunmak üzere gelen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, dua edip, nefis muhasebesi yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

Adanalılara hitap eden Erbaş, Müminler için elbette bütün zamanların kıymetli olduğunu ve Allah’ın rızasını kazanmak gayesiyle yaşanması gerektiğini belirtti.

İslam’ın emrettiği temel ibadetlerin en bariz ortak özelliğinin, insana zaman bilinci kazandırmak olduğunu belirten Erbaş, “Gün içerisinde 5 vakit namaz, haftalık Cuma namazı, senelik Ramazan orucu, ömürlük hac ibadeti ve adeta yıl içerisine serpiştirilmiş mübarek gün ve geceler; bizlere ömür sermayemizin farkındalık kazandırmasının yanı sıra zamanın tanzimini öğretmekte ve kıymetini idrak etme fırsatı sunmaktadır. Geçmiş zaman artık elden gitmiştir, tekrar ele geçirmek imkânsızdır. Ondan ders ve ibret almak gerekir. Gelecek zaman ise bir hayal, bir ihtimaldir. Bütün sermayemiz, içinde bulunduğumuz andan ibarettir. O da elimizden kayıp gitmeden onun değerini bilmeli ve iyilik namına yapmamız gerekenleri şimdi yapmalıyız.” ifadelerini kullandı.

“Günahtan korunmak Müslümanın temel görevidir”

“Ömür sermayemizi en güzel şekilde değerlendirmek için geçmişimizi gözden geçirmek, günümüzü planlamak ve geleceğimizle ilgili kati kararlar almak mecburiyetindeyiz.” diyen Erbaş şunları söyledi:

“Üç aylar, geçmişin muhasebesini yaparak, geleceğe azim ve heyecanla hazırlanmak için iyi bir imkândır. Kendimize, biz kimiz? Niçin bu âleme gönderildik? Nereden geldik, nereye gidiyoruz? Geçen yılın bu günlerinde beraber olduğumuz halde, şu anda göremediğimiz eşimiz, dostumuz, akraba ve arkadaşlarımızı düşünüp kendimize çekidüzen verebiliyor muyuz? Kitabımız Kur’an bizlere neler emrediyor? Günah nedir? Sevap nedir? Kur’an’ın emirlerine sarılıp yasaklarından kaçınıyor muyuz? Allah’a karşı kulluk vazifemizi yeterince yapabiliyor muyuz?”

Rabbimizin sonsuz mağfiret kapısı her daim açık olduğunu ve bu gecelerin bir beşer olarak işlemiş olduğumuz günahları samimi pişmanlıklarla ilahi affa sunma fırsatı olduğunu vaaz eden Erbaş, “Tevbe etmek, Allah’ın rızasına uygun olmayan her şeyden yüz çevirmek ve Allah’ın azabından yine O’nun mağfiretine sığınmaktır. Hiç şüphesiz günahtan korunmak Müslümanın temel görevidir. Ne var ki tüm korunma çabalarına rağmen insan günah işlemiş olabilir. Fakat hiçbir günah, Allah’ın af ve mağfiretinden büyük olamaz.” diye konuştu.

Alışkanlıklarımızı yeniden gözden geçirelim”

Her halükârda dua etmek gerektiğini de belirten Erbaş, “Bununla birlikte dua ve istiğfarların çokça kabul edildiği zamanlar ve mekânlar vardır. İşte idrak ettiğimiz Regaip Gecesi böyle bir zaman dilimidir. Böyle gün ve geceleri vesile kılarak hayatın çeşitli sıkıntıları ile nefsin şiddetli baskıları karşısında mücadelede yorgun düşen ruhlarımıza dua ve niyazla yeniden heyecan ve coşku kazandırmalıyız. Davranışlarımızı ve alışkanlıklarımızı yeniden gözden geçirelim. Geçmişin kirlerinden arınarak gelecek için yeni ve tertemiz sayfalar açmak için gayret sarf edelim. Allah’a kulluğumuzun ve kullarla hukukumuzun temeline ihlas ve samimiyeti yerleştirelim. Bilerek ya da bilmeyerek işlemiş olduğumuz hata ve günahlarımızdan samimi bir şekilde tövbe edelim.”

Bu sabah ülkemizdeki bütün camilerde sabah namazının ardından üç ayların başlaması vesilesiyle Kur’an-ı Kerimler okunup dualar edileceğini bildiren Erbaş, “Bütün kardeşlerimizi buradan kendilerine en yakın camimize giderek bu güzel ibadetlerden nasiptar olmaya davet ediyorum.” dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.